Groenland behoort tot een van de beste plekken op het noordelijk halfrond om het noorderlicht te kunnen bewonderen. In het gehele land, behalve in de steden waar er lichtvervuiling is, heb je goede kans het poollicht te kunnen zien.

Het noorderlicht ontstaat door de botsing tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon en de atmosfeer. Deze botsing veroorzaakt een reactie in de vorm van meestal een groen licht dat ’s nachts bij een donkere hemel te zien is.

Noorderlicht op Groenland

De aurora borealis is echter uitsluitend zichtbaar op Groenland vanaf september tot half april ondanks dat het hele jaar het noorderlicht voorkomt, maar niet te zien is doordat het niet donker genoeg is met name tijdens de zomermaanden.

Bekijk deze video van het noorderlicht.

Middernachtzon

Gedurende een paar maanden per jaar gaat de zon in Groenland niet onder de horizon ‘s nachts. Zo heet dit verschijnsel de middernachtzon en is te beleven tussen eind april en eind augustus. Voornamelijk kun je het aanschouwen in de meest noordelijke steden van Groenland zoals Qaanaaq, Upernavik en Uummannaq. De langste dag van het jaar is 21 juni, ook de nationale feestdag op Groenland. Hier geldt hoe noordelijker je komt, hoe langer de periode duurt waarin de zon niet ondergaat.

Poolnacht

De poolnacht is het tegenovergestelde natuurverschijnsel van de middernachtzon. Helemaal in het noorden duurt de poolnacht ongeveer 28 cycli van 24 uur, waarbij het donker blijft. De zon komt gedurende een paar maanden van het winterseizoen niet boven de horizon. Hierdoor is het of donker, of schemert het slechts.