De Kennecott Mines en het nabijgelegen McCarthy zijn een geliefde plek om te bezoeken in Alaska. Wie er is geweest, is verliefd. Kennelijk heeft de Discovery-serie Edge of Alaska de verwachtingen waargemaakt.

Het verlaten mijnbouwdorpje is een National Historic Landmark District. De mijnen liggen in het hart van Wrangell-St. Elias National Park Preserve.

GESCHIEDENIS KENNECOTT MINES*

Koper werd rond de eeuwwisseling een extreem waardevol mineraal vanwege de uitvindingen van elektriciteit, auto’s en telefoons. In de zomer van 1900 ontdekten onderzoekers Clarence Warren en Jack Smith de Kennecott-gletsjer en stuitten op de rijkste concentratie kopererts die ooit werd ontdekt.

De Kennecott Mining Corporation werd opgericht in 1903 en exploiteerde destijds vijf mijnen in de omgeving: Bonanza, Jumbo, Mother Lode, Erie and Glacier. Kennecott werd een bruisende mijnbouwgemeenschap waar volop koper werd gedolven en in de directe omgeving woonden talloze mijnwerkers met hun gezinnen.

Om de afgelegen locatie te kunnen ontsluiten werd in vier jaar tijd meer dan 100 kilometer spoorlijn aangelegd, waarbij men ook ’s winters doorging bij temperaturen onder de min 40. In 1911 werd de spoorlijn afgerond en werd de reeds gedolven koper vervoerd naar de kust.

In de periode van 1909 tot 1938 bracht de kopervangst de eigenaren van de Kennecott Mines meer dan 100 miljoen dollar winst op. In de laatste jaren van de activiteit in de mijnen sloot de ene na de andere mijn, toen de mijnen uitgeput raakten.

In september 1938 sloot de laatste mijn en vertrok de laatste trein met koper richting de haven van Cordova aan de kust. Kennecott bleef achter als een spookstad en langzaam nam Moeder Natuur het gebied weer over.

BEZOEK DE KENNECOTT MINES

Kennecott werd in de jaren tachtig een populaire toeristische bestemming, toen bezoekers de mijnen en de gebouwen kwamen bezoeken. De stad Kennecott was echter zo vervallen dat deze niet meer bevolkt raakte. De lokale bewoners leefden in het nabijgelegen McCarthy of op privéland in de omgeving.

Tegenwoordig is Kennecott een populaire toeristische attractie en de National Park Service heeft het de resterende panden goed geconserveerd en het gebied opnieuw leven ingeblazen. Met name het karakteristieke, reusachtige rode molengebouw is een opvallend uitzichtpunt. Het complex kan niet op eigen houtje worden verkend, maar er staat altijd een gids voor je klaar die de prachtige details met je deelt, dus dat is nog veel leuker.

Naast een bezoek aan het historische kopermijndorpje kun je in de omgeving ook prachtig wandelen, met of zonder een gids. Kies liever voor een gids aangezien deze je alle leuke details en historische feiten kan vertellen.

BEREIKBAARHEID

Kennecott en McCarthy zijn bereikbaar per vliegtuig, aangezien McCarthy beschikt over een klein vliegveld, of te land via de Edgerton Highway naar McCarthy Road. McCarthy Road is een onverharde grindweg. Hoewel de afstand vanaf Chitina slechts 90 kilometer is, is de reistijd aanzienlijk langer dan je zou verwachten: drie uur en drie kwartier zonder stops.

De McCarthy Road eindigt bij de Kennecott River. Vanuit McCarthy is het 7,2 kilometer naar Kennecott en er zijn pendeldiensten beschikbaar.

*Kennecott wordt ook wel gespeld als Kennicott