Iedereen is bekend met het ongekende natuurfenomeen het noorderlicht, of de Aurora Borealis dat op het noordelijk halfrond voorkomt. Door de noordelijke ligging kan je ook het noorderlicht op de Faeröer zien. Deze fantastische lichtshow ontstaat door de kleine geladen deeltjes die vanaf de zon door de dampkring komen en een reactie ontlokken waardoor het gekleurde licht ontstaat. Hierdoor lijken de elektrisch geladen deeltjes te dansen door de lucht.

De beste periode om het noorderlicht op de Faeröer te kunnen bewonderen is van oktober tot maart, al komt het fenomeen het gehele jaar voor. Natuurlijk is het noorderlicht beter en vaker zichtbaar tijdens de donkere maanden. Een aantal factoren zijn wel afhankelijk van of het licht te zien is of niet, met name als het bewolkt is heb je weinig kans om dit fenomeen te beleven.

AURORA OP DE FAERÖER

De meeste mensen weten wel dat het noorderlicht op IJsland en in Noord-Europa voorkomt, maar ook op de Faeröer eilanden kan je dit fascinerende natuurfenomeen waarnemen. Hoewel de eilandengroep niet zo noordelijk ligt als IJsland en de intensiteit iets minder hoog is, kun je de dansende lichten aan de hemel hier wel zien.

Om het noorderlicht te kunnen zien, is het belangrijk een locatie te hebben waar je zo min mogelijk lichtvervuiling hebt. Uiteraard is het een vereiste dat er geen of nauwelijks bewolking is. Ook het maanlicht kan roet in het eten gooien, maar kan in sommige gevallen ook weer heel mooie foto’s opleveren.

Bekijk vast deze video om op te warmen voor het noorderlicht.