• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

De rijke historie van Spitsbergen

De ontdekking van Willem Barentsz
|

De historie van Spitsbergen gaat ver terug. Reeds in het jaar 1194 werd in IJslandse teksten met de term “Svalbarði fundinn” voor het eerst verwezen naar Spitsbergen: ‘het land van de koude kusten’.

Nadat Willem Barentsz in 1596 ‘opnieuw’ Spitsbergen had ontdekt, werd het archipel een belangrijke plak voor de internationale walvisserij (van het jaar 1600-1750), de Russische winterjacht (van 1700-1850) en de Noorse winterjacht (1850-1973).

Willem Barentsz ontdekte in 1596 Svalbard en noemde het grootste eiland Spitzbergen, vanwege de puntige bergen aan de westkust. Sindsdien was de eilandengroep een walhalla voor walvisvaarders, pelsjagers, mijnbouwers en ontdekkingsreizigers.

Historie van Spitsbergen, de mijnbouw

In 1906 stichtte de Amerikaan John M. Longyear de eerste mijn op de eilanden en de nabijgelegen nederzetting Longyearbyen werd naar hem vernoemd. In het jaar 1916 nam de Store Norske Spitsbergen Kullkompani de mijnactiviteiten in Longyearbyen over. In 1920 tekenden twaalf landen het Svalbardverdrag, waarna in 1925 Noorwegen de soevereiniteit over de eilandengroep kreeg toegekend.

Vlak na de opening van de mijn bij Longyearbyen, werd in 1910 de mijn Pyramiden geopend door de Zweden, maar in 1927 werd deze verkocht aan de Russen.

Unieke politieke omstandigheden

In 2002 werd besloten om de verantwoordelijkheden voor gemeenschapsdiensten en overheidsdiensten over te dragen van de Noorse regering aan de gemeenteraad van Longyearbyen. Hiermee ontstonden unieke politieke omstandigheden, aangezien een gemeenteraad hiermee parlementaire bevoegdheden kreeg. Deze bevoegdheden van deze gemeenteraad zijn volledig gebaseerd op de lokale democratie en aangepast aan de specifieke situatie.

Wonen op Spitsbergen

Spitsbergen is in zijn hele geschiedenis nog nooit een plek geweest maar mensen zich voor het leven vestigen. De traditie is dat mensen komen en gaan.

De complete isolatie van de buitenwereld is zo extreem en de leefomstandigheden zijn zo spartaans, dat veel mensen na verloop van tijd eieren voor hun geld kiezen en de bewoonde wereld weer opzoeken.

De rijke historie van Spitsbergen ontdekken?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.
Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.
Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.
Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.
In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge