De belangrijkste vakantieperiode in Japan is de ‘Golden Week’ rond eind april / begin mei. Daarnaast heb je nog het meest bekende festival genaamd O-bon festival. Tijdens de feestdagen zijn veel Japanners vrij waardoor ze in hun eigen land op reis gaan of familie bezoeken. Dit zijn dan ook de drukste periodes om te reizen in Japan. Bijgevolg is dat hotels vroegtijdig volgeboekt en treinen overvol zijn. Andere drukkere periodes zijn ook de Nieuwjaarsweek, de Zilveren week en overige evenementen zoals bijvoorbeeld de Olympische Zomerspelen.

Naast de nationale feestdagen in Japan zijn er ook nog een aantal lokale feestdagen. Hieronder vind je een lijst met alle nationale en lokale feestdagen op volgorde van de kalender.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 13 januari – Dag van de Meerderjarigen
 • 11 februari – Dag waarop de Japanse staat is gesticht
 • 23 februari – Verjaardag van de Keizer
 • 20 maart – Vernal Equinox Day
 • 29 april – Showa Day
 • 3 mei – Dag van de Grondwet
 • 4 mei – Greenery Day
 • 5 mei – Dag van de Kinderen
 • 23 juli – Dag van de Oceaan
 • 10 augustus – Dag van de Bergen
 • 21 september – Dag van de Ouderen
 • 22 september – Autumnal Equinox Day
 • 12 oktober – Dag van de Sport en Gezondheid
 • 3 november – Dag van de Cultuur
 • 23 november – Labour Thanksgiving Day

O-bon festival

Het O-bon festival in Japan is een belangrijk boeddhistische jaarlijkse feestdag die meestal valt op 13-15 juli maar soms ook in augustus aangezien het in de 7e maand gehouden wordt dat volgens de maankalender augustus is. Op deze dag worden overleden voorouders herdenkt en herinnert door middel van offers. Ze brengen papieren lantaarns (chochin-lantaarns) naar het graf van hun familie waarbij ze de geesten oproepen van hun voorouders om naar huis te komen, dit ritueel heet mukae-bon. Hetzelfde geldt dan ook voor kinderen die buitenshuis wonen.

Op de 2e dag van het festival wordt er veel gefeest en gedanst waaronder de traditionele Bon Odori-dans die van regio tot regio verschillend kan zijn maar normaal gesproken gebaseerd is op het ritme van Japanse taiko-drums. Deze dag treden dansers op op een yagura-podium en hebben de deelnemers lichte katoenen kimono’s aan. De dansen worden gehouden in parken, tempels en op andere openbare plaatsen en iedereen mag meedoen.

Op de laatste dag van het O-bon festival wordt er een bijzondere ceremonie gehouden. Er worden dan kaarsjes van de chochin-lantaarns aangestoken en losgelaten op het water. De Japanse naam voor deze steeds populairdere drijvende lantaarns is toro nagashi. Op deze manier worden de geesten van de voorouders van families weer terug naar hun eigen wereld begeleidt. Dit ritueel heet okuri-bon en varieert enigszins tussen de verschillende regio’s.

Nieuwjaar

Nieuwjaar betekent voor de Japanners een nieuw begin, zo moeten ze halverwege december al hun schulden afgelost hebben. Daarnaast is er ook het feest ‘Bonenkai’. Waar de Japanners alle problemen van het afgelopen jaar vergeten door ontzettend veel te drinken. Zo kunnen ze het nieuwe jaar met een schone lei beginnen. Een andere traditie is ‘Osoji’ oftewel de grote schoonmaak als voorbereiding op het nieuwe jaar. Wanneer het huis schoon is beginnen de voorbereidingen van de traditionele jaarwisselingsmaaltijden.

Een aantal andere feestdagen en festivals zijn hieronder beschreven. Verder zijn er per regio meerdere jaarlijkse festivals, zo vind je er alleen al in Kyoto 500 festivals plaats.

Hinamatsuri (3 maart)

Hinamatsuri is het poppen- of perzikfestival op 3 maart. In deze periode staan de perzikbomen in de bloei. Zo worden er vanaf half februari in de huizen poppen-tentoonstellingen neergezet die het vroegere keizerlijke hof voorstellen. Alles moet dan op 4 maart wel weer weg zijn omdat het anders ongeluk brengt.

Hanami (eind maart / begin april)

Hanami is een bloemenkijkfeest in de periode van eind maart / begin april. Rond deze tijd staan namelijk de kersenbloesems (sakura) te bloeien. Deze bomen bloeien maar kort waardoor dit voor Japanners de vergankelijkheid van het leven symboliseert. Om het feest te vieren organiseren mensen picknicks in de vele parken in Japan.

Shichi-go-san (15 november)

In Japan zijn de getallen 3, 5 en 7 geluksgetallen. Maar ook de leeftijden waarop ouders met hun kinderen naar een Shinto tempel gaan om te bidden voor een gelukkig en gezond leven voor de kinderen.

Gion Maturi festival, Kyoto (juli)

In Japan is Kyoto dé stad van de festivals met wel ongeveer 500 festivals per jaar. Één van de grootste en beroemdste festival van Japan vindt hier plaats. Dit is het Gion festival wat zelfs door UNESCO als werelderfgoed is aangewezen. Daarnaast werd het bekend als het Japanse zomerfestival waarbij de straten vol met geluiden van fluiten, klokken en schitterende praalwagens zijn.