De Faeröer eilanden liggen vrij geïsoleerd midden in de Noord-Atlantische Oceaan maar zijn desondanks goed bereikbaar. De eilanden bezoeken kan met het vliegtuig of met de veerboot vanuit verschillende bestemmingen.

MET HET VLIEGTUIG

Gevlogen kan worden vanuit de hoofdsteden van Denemarken, IJsland, Schotland of Noorwegen waarvan de vliegreis ongeveer twee uur duurt. De snelste manier van reizen naar de eilanden is met het vliegtuig vanuit Kopenhagen in Denemarken meteen doorvliegen naar de Faeröer. Hierbij vlieg je vanuit Amsterdam naar Kopenhagen en vervolg je de reis naar de Faeröer eilanden.

BAGAGEREGELS

Vaak wordt er met KLM naar Kopenhagen gevlogen vanuit Amsterdam, dan gelden de volgende bagageregels:

Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM traject kosten van €20 extra voor 1 stuk ruimbagage van 23 kilo per retourreis. Flying Blue deelnemers hebben een gereduceerd tarief en voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden. Wat wel gratis inbegrepen zit is 1 stuk handbagage van max. 55 x 35 x 25 cm en 1 accessoire van max. 40 x 30 x 15 cm met een totaal gewicht van maximaal 12 kg.

De vlucht van Kopenhagen naar de Faeröer gaat voornamelijk met de Faeröerse vluchtmaatschappij Atlantic Airways. Hier geldt dat één stuk ingecheckte bagage gratis meegenomen mag worden met een maximum gewicht van 23 kg. Daarnaast mag één stuk handbagage gratis meegenomen worden met een maximum gewicht van 8 kg.

MET DE VEERBOOT

De veerbootmaatschappij Smyril Line vaart gedurende bijna het hele jaar met de veerboot Norröna vanuit Noord-Denemarken in de plaats Hirtshals naar de Faeröer eilanden. Er wordt gevaren naar de haven van Tórshavn die als tussenstop wordt gezien om daarna door te varen naar de plaats Seyðisfjörður in Oost-IJsland. Op deze manier heb je de mogelijkheid om met eigen vervoer naar de Faeröer en IJsland te reizen.

VERVOER OP DE FAERÖER ZELF

De grotere Faeröer eilanden zijn onderling verbonden door middel van zeetunnels en bruggen, wat het gemakkelijker maakt om met een eigen voertuig of openbaar vervoer alle eilanden te bezoeken.

Het wegennet op de Faeröer is bijzonder goed en veilig en alle hoofdwegen zijn geasfalteerd, afgezien van sommige wegen in de kleinere plaatsten die onverhard zijn. Doordat er veerboten naar de Faeröer eilanden varen is het mogelijk om een eigen voertuig mee te nemen zoals een auto, motor, camper of caravan waar op de Faeröer mee gereden kan worden.

Met de Travel Card kun je gebruik maken van de veerboten en bussen. De veerboot naar Mykines is niet inclusief. De Travel Card kun je kopen bij het Information Centre op Vágar Aiport en de busterminal in Tórshavn.

Ook kan je er voor kiezen om de Faeröer te bezoeken onderweg naar IJsland. Wanneer je de veerboot naar IJsland neemt, maakt deze namelijk een stop in de Faeröer. Je kan dan een aantal dagen op de Faeröer verblijven en vervolgens verder reizen naar IJsland.

Voor de wat avontuurlijkere reizigers is het ook mogelijk per fiets de eilanden te verkennen. Houdt er hierbij wel rekening mee dat de weg gedeeld moet worden met de auto’s en motoren en soms op onverharde wegen gereden moet worden aangezien er weinig fietspaden beschikbaar zijn in de meeste plaatsen.

Als laatste zijn er nog bussen die personen vervoeren gerund door particuliere bedrijven maar gecoördineerd door de overheid. Samen met de veerverbindingen groep hebben deze maatschappijen een samenhangend ontwikkeld openbaar vervoer systeem die in ieder geval één keer per dag alle plaatsen op de eilanden met elkaar verbind.