• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Pyramiden op Spitsbergen, de geschiedenis van dit afgelegen stadje

Terug in de tijd
|

Pyramiden is een Russische nederzetting en kolenmijnwerkersgemeenschap op Spitsbergen, Noorwegen. Het plaatsje werd in 1910 gesticht door de Zweden en in 1927 verkocht aan de Russen. Sinds 1998 is de mijn bij Pyramiden gesloten en tegenwoordig is het dorpje grotendeels verlaten, maar de infrastructuur en gebouwen zijn nog als vanouds. Sinds 2007 zijn er pogingen om het spookdorpje nieuw leven in te blazen en er een toeristische attractie van te maken.

Pyramiden ligt aan de voet van de Billefjorden, centraal gelegen op het grootste eiland. Het dorpje is vernoemd naar de gelijknamige piramidevormige berg naast het stadje. De dichtstbijzijnde nederzettingen zijn de hoofdstad Longyearbyen, ongeveer 50 kilometer naar het zuiden, Barentsburg ongeveer 100 kilometer naar het zuidwesten en de kleine onderzoekscommunity Ny-Ålesund, 100 kilometer ten westen.

Toen de kolenmijn nog eigendom was van het staatsbedrijf Russische mijnbouwbedrijf Arktikugol Trust, had Pyramiden ooit meer dan 1.000 inwoners. Op 31 maart 1998 werd de mijn definitief gesloten. Tot 2007 was Pyramiden bijna een spookstad en alles bleef er zoals het in 1998 was achtergelaten.

De Noorse schrijver Kjartan Fløgstad schreef ooit een boek over Pyramiden. Men heeft weleens voorspeld dat over 500 jaar de gebouwen nog steeds zichtbaar zijn, aangezien het koude klimaat het verval van de gebouwen zo erg vertraagt.

Pyramiden tegenwoordig

Pyramiden is uitsluitend bereikbaar per boot of sneeuwscooter vanuit Longyearbyen. De locatie is namelijk een populaire bezienswaardigheid voor toeristen. Je kan het stadje op eigen houtje bezoeken of met een gegidste rondleiding. Deze laatste optie is aan te raden, aangezien een gids veel interessante details weet te vertellen.

Als je de nederzetting toch alleen wilt verkennen is het belangrijk om te weten dat de stad nog steeds eigendom is van Arktikugol Trust en dat het bezoekers niet is toegestaan ​​om de gebouwen te betreden zonder toestemming, ook niet als ze open zijn.

Helaas hebben ze die regels moeten invoeren, aangezien er in het verleden zaken vernield en gestolen zijn. De vernielingen dragen bij aan een versnelde verpaupering van de gebouwen.

Sinds 2007 is Arktikugol nauw betrokken bij de renovatie van het hotel en de verbetering van de infrastructuur in Pyramiden, waarbij ook de bouw van een nieuwe centrale met dieselgenerators. Op die manier kunnen toeristen worden ontvangen.

Tot 30 werknemers wonen reeds in de nederzetting om de faciliteiten te onderhouden en de bezoekers te begeleiden.

Sinds 2013 is het Tulip hotel heropend en kunnen bezoekers overnachten in Pyramiden. Het Tulip hotel huisvest ook een klein museum. Op de langere termijn is men van plan de hele nederzetting op te knappen en te heropenen.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.
Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.
Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.
Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.
In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge