Van donderdag 30 juni t/m 11 maandag 11 juli 2022 heb ik, Lisanne, samen met mijn zus een reis gemaakt door het zuiden van Noorwegen. Hieronder lees je mijn reisverhaal Noorwegen.

De reis begon in Eemshaven, Nederland waar we de Holland Norway Line hebben genomen naar het zuiden van Noorwegen, Kristiansand. Vanuit daar zijn we langs de zuidkust richting Bergen gereden. En vanuit Bergen weer terug naar beneden richting Kristiansand. Hieronder zie je een kaartje van onze route.

Tijdens onze reis hebben wij een reisverhaal bijgehouden en deze staat hieronder beschreven.

Reis-noorwegen_Tekengebied

Donderdag 30 juni: Eemshaven

In de ochtend zijn we rond 09:00 vertrokken vanuit onze woonplaats richting Eemshaven. Na ongeveer 290 km zijn we rond 12:15 uur aangekomen in Eemshaven, de eerste stop van onze reis. Hier gaan we namelijk aan boord van de Holland Norway Line, die ons naar Kristiansand brengt in het zuiden van Noorwegen. De Holland Norway Line is een nieuwe veerboot die sinds april 2022 tussen Eemshaven en Kristiansand vaart.

Om 13:15 uur mochten we als een van de eerste met de auto de veerboot op! Fijn want dan kunnen we als het goed is de volgende ochtend ook als eerste de boot weer af. Nadat we de auto uit waren zijn we opzoek gegaan naar onze hut op de boot. De veerboot heeft binnen- en buitenhutten, wij zelf overnachten in een binnenhut. De zoektocht naar de hut was een hele opgave, maar achteraf bleek dat we niet zo goed bordjes konden lezen.

Nadat we de hut hadden gevonden, hebben we hier onze overnachtingsspullen neergezet en zijn we een rondje over de boot gaan maken. Met als eindpunt het zonnedek. De zon scheen, dus daar hebben we nog even van genoten want toen de veerboot om 15:30 uur vertrok begon het te regenen en onweren.

Vrijdag 1 juli 2022: Flekkefjord – Kristiansand

Na een goede overtocht kwamen we rond 10:00 uur aan met de boot in Kristiansand en zoals we gisteren al hoopten, mochten we als een van de eerste de boot af. We rijden vandaag naar onze eerste overnachtingsplek in Flekkefjord met een tussenstop bij de vuurtoren van Lindesnes. Het zuidelijkste puntje van Noorwegen, waardoor het ook wel de Zuidkaap van Noorwegen wordt genoemd. De huidige vuurtoren komt uit het jaar 1915, maar voordat deze werd geplaatst stond de oudste vuurtoren van Noorwegen op deze plek. Vanaf de kaap heb je een prachtig uitzicht over de Noordzee en ook de route naar de vuurtoren is prachtig en zeker de moeite waard. We hebben hier wat rondgelopen en zijn daarna weer de auto ingestapt naar onze eindbestemming: Flekkefjord. Flekkefjord heeft sterke historische banden met Nederland voor de export van hout, graniet en steen, wat wordt gebruikt voor de Nederlandse dijken en havens.

Om 16:00 uur hadden we in Flekkefjord een excursie gepland staan, fietsen over een oude spoorbaan. De tocht begint in Flekkefjord en je fiets over de oude treinrails naar Bakkekleivi. In totaal is de route 34 km (17 km heen en 17 km terug over dezelfde spoorlijn). Tijdens de route kom je door 17 tunnels en rijd je langs het Lundevatnet. De langste tunnel was bijna 1,2 km lang. De tunnels zijn niet verlicht dus met een zaklamp fiets je er door heen, we kunnen je vertellen het was best eng. De route zelf was erg mooi, alleen hadden wij de pech dat het aan het regenen was, maar dat mocht de pret niet drukken!

Zaterdag 2 juli: Flekkefjord – Tananger

Vanmorgen hebben we eerst nog even een rondje door Flekkefjord gelopen. We zijn daar door Hollenderbyen gelopen, ook wel Dutch Town. Ook is er in Flekkefjord verschillende street art te vinden, deze bevinden zich vooral op de huizen.

Na het rondje door Flekkefjord zijn we de auto ingestapt en richting Stavanger gereden. Je kunt kiezen voor een snelle route over de E39, maar wij hebben er voor gekozen om weg 44 te volgen. Deze weg is onderdeel van de Nordsjøvegen. Onderweg zijn we ook zeker een paar keer gestopt om te genieten van het uitzicht. Dit is ook een van de redenen waarom we zo graag in Noorwegen komen.

Eenmaal aangekomen in Stavanger was het als eerst een uitdaging om een parkeerplaats te vinden. Toen we een plek hadden gevonden en richting de stad liepen, kwamen we erachter waarom het zo druk was met parkeren. Er bleek een festival te zijn, Gladmat, wat Happy Food betekent. Het was dus een food festival, hadden we kunnen bedenken met alle eetkraampjes die er stonden, dat sinds 1998 bestaat. Het is het grootste food festival van Scandinavië (dankjewel internet).

In Stavanger hebben we een rondje door de stad gelopen, onder andere door Gamle Stavanger (de oude stad) en het centrum van de stad. In Gamle Stavanger staan allemaal typische witgeschilderde huizen.

Nadat we een hapje hadden gegeten zijn we weer terug de auto in gestapt en door gereden naar Sverd i Fjell (zwaarden in een rots). Dit is een herdenkingsmonument dat aan de Hafrsfjord ligt, ter herdenking aan de slag om Hafrsfjord in het jaar 872. Tijdens deze slag wisten ze Noorwegen tot één koninkrijk te vormen.

De eindbestemming van vandaag is Tananger waar we 1 nacht overnachten. Nadat we onze spullen in de hotelkamer hadden gezet hebben we nog een klein rondje gelopen door het kleine plaatsje Tananger.

Zondag 3 juli: Tanager – Bergen

Vanmorgen zijn we om 09:15 uur vertrokken uit Tananger. We rijden vandaag naar Bergen toe, qua km is het niet heel ver van Tanager, ruim 200 km, maar omdat je gebruik moet maken van veerboten ben je toch bijna 4 á 5 uur onderweg.

Als eerste hebben we een stop gemaakt bij Alexander Kielland Monumentet. Dit is een monument voor de mensen die omgekomen zijn bij een ongeluk op een boorplatform. Dit waren allemaal Noren. Daarna zijn we door gereden naar de eerste veerboot van vandaag. Deze veerboot vaart tussen Mortavika en Arvågen. De vaart duurt ongeveer 25 minuten.

Nadat we de veerboot af waren, reden we richting Haugesund. Onderweg naar Haugesund kom je door de Karmøytunnelen, het bijzondere aan deze tunnel is dat er een rotonde in zit. Net als in andere tunnels, waar van vandaag door heen zijn gegaan, zat in deze tunnel trajectcontrole. Je mag 80 door de tunnels heen, maar het leuke is dat je eerst 9% naar beneden gaat, wat dus betekent dat je alleen maar aan het remmen bent. Dat zal ook de reden zijn dat er een trajectcontrole in de tunnel zit, dat mensen niet te snel rijden.

Vlakbij Haugesund vind je het Rijksmonument Haraldshaugen. Dit monument is ter eren van het 1000 jarige bestaan van de slag van Hafrsfjord (zie verhaaltje gisteren).

Na een korte stop bij het monument zijn we doorgereden naar de tweede veerboot van vandaag. De veerboot tussen Sandvikvåg en Halhjem. Deze vaart duurde ongeveer 45 minuten.

Vanaf Halhjem was het nog zo’n 45 minuten rijden naar Bergen. Eenmaal aangekomen in Bergen zijn we meteen gaan inchecken bij het hotel. Daarna zijn we snel naar de Fløibanen gelopen, een treintje die je naar de top van de berg Fløyen brengt. De zon scheen en dat is betekende dat we mooi uitzicht zouden hebben over de stad. Je kunt vanaf de top verschillende wandelingen maken, wij hebben een korte wandeling gemaakt naar het Skomakerdiket meer. Toen we weer beneden waren zijn we, voordat we iets gingen eten, nog even naar Bryggen gelopen, een oude Hanzekade die een plekje heeft op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Na het eten hebben we nog een kort rondje gelopen door Bergen, maar zijn eigenlijk al snel naar het hotel gegaan omdat het begon te regenen. Mocht je ooit naar Bergen gaan, neem je paraplu of regenjas mee of allebei. Er valt hier zo’n 200 dagen per jaar neerslag. Dus de kans op regen wanneer je in Bergen bent is groot.

We hebben in ieder geval veel weertypes gezien vandaag. De zon, blauwe lucht, bewolking en regen.

Maandag 4 juli: Bergen

Zoals we gisteren al schreven valt in Bergen ruim 200 dagen per jaar regen. Laten wij nou net een van deze dagen hebben uitgekozen. Vandaag was het een regenachtige dag, maar zoals we vanuit huis uit hebben meegekregen: regenjas aan en gaan. Dus dat hebben we gedaan!

Omdat het steeds harder begon te regenen hebben we er toch maar voor gekozen om de rode bus in te stappen, of wel the hop on, hop off bus. Deze bus brengt je eigenlijk langs alle hoogtepunten van Bergen, maar het blijft altijd leuker om de stad lopend te ontdekken.

Nadat het rondje met de bus, wat ongeveer 1 uurtje duurde, erop zat, zijn we toch maar zelf nog een rondje gaan lopen. Het was gelukkig al iets droger geworden, zo zijn we bijvoorbeeld over de vismarkt gelopen, waar de vissen gewoon nog in zijn geheel liggen. En zijn we langs het aquarium van Bergen (het grootste aquarium van Noorwegen) gelopen, maar omdat we hier met onze ouders al zijn geweest toen we in Bergen waren, zijn we hier niet naar binnen geweest.

Omdat we toch wel nat waren geregend en het koud hadden, zijn we rond 14:00 uur naar het hotel gelopen om even op te warmen. Toen we op de weerapp Yr.no keken, zagen we dat het rond 15:00 uur weer droog zou worden. Dus hebben we op de kamer nog even een spelletje gedaan en inderdaad rond 15:00 uur klaarde het op en begon zelfs de zon te schijnen.

We zijn meteen naar buiten gegaan en hebben nog een rondje door de stad gelopen naar de plekjes waar we nog niet waren geweest.

Dinsdag 5 juli: Bergen – Ulvik

De eerste opdracht van deze dag is het binnenkomen van de parkeergarage. Ze werken hier niet meer met kaartjes en slagbomen, maar met camera’s die het kenteken scant. Op de een of andere manier scant de parkeergarage ons kenteken niet. Dit probleem hadden we ook al in Stavanger. Omdat je het kenteken moet invoeren om de deur naar de parkeergarage te open te maken, kwamen we niet naar binnen. Gelukkig kwam iemand aan lopen en konden we daar achteraan lopen, probleem opgelost.

We waren Bergen nog niet uit of we werden staande gehouden door twee politieagenten die naast de weg stonden. Het bleek om een alcoholcontrole te gaan om 09:45 uur. Natuurlijk hadden we geen alcohol op en mochten we doorrijden.

Vandaag was het ‘Tour de waterval’ zoals wij het zelf noemde. We hebben onderweg veel watervallen gespot, zowel grote als kleine. Als eerst de Mørkhølsfossen. Deze waterval ligt langs weg 49 (weg 7). Vanuit de rijdende auto maar een foto gemaakt, want je kon niet stoppen voor deze waterval. Daarna zijn we doorgereden naar Steindalsføssen, deze waterval ligt ook langs de weg, maar er is een parkeerplaats. Het leuke van deze waterval is dat je er achterlangs kunt lopen. Eigenlijk hetzelfde als de Seljalandsfoss op IJsland.

Nadat we de waterval hadden bekeken en wat foto’s hadden gemaakt zijn we richting de Hardangerfjord gereden. Een groot deel van de route van vandaag ging langs de fjord, wat ook een Nationaal Toeristische Route is. Onderweg hebben we nog een stop gemaakt bij de Skjervsfossen.

Deze dag was het bijna de hele dag bewolkt en regenachtig, maar elke keer als we bij een waterval kwamen begon de zon te schijnen.

De eindbestemming van deze dag is Ulvik, een klein plaatsje gelegen aan de Ulvikfjord. Dit is de meest oostelijke uitloper van de Hardangerfjord. Ons hotel is gelegen aan de Ulvikfjord, helaas hadden we geen kamer die uitkeek op de fjord. Maar tijdens het diner hadden we mooi uitzicht over de fjord.

Woensdag 6 juli: Ulvik – Odda

Vandaag zijn we van Ulvik naar Odda gereden, dit is niet zo’n lang stuk rijden. Dus hebben we besloten om even van de route af te wijken om naar de Vøringsfossen te gaan. Vanuit Ulvik reden we eerst nog een stuk langs de Ulvikfjord (uitloper van de Hardangerfjord). Aan het einde van deze uitloper, gingen we een tunnel in, daarna middels een brug de Hardangerfjord over en daarna weer een tunnel in. Ook in deze tunnel zat een rotonde, wat we dus eerder bijzonder vonden is blijkbaar in Noorwegen best normaal.

Onderweg naar de Vøringfossen is er ook een aparte tunnel waarbij de weg in een spiraal omhoog gaat. De Vøringsfossen behoort tot een van de hoogste watervallen van Europa. Het water maakt een vrije val van zo’n 145 meter. Vanaf het uitkijkpunt heb je prachtig uitzicht over de waterval en over de hoogvlakte, We hebben een tijdje rondgelopen bij de waterval. Het plan was eigenlijk om nog een wandeling te maken in de canyon. Dan kom je beneden bij de waterval uit. Dit hebben we uiteindelijk niet gedaan, omdat het vanaf het uitkijkpunt leek dat je niet zo heel dichtbij de waterval kon komen. Het begin van de wandeling begint langs de weg, daar parkeer je de auto en dan staat er een bordje met Vøringsfossen op.

Na het bezoek aan de waterval hebben we onze weg vervolgt richting Odda. Omdat we nog best wat tijd over hadden en we pas om 16:00 uur konden inchecken, hadden we bedacht om nog naar de Folgafonne gletsjer te gaan. Dit was nog wel even een stukje rijden en op weg naar de gletsjer kwamen we ook door Odda heen. De weg richting Odda gaat langs de Sørfjord, zijarm van de Hardangerfjord, aan dit fjord zijn veel fruitbomen te zien.

We hadden onderweg naar Odda nog wel even een obstakel op de weg. De weg was op een bepaald punt niet heel breed, dus daar was even wat op onthoud doordat er een vrachtwagen moest passeren langs een aantal auto’s en campers. Moesten nog even in de achteruit om de vrachtwagen er langs te kunnen laten en dan rijd je in een van de kleinste auto’s die er reden.

Door het op onthoud waren we iets later in Odda dan gepland en hebben we even zitten dubben wat we zouden doen, uiteindelijk zijn we toch nog naar de gletsjer gereden. De weg naar de gletsjer toe was op sommige stukken erg smal en steil, maar gelukkig kwamen we bijna geen tegenliggers tegen. De omgeving was ondanks de regen en de laag hangende bewolking wel erg mooi! We hebben de gletsjer nog een stukje van de gletsjer kunnen zien. Op deze gletsjer is het ook mogelijk om in de zomer te skiën.

Na het bezoek aan de gletsjer zijn we richting de accommodatie gereden en zat deze dag er weer op.

Donderdag 7 juli: Odda – Preikestolen

Na regen komt zonneschijn zeggen ze toch altijd! Nou toen wij vanmorgen de gordijnen open deden was die toch echt daar, de zon! De reis van vandaag ging naar de Preikestolen toe waar we morgen de wandeling gaan maken.

Onze allereerste stop van vandaag was natuurlijk een waterval, de Låtefoss, een dubbele waterval die langs de weg is gelegen. De Låtefoss behoort tot een van de mooiste watervallen van Noorwegen. Een stukje verder langs de weg ligt de Espelandsfossen, hierbij was geen parkeermogelijkheid, dus dan maar een foto vanuit de auto.

Hierna hebben we onze weg vervolgt en hebben we er voor gekozen om de oude weg naar Røldal, de Røldalsfjellet, te nemen, in plaats van de tunnel. En dit was zeker de moeite waard, overal waar je keek had je prachtig uitzicht! Onderweg lag er nog sneeuw en daar moet je natuurlijk een foto van maken!

We hebben bijna de hele dag op weg 13 gereden, een onderdeel van de Nationaal Toeristische Route: Rylfke. Onderweg naar Nesvik kwamen we nog langs een waterval, de Flesefossen. En reden we langs het Jøsenfjorden.

In Nesvik namen we de veerboot richting Hjelmeland, een overtocht van zo’n 15 minuten. Hier vandaan reden we verder richting Jørpeland, hier hebben we even boodschappen gedaan en getankt omdat dit bij de Preikestolen niet mogelijk is. In Jørpeland hebben we ook nog even een kort rondje gelopen over Jørpelandsholmen, een klein eilandje. Vanaf dit eiland heb je uitzicht op het Solspeilet, de Noorse Stonehenge. Een soort zonnewijzer.

Vanuit Jørpeland was het nog een kwartiertje rijden naar de Preikestolen. Hier overnachten we in een accommodatie die bij het begin van de wandeling ligt.

Vrijdag 8 juli: Preikstolen

Vandaag hebben de wandeling naar de Preikestolen (Preekstoel) gelopen. Ze hadden voor vandaag bewolking voorspeld, maar toen we wakker worden zagen we dat het aan het regenen was en dat er laag hangende bewolking hing. We waren van plan om vroeg te gaan lopen, omdat de Preikestolen nog al een toeristische wandeling is. Uiteindelijk zijn we rond 10:00 uur begonnen aan de wandeling, op dat moment was het nog een beetje aan het spetteren. De wandeling naar de Preikestolen is 4 km heen en 4 km terug.

De wandeling is op zichzelf een mooie wandeling, alleen gaat deze wel over stenen en rotsen waardoor het soms best zwaar is, vooral de klim omhoog. Tijdens de wandeling staan af en toe paaltjes waarop je kan zien hoeveel km/meter het nog is. Op het einde hebben ze er voor gekozen om dit bij elke 50 meter te doen. Toen we bijna boven waren bij de Preikestolen begon het op te klaren, wat betekende dat we mooi uitzicht zouden hebben over de Lysefjord!

We hebben een tijdje boven bij de Preikestolen gezeten, ook hebben we hier ons broodje opgegeten. We zaten op een punt waar mensen foto’s maakte wat dus betekende dat we van een aantal mensen foto’s mocht maken.

Toen we gingen afdalen bedachten we ons dat het omhoog klimmen toch een stuk fijner was, dan naar beneden gaan. De stenen waren door de regenen een beetje glad geworden, waardoor Lisanne ook nog even op haar billen heeft gezeten. Deed gelukkig geen pijn.

Toen we weer beneden waren hebben we een welverdiend ijsje genomen.

Morgen rijden we alweer naar de laatste overnachtingsplek en dan zit de vakantie er helaas alweer bijna op!

Zaterdag 9 juli: Preikestolen – Kristiansand

Vandaag zijn we naar onze laatste overnachtingsplek gereden. Morgen gaan we weer aan boord van de veerboot naar Nederland. We overnachten in Kristiansand op zo’n 10 minuten rijden van de plek waar vandaan de veerboot morgen vertrekt, ideaal.
De dag begon met bewolking en regen en onderweg naar Kristiansand heeft het af en toe geregend. Rond 13:00 uur begon het op te klaren en de zon te schijnen. We hadden er voor gekozen om een langere route te rijden, anders zouden we dezelfde route rijden als in het begin van onze reis langs de zuidkust.
Onderweg hadden we eigenlijk geen plekken uitgezocht om te stoppen, wel kwamen we weer wat watervallen tegen en reden we door prachtige natuur.
Rond 15:30 uur kwamen we aan bij het hotel. Nadat we even op de hotelkamer hadden gezeten, zijn we door Kristiansand gaan lopen. Zo zijn we onder andere langs Bystranda gelopen, een klein strandje midden in de stad en langs Posebyen, het oude stadsgedeelte van Kristiansand.

Zondag 10 juli: Kristiansand – Eemshaven (volgende ochtend)

Na het uitchecken hebben we nog kort even een rondje door Kristiansand gelopen. We zijn richting de haven gelopen en zagen de boot waarmee wij naar Nederland varen al liggen.

Om 11:30 uur zijn we naar de haven gereden om in te checken voor de veerboot. Vanaf Kristiansand vertrekken verschillende veerboten, bijvoorbeeld ook naar Hirtshals in Denemarken. Dus we moesten zorgen dat we in de juiste rij stonden, dit werd goed aangegeven. Rond 14:00 uur mochten we de boot op. In de ochtend scheen de zon, maar toen we bijna gingen vertrekken begon het helaas een beetje dicht te trekken.

De volgende ochtend kwamen we rond 09:30 uur weer aan in Eemshaven en de reis zat er helaas weer op! We hebben een hele mooie reis mogen maken. Het weer zat niet altijd mee, maar we hebben er van genoten! En Noorwegen is en blijft een schitterend land!