Rondreizen door Patagonië doe je als je van natuur houdt, eindeloos veel ruige natuur. Een rondreis door Patagonië maken doe je ook als je van cultuur houdt. Dit zuidelijke deel van Zuid-Amerika staat namelijk bol van de cultuur. De tango, de prachtige koloniale stadjes, de cultuur op de pampa’s en dansfeesten die tot diep in de nacht doorgaan, maken dit deel van de wereld tot een geweldige vakantiebestemming.

Anderzijds is Patagonië ook een deel van Zuid-Amerika dat qua natuur zijn gelijke niet kent. De steile toppen van het Andesgebergte, uitgestrekte zoutvlakten, regenwouden en pampa’s en massieve gletsjers; het zijn allemaal bijzonder uiteenlopende schoonheden van de natuur die in dit deel van de wereld tegenkomt.

Culturele achtergronden van Patagonië

Patagonië heeft een rijke culturele geschiedenis die vaak wordt overschaduwd door zijn natuurlijke schoonheid. Natuurlijk weten we allemaal wel dat de Spanjaarden en Portugese kolonisten de oorspronkelijke cultuur aanvankelijk overschaduwden met veel machtsvertoon.

In de loop der tijd zijn deze verschillende culturen op een mooie manier opgegaan in de unieke Patagonische cultuur zich heeft kunnen ontwikkelen zoals die vandaag de dag is. Toch is het ook mooi om wat meer te weten over de oorspronkelijke bewoners van Patagonië, nomadische stammen zoals de Kaweskars en Yaghans, evenals de baqueano-cultuur en de geschiedenis van de schapenhouderij in de regio.

Barqueanos

Baqueanos zijn de lokale versies van cowboys in Noord-Amerika en vergelijkbaar met de guacho in Argentijns Patagonië. Vanaf de periode rond 1870 waren de baqueanos de grenswachters van de uitgestrekte vlakten van Patagonië. Zij vingen wilde paarden om daar vervolgens hun kuddes schapen en runderen mee te bedwingen. Daarnaast joegen ze op dieren zoals guanaco’s en ñandus voor hun huiden en veren.

Tegenwoordig dienen veel baqueanos als gids voor toeristen, want zij weten alles over het dagelijks leven in deze afgelegen en uitgestrekte gebieden. Ze zijn de experts en veel baqueanos verdienen de kost door bijvoorbeeld toeristen te paard rond te leiden door Torres del Paine of door het binnenland om wilde paarden te zien.

Aonikenk grotschilderingen

De Aonikenk waren de nomadische jager-verzamelaars die Torres del Paine zijn naam hebben gegeven. Toen ze tussen het jaar 500 en 1000 na Christus voor het eerst de granieten naalden zagen die dit prachtige gebied beroemd hebben gemaakt, noemden ze deze `Paine`, wat in hun taal ‘blauw’ betekende.

Helaas is de Aonikenk-stam nu volledig uitgestorven. Ze werden net als de meeste inheemse stammen uitgeroeid door de Europeanen die zich in Patagonië vestigden. Dit gebeurde in de laatste decennia van de negentiende eeuw. Gelukkig is hun cultuur en manier van leven goed bewaard gebleven, zodat deze nog altijd te bewonderen is voor toeristen.

Kaweskars

De Kaweskars – vertaald als mosseleters – zijn één van de vele stammen die deel uitmaakten van de oorspronkelijke bevolking van Chileens Patagonië. Zij leidden een nomadisch bestaan en trokken veelal per kano rond langs de kusten van Chili. Ze stonden van oudsher bekend om hun ´laat geen sporen achter´, waardoor hun eerdere aanwezigheid vrijwel nooit te traceren was.

Daarmede heeft de komst van de Europese kolonisten hen veel leed gebracht. Niet alleen werden ze stelselmatig onderdrukt, maar ook vielen ze ten prooi aan de ziektes die de Europese kolonisten met zich meebrachten. Velen stierven en tegenwoordig zijn er nog slechts rond de 2.600 Kaweskars over die de oorspronkelijke leefstijl nog aanhangen en de originele taal nog spreken.

De bovenstaande Patagonische culturen zijn slechts een kleine greep uit de vele oorspronkelijke culturen die Patagonië ooit rijk was. Gelukkig zijn er veel overblijfselen die getuigen van de rijke cultuur en historie van dit gebied. Tijdens je rondreis Patagonië kan je dit volop gaan ontdekken.

Rondreizen door Patagonië

Tijdens Chili-reizen en Argentinië-reizen maak je ruimschoots kennis met de typische Patagonische cultuur. Daarnaast kun je zien hoe de oorspronkelijke bevolking leefde in de vaak onherbergzame omstandigheden.