Wrangell-St. Elias National Park and Preserve is een park dat een aanzienlijk deel van het zuidwesten van Alaska beslaat. Een aaneengesloten gebied van maar liefst 1,25 keer de oppervlakte van Nederland verbindt het binnenland van Alaska met de kust.
Het beschermde gebied is opgenomen in het International Biosphere Reserve, waartoe ook de parken Kluane National Park/Wrangell-St. Elias/Glacier Bay en Tatshenshini-Alsek behoren. De International Biosphere Reserve staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Een deel van het park wordt bedekt met het Saint Elias-gebergte, dat de meeste bergpieken in de Verenigde Staten en Canada omvat. Veel van de bergen liggen binnen een afstand van 10 kilometer van de kustlijn. Hierdoor is er sprake van één van de grootste reliëfverschillen ter wereld.
Hoewel de bergketen van oorsprong een vulkanisch gebergte is, heeft de laatste vulkanische activiteit in 1900 plaatsgevonden, toen Mt. Wrangle nog uitbarstte. Tegenwoordig doet de vulkaan het rustig aan en ‘snurkt’ af en toe, wanneer hij een stoompluim laat ontsnappen.
Het Wrangell-St. Elias National Park ligt tegen de grens met Canada en grenst zodoende aan Canada’s Kluane National Park & Reserve aan de oostelijke zijde van het park. In het zuiden ligt de grens van het park dicht bij die van Glacier Bay National Park.
Mount St. Elias is de tweede hoogste berg van zowel Canada als de Verenigde Staten. In totaal liggen negen van de zestien hoogste pieken van Amerika in het park. Deze gaan samen met Noord-Amerika’s grootste subpolaire ijsveld, gletsjers, rivieren, een actieve vulkaan en de historische Kennecott Copper Mines.
BEREIKBAARHEID VAN WRANGELL-ST. ELIAS NATIONAL PARK
De binnenkant van het Wrangell-St. Elias National Park is alleen vanuit het westen vanaf de Richardson Highway bereikbaar. Bij het plaatsje Silver Springs ligt het visitor center, waar je informatie kunt inwinnen.
Zo’n 12 kilometer voorbij Willow Creek verlaat je de Richardson Highway en draait de Edgerton Highway op richting Chitina. Daar kun je de Copper River oversteken waarna de McCarthy Road je naar het hart van het park brengt. De weg gaat dan naar het plaatsje McCarthy, dat bekendheid verwierf met de Discovery-serie Edge of Alaska. Al met al zijn de historische Kennecott Copper Mines hier absoluut de moeite waard om te bezoeken.