Alle belangrijke feestdagen en evenementen Japan vind je op deze pagina terug. Tijdens de deze feestdagen zijn veel Japanners vrij waardoor ze in hun eigen land op reis gaan of familie bezoeken. Dit zijn dan ook de drukste periodes om te reizen in Japan, maar soms ook de mooiste.
De drukste vakantieperiode in Japan is de Golden Week rond eind april/ begin mei. In deze periode zijn hotels vaak vroegtijdig volgeboekt en treinen overvol. Hiernaast heb je nog het O-bon festival. Andere drukkere periodes zijn de Nieuwjaarsweek, de Silver Week, de sakura en overige evenementen, zoals bijvoorbeeld de Olympische Zomerspelen.
Feestdagen en evenementen Japan
Naast de nationale feestdagen in Japan zijn er ook nog een aantal lokale feestdagen. Hieronder vind je een lijst met alle nationale en lokale feestdagen.
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- 13 januari – Dag van de Meerderjarigen
- 11 februari – Dag waarop de Japanse staat is gesticht
- 23 februari – Verjaardag van de keizer
- 20 maart – Vernal Equinox Day
- 29 april – Showa Day
- 3 mei – Dag van de Grondwet
- 4 mei – Greenery Day
- 5 mei – Dag van de Kinderen
- 23 juli – Dag van de Oceaan
- 10 augustus – Dag van de Bergen
- 21 september – Dag van de Ouderen
- 22 september – Autumnal Equinox Day
- 12 oktober – Dag van de Sport en Gezondheid
- 3 november – Dag van de Cultuur
- 23 november – Labour Thanksgiving Day
O-bon festival
Het O-bon festival in Japan is een belangrijk boeddhistische feestdag die jaarlijks valt op 13-15 juli, maar soms ook in augustus (gezien het in de 7e maand gehouden wordt dat volgens de maankalender augustus is). Op deze dag worden voorouders herdacht door middel van offers. Er worden papieren lantaarns (chochin-lantaarns) naar het graf van de familie gebracht, waarbij de geesten van hun voorouders opgeroepen worden om naar huis te komen. Dit ritueel heet mukae-bon. Hetzelfde geldt voor kinderen die buitenshuis wonen.
Op de 2e dag van het festival wordt er veel gefeest en gedanst waaronder de traditionele Bon Odori-dans die van regio tot regio verschillend kan zijn, maar normaal gesproken gebaseerd is op het ritme van Japanse taiko-drums. Deze dag treden dansers op op een yagura-podium en hebben de deelnemers licht katoenen kimono’s aan. De dansen worden gehouden in parken, tempels en op andere openbare plaatsen en iedereen mag meedoen.
Op de laatste dag van het O-bon festival wordt er een bijzondere ceremonie gehouden. Er worden kaarsjes van de chochin-lantaarns aangestoken en losgelaten op het water. De Japanse benaming voor deze steeds populairdere drijvende lantaarns is toro nagashi. Op deze manier worden de geesten van de voorouders van families weer terug naar hun eigen wereld begeleid. Dit ritueel heet okuri-bon en varieert enigszins tussen de verschillende regio’s.
Nieuwjaar
Nieuwjaar betekent voor de Japanners een nieuw begin. Daarnaast is er ook de ‘Bonenkai’, waar de Japanners alle problemen van het afgelopen jaar proberen te vergeten door ontzettend veel te drinken. Zo kunnen ze het nieuwe jaar met een schone lei beginnen.
Een andere traditie is ‘Osoji’, oftewel de grote schoonmaak als voorbereiding op het nieuwe jaar. Wanneer het huis schoon is beginnen de voorbereidingen van de traditionele jaarwisselingsmaaltijden.
Een aantal andere feestdagen en festivals zijn hieronder beschreven. Verder zijn er per regio ook nog verschillende festivals. Zo vinden er alleen al in Kyoto jaarlijks meer dan 500 festivals plaats.
Hinamatsuri (3 maart)
Hinamatsuri is het poppen- of perzikfestival op 3 maart. In deze periode staan de perzikbomen in de bloei. Vanaf half februari worden in de huizen poppententoonstellingen neergezet die het vroegere keizerlijke hof moeten voorstellen. Deze tentoonstellingen moeten op 4 maart weer weg zijn, omdat het anders ongeluk brengt.
Hanami (eind maart / begin april)
Hanami, beter bekend als het kersenbloesemseizoen, valt gewoonlijk in de periode van eind maart / begin april. Rond deze tijd staan de kersenbloesems (sakura) in bloei. De bomen bloeien maar kort. Voor Japanners symboliseert dit de vergankelijkheid van het leven. Om de Hanami te vieren worden er veel picknicks in Japan georganiseerd.
Tip: Wil je weten wanneer het seizoen dit jaar valt? Houd dan deze Cherry Blossom Forecast in de gaten.
Shichi-go-san (15 november)
In Japan zijn de getallen 3, 5 en 7 geluksgetallen. Maar ook de leeftijden waarop ouders met hun kinderen naar een Shinto-tempel gaan om te bidden voor een gelukkig en gezond leven voor de kinderen.
Gion Maturi festival, Kyoto (juli)
In Japan is Kyoto dé stad van de festivals met wel ongeveer 500 festivals per jaar. Eén van de grootste en beroemdste festival van Japan vindt hier plaats. Dit is het Gion festival, waarbij het de float ceremony zelfs door UNESCO als werelderfgoed is aangewezen. Daarnaast staat het bekend als het Japanse zomerfestival waarbij de straten vol geluiden van fluiten, klokken en schitterende praalwagens zijn.