• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Mendenhall Ice Caves, Juneau, Alaska

240 tot 1400 meter dik ijs
|

Op slechts 12 kilometer buiten het centrum van Juneau, is de Mendenhall Glacier een geweldig gebied om de ruige natuur van Alaska te verkennen.

De Mendenhall gletsjer zelf is een 18 kilometer lange uitloper van het Juneau Icefield, dat in totaal 38 uitlopers heeft. Onder de gletsjer vind je de Mendenhall Ice Caves, ijsgrotten waardoor je onder de gletsjer kan lopen.

Sinds 1929 heeft de gletsjer zich maar liefst 2,82 kilometer teruggetrokken door de klimaatverandering. Sinds het jaar 1500 is deze terugtrekking geschat op maar liefst 4 kilometer. De sneeuw die jaarlijks bovenop het ijsveld valt, kan de stijgende temperaturen simpelweg niet bijhouden, waardoor de dooi sneller verloopt dan de aanwas van nieuw ijs. Door het smelten van de gletsjer is het Mendenhall Lake ontstaan aan de voet van de gletsjer.

Een dag doorbrengen op de gletsjer kan ontzettend spannend zijn, mede door de onvoorspelbaarheid en de omstandigheden die voortdurend veranderen. In de loop der tientallen jaren zijn delen van de verschillende ijsgrotten ingestort en zijn nieuwe ontstaan.

Binnen in de Mendenhall Ice Caves

De Mendenhall Ice Caves hadden nooit kunnen bestaan zonder smeltwater dat door de stroming de holtes onder gletsjer heeft uitgehouwen. De ijsgrotten van Mendenhall Glacier zijn zo magisch van kleur, dat je je ogen in eerste instantie niet zal geloven. Het diepblauwe licht dat wordt weerspiegeld door de duizenden glinsterende facetten in de gletsjer, creëert een surrealistische, bijna buitenaardse realiteit.

De typische blauwe kleur van het gletsjerijs wordt veroorzaakt doordat het alle kleuren van het spectrum absorbeert, behalve blauw.

De wandeling naar de ijsgrotten op zich is al de moeite waard. Zeker als je beseft dat elke vorm van water in de grot voorkomt, variërend van ijs tot vloeibaar water en waterdamp in de lucht, is dit een fascinerend staaltje kunst van Moeder Natuur.

De vorming van de ijsgrotten heeft heel wat tijd gevergd. Het water dat maar net boven het smeltpunt uitkomt is door een scheur in de gletsjer naar beneden gelopen, waar het door de niet al te warme temperatuur heel lang heeft geduurd een holte uit te slijten. Bekijk een paar schitterende foto’s van onder de gletsjer.

Uiteindelijk zijn de holtes zo gevormd dat er ijsgrotten onder de gletsjers zijn ontstaan, waar men doorheen kan lopen. Natuurlijk heeft niet elke gletsjer zulke ijsgrotten onder de enorme massa ijs, maar zijn er elders in Alaska ook mooie gletsjers te vinden, die sensationeel zijn.

IJswormen

En ja, ze bestaan echt! De minuscule ijswormen leven aan de oppervlakte van de gletsjers en voeden zichzelf met algen. Zodra hun leefomgeving boven nul komt, gaan ze dood. Samen met verschillende soorten insecten en algen leven ze op en in de oppervlakken van gletsjers.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Alaska / Canada / Groenland / IJsland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Alaska af te reizen is in de maanden mei t/m september. Tijdens deze periode ben je vrijwel verzekerd dat je leuke excursies kunt ondernemen. Door de noordelijke ligging van Alaska heb je gedurende deze maanden het meeste profijt van het aantal zonuren. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Alaska heb je een geldig paspoort nodig, die minstens drie maanden na terugkomst geldig moet zijn. Omdat Alaska bij de Verenigde Staten hoort dien je ook een ESTA aan te vragen. Lees hier meer over de reisdocumenten in Alaska.
Het weer in Alaska is vooral veelzijdig en verschilt nog al per regio. Ongeveer een derde van Alaska ligt boven de poolcirkel. De temperaturen in die gebieden zijn daar dan ook in de zomer een stuk koeler en in de winter ijskoud. In het zuiden langs de kust en in het westen heb je te maken met een zeeklimaat hier is de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 20 graden en in de winter -15 graden. In het oosten en het midden van Alaska heb je te maken met een landklimaat en dus hogere temperaturen. In de zomer kan het 25 graden worden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Alaska.
Alaska behoort tot de Verenigde Staten hierdoor betaal je in Alaska met de Amerikaanse dollar. Lees hier meer over de munteenheid in Alaska
Ben jij een outdoor liefhebber en/of een avontuurlijk reiziger dan is een Alaska daar een perfecte bestemming voor. Met 20 nationale parken, 14 verschillende bergketens, meer dan 3 miljoen meren, een oppervlakte van ruim 1,7 miljoen vierkante kilometer en bijna 22 miljoen hectare nationaal bos, is Alaska gemakkelijk een van de wildste plaatsen in de VS – zo niet de hele wereld. Een reis naar Alaska biedt garantie op prachtige en extreme natuur, veel wilde dieren, gletsjers en vulkanen.
In Alaska heb je te maken met tijdsverschil. Er zijn twee verschillende tijdzones in Alaska. In het grootste deel van Alaska is het tijdens de wintertijd 10 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd 9 uur vroeger. Op de Aleoeten is het tijdens de wintertijd 11 vroeger dan in Nederland en tijdens de zomer tijd 10 uur vroeger.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge