In het zuidoosten van Noorwegen ligt de grootste en tevens de hoofstad van het land, Oslo. Sinds 1814 is Oslo de hoofstad van Noorwegen. Door de ligging aan de noordkant van het Oslofjord zijn er goede zeeverbindingen. Deze verbindingen zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de stad.
Het is niet helemaal duidelijk of de stad werd opgericht in het jaar 1048 of 1049. Wel is bekend dat de stad werd opgericht door koning Harald Hardråde, hij was de laatste koning der Vikingen. Haakon V was de eerste koning die permanent in Oslo ging wonen. Hij bouwde het Akershus. De overblijselen van de vesting kan je tegenwoordig nog steeds bezoeken.
Oslo werd aan het einde van de middeleeuwen en stuk minder belangrijk in de regio. Er werd door de koningen vanuit Kopenhagen geregeerd, waardoor de ontwikkeling van de stad Oslo tot stilstand kwam.
De stad kreeg te maken met vele branden. In 1624 was er sprake van zo’n grote brand dat de stad helemaal opnieuw moest worden opgebouwd. Koning Christiaan IV, die op dat moment de koning van Denemarken was, gaf hiertoe de opdracht. Koning Christiaan gaf de stad ook een andere naam: Christiania. Later werd dit nog Kristiania. De stad heeft van 1878 tot 1924 zo geheten. Pas in 1924 kreeg de stad de oude naam Oslo terug.
Inwonersaantal
Wanneer je nu door de bruisende stad loopt zou je niet zeggen dat Oslo eeuwen lang een vrij bescheiden stad is geweest. In de 19e eeuw had de stad nog niet eens meer dan 10.000 inwoners. Een eeuw later, de 20e eeuw, was het inwoners aantal al enorm gegroeid en woondde er zo’n 150.000 mensen in de stad. Vanaf het moment dat Oslo de hoofdstad werd van Noorwegen is het inwonersaantal enorm gegroeid. Momenteel wonen er zo’n 681.067 (2019) mensen in Oslo.
Bezienswaardigheden
Oslo staat bekend als een moderne en gezellige hoofdstad. Oslo is dan vaak ook een begin- en/of eindpunt van een rondreis door Noorwegen. In zowel de stad als buiten de stad is genoeg te doen en te zien. Hieronder zijn een aantal bezienswaardigheden op een rijtje gezet.