Op zo’n 350 kilometer boven de Poolcirkel ligt de grootste stad van het noorden van Noorwegen, Tromsø. De stad wordt vaak de ‘poort naar het noordpoolgebied’ en de ‘hoofdstad van Noord-Noorwegen genoemd. De stad ligt tussen de fjorden, bergtoppen en eilanden.

Tromsø wordt ook wel het Parijs van het hoge noorden genoemd. Al in de 19e eeuw waren bezoekers van de stad verrast door de damesmode en het heerlijke eten.

De stad is een stuk levendiger dan dat je misschien zou verwachten van deze stad in het hoge noorden. Zo zijn er verschillende en genoeg restaurants waar je lekker kunt gaan eten. In deze Noorse stad zijn per jaar ook meer dan 50 verschillende festivals. Dit zijn festivals die uiteenlopen van filmfestivals tot een Sami-Festival.

Bezienswaardigheden

Breng een bezoek aan de Arctische Kathedraal in Tromsø. Deze kathedraal werd in 1965 gebouwd door de architect Jan Inge Hovig. De kathedraal is een echt herkenningspunt in Tromsø en is zichtbaar vanaf de Tromsø-brug, maar ook als je met het vliegtuig aankomt in het hoge noorden.

Voor de gehele familie kan een bezoekje aan het Polaria niet missen als je in Tromsø bent. Polaria is de beste plek om te leren hoe dieren, mensen, vissen en planten naast elkaar leven in het noordpoolgebied. Je kunt hier onder andere baardrobben, zeehonden, meervallen en kleine haaien bekijken. In het Polaria zijn verschillende tentoonstellingen en films die meer informatie geven over het noordpoolgebied.

In het Polarmuseum leer je meer over de geschiedenis van Tromsø en het noordpoolgebied. Aan het eind van de 19e eeuw werd Tromsø de uitvalbasis voor vele poolexpedities. In het museum zijn een aantal permanente tentoonstellingen. Deze gaan onder andere over deze verschillende expedities, voorbeelden van deze expedities zijn de expedities van Henry Rudi en Wanny Wolstad. Het museum is gevestigd in een prachtig gelegen pakhuis uit 1830 aan de kust.