Tegenwoordig wordt ongeveer 10% van het landoppervlak van Noorwegen bedekt met gletsjers. Deze gletsjers worden beschouwd als de overblijfselen van de laatste ijstijd. In Noorwegen zijn 2534 gletsjers. De ijsmassa’s van deze gletsjers kunnen wel honderden jaren oud zijn.
Noorwegen kent naast de vele fjorden die het land rijk is, natuurlijk nog meer verschillende schitterende natuurverschijnselen. Een van deze verschijnselen zijn de gletsjers. De fjorden in het land zijn ook mede gevormd door de gletsjers.
Een gletsjer bestaat uit lage sneeuw die in de loop van de tijd zijn samengeperst tot ijs. Deze ijsmassa’s zorgen ervoor dat sommige gletsjers verschuiven.
De zeven grootste gletsjers van het land hebben we voor je op een rijtje gezet. Let op de gletsjers staan niet op volgorde van grootte.
1. Svartisen gletsjer
De Svartisen gletsjer is de op een na grootste gletsjer van het vasteland van Noorwegen. De gletsjer heeft maar liefst 60 verschillende gletsjertongen en beslaat zo’n 370 km2. De gletsjertongen strekken zich uit in de omliggende valleien. De Svartisen gletsjer ligt op slechts 20 meter boven het zeeniveau en is daarmee de laagste gletsjer van het vasteland van Europa. Je hebt in de omgeving van de gletsjer voldoende wandelmogelijkheden.
2. Jostedalsbreen gletsjer
De Jostedalsbreen gletsjer is de grootste gletsjer van het continent Europa. De gletsjer is gelegen in het gelijknamige nationale park Jostedalsbreen nationaal park en neemt de helft van het nationale park in beslag. De gletsjer ligt tussen de twee binnenste uithoeken van de grootste fjorden van Noorwegen, de Sognefjord en de Nordfjord. De gletsjer beslaat zo’n 487 m2 en heeft 50 vertakkingen. De bekendste vertakkingen zijn de Briksdalsbreen gletsjer en de Nigardsbreen gletsjer.
3. Folgefonna gletsjer
De Folgefonna gletsjer is de op twee na grootste gletsjer van Noorwegen. Vanaf de top van de gletsjer, op zo’n 1400 meter hoogte, heb je aan de zuidelijke kant van de gletsjer schitterend uitzicht over de Hardangervidda plateau en de Sørfjord. Aan de noordelijke kant van de gletsjer heb je prachtig uitzicht over de Rosendal gletsjer.
Ben je wel eens in IJsland geweest? Dan herken je vast wel het woord ‘jökull’. Dit is van oudsher een Noors woord, Jøkull. In IJsland wordt deze term voor gletsjer nog steeds gebruikt.
4. Okstindbreen gletsjer
De Okstindbreen gletsjer is gelegen in het Okstindan-gebergte in de gemeente Hemnes. De gletsjer is de op acht na grootste gletsjer van het vasteland van Noorwegen. Het hoogste punt van de gletsjer is 1740 meter boven zeeniveau en het laagste punt ligt op 750 meter boven zeeniveau.
5. Myklebustbreen gletsjer
De Myklebustbreen gletsjer ook wel de Snønipbreen gletsjer genoemd. Deze gletsjer is de op zeven na grootste gletsjer van het Noorse vasteland. De gletsjer is gelegen in de gemeente Jølster en Gloppen.
6. Blåmannsisen gletsjer
De Blåmannsisen gletsjer is de op vier na grootste gletsjer van het Noorse vaste land. De gletsjer ligt op de grens tussen de gemeenten Fauske en Sørfold in Nordland.
7. Hardangerjøkulen gletsjer
De Hardangerjøkulen is de op zes na grootste gletsjer van Noorwegen. De gletsjer is gelegen in de gemeente Eidfjord en Ulvik in Hordaland.
Opwarming van de aarde
Door de opwarming van de aarde smelten de gletsjer in Noorwegen langzaam, vooral in de noordelijke delen van Noorwegen smelt het ijs snel. Zo zou volgens het Centrum voor Internationaal Klimaatonderzoek (CICERO) de oppervlaktes van de gletsjers de afgelopen 30 jaar zo’n 11% zijn gedaald. In vergelijking met de jaren 80 is er zo’n 326 vierkante kilometer aan gletsjer verdwenen.
Gletsjermuseum in Fjærland
Wil je meer leren of meer te weten komen over gletsjers. Breng dan een bezoek aan het gletsjermuseum in Fjærland. In dit interactieve museum kan je kennis opdoen over het klimaat en de gletsjers.
Dit museum is dagelijks geopend van april tot oktober. In de maanden april, mei, september en oktober van 10:00 – 16:00 uur. In de maanden juni – augustus 09:00 – 19:00 uur.
Prijzen: volwassene NOK 140, kinderen NOK 70.