Vanwege het koude klimaat eten bestaat de Groenlandse keuken uit weinig groente en vooral veel vetten uit vlees en vis. Zoetwatervis en zeedieren zoals garnalen, kabeljauw en heilbot zijn de meest gegeten vissen op het eiland. Groenland heeft zijn eigen lokale gerechten maar desondanks zijn er veel gerechten afkomstig uit Denemarken.

De Groenlandse keuken maakt – net als de IJslandse keuken – gebruik van lokale Groenlandse producten zoals rendieren en vis maar tegenwoordig bevat de keuken ook internationale en exotische invloeden. De opwarming van de aarde heeft naast de vele nadelen toch een voordeel op Groenland. De temperatuur is namelijk één graad gestegen wat genoeg is om meerdere soorten fruit en groente te kunnen kweken waardoor Groenland minder afhankelijk is van Denemarken.

Groenlandse gerechten en dranken

De Groenlandse keuken is van oudsher gebaseerd op de ingrediënten die beschikbaar waren, zoals vis en rendierenvlees. Het koude klimaat heeft altijd een rol gespeeld bij het feit dat er nauwelijks groenten en fruit konden worden verbouwd.

De schaarste van voedsel heeft er tevens voor gezorgd dat vrijwel alles van de vangst en jacht werd opgebruikt. Hoewel de voedselcultuur diepgeworteld is in de Groenlandse cultuur, kan het voor ons westerlingen soms weerzinwekkend zijn om te zien, proeven en ruiken wat de Groenlanders als delicatesse beschouwen.

Kiviaq

Dit winterse gerecht wordt gemaakt van het vlees van de kleine alk dat gefermenteerd wordt in het uitgeholde lichaam van een zeehond. Kiviaq wordt terecht beschouwd als een van de meest weerzinwekkende nationale gerechten in de wereld. De bizarre bereidingswijze van dit gerecht zullen we maar achterwege laten.

Suaasat

Dit klassieke gerecht kan gemaakt worden met zeehonden, walvissen of rendierenvlees. Sauusat bestaat uit een rijkgevulde soep met als basis gekookt vis of vlees geserveerd met rijst, uien en aardappelen.

Groenlandse dranken

De Groenlandse koffie is een traditioneel drankje die voornamelijk na een diner gedronken word. Het bestaat uit hun typische hete koffie, whisky, Kahlúa, Grand Marnier en een toef slagroom.