• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Vakantie naar Alaska: 7 redenen voor een reis naar de outback

Beren spotten in The Last Frontier
|

Een vakantie naar Alaska biedt garantie op natuur… prachtige natuur welteverstaan! In deze uithoek van het Noord-Amerikaanse continent vind je extreme natuur, veel wilde dieren, gletsjers, vulkanen en torenhoge bergketens. 

In de loop der tijd heeft de staat Alaska een aantal unieke bijnamen gekregen. In de taal van de inheemse Aleuten werd het Alyeska genoemd, ofwel “Het Grote Land.” De lange zomerdagen van Alaska hebben ook de bijnaam “Land of the Midnight Sun” opgeleverd. Maar misschien wel de bekendste bijnaam voor Alaska is “The Last Frontier”, ofwel, Alaska is de laatste grens tot de Noordpool.

Alaska is een unieke reisbestemming en staat bij velen op de bucketlist. Of je nu wilt gaan vissen in de talloze riviertjes, echt de outback in wilt of door de Inside Passage wilt reizen, er zijn altijd goede redenen voor een vakantie naar Alaska te bedenken. Wij zetten de voornaamste redenen op een rijtje.

7 Redenen voor een vakantie naar Alaska

1 .Alaska is groot, heel groot

Alaska is een enorme staat, ruim 41 keer zo groot als Nederland en dat geeft een heerlijk gevoel van ruimte. Wanneer je de grootsheid van Alaska ervaart, dan besef je pas dat we in Nederland maar op een kluitje leven.

Rijd over de eindeloze highways, bezoek afgelegen gletsjers en ga wildlife spotten in Denali National Park. Overschat de afstanden echter niet, want veel wegen zijn gravel roads, waardoor je hier vaak niet harder dan 60 wilt/kan rijden.

2. Alaska is ruig en wild

Met 14 verschillende bergketens, meer dan 3 miljoen meren, een oppervlakte van ruim 1,7 miljoen vierkante kilometer en bijna 22 miljoen hectare nationaal bos, is Alaska gemakkelijk een van de wildste plaatsen in de VS – zo niet de hele wereld. Het is ook de thuisbasis van 20 nationale parken, bewaarde monumenten en heeft een langere kustlijn dan alle andere Amerikaanse staten gecombineerd.

Al die robuuste en ongetemde natuurlijke kenmerken geven Alaska een onmiskenbare allure voor zowel outdoor liefhebbers als avontuurlijke reizigers. Als je echt even weg wilt uit het moderne leven en jezelf wilt onderdompelen in de wildernis, dan is Alaska de plek om naartoe te gaan.

3. Het is grotendeels onontgonnen

Door zijn enorme omvang en uitgestrektheid zijn er grote delen van de staat die meestal buiten beschouwing worden gelaten. Veelal richt het toerisme zich vooral op de bewoonde wereld, zoals de kuststrook rondom Anchorage en de Alaska Panhandle met zijn prachtige Inside Passage.

En natuurlijk zijn dit de beste regio’s voor toerisme vanwege de voorzieningen. Hier zijn verharde wegen en kun je regelmatig proviand inslaan. Maar voor de natuurliefhebbers is de rest van Alaska minstens zo aantrekkelijk. Bekijk je de kaart van Alaska met Google Maps, dan zie je dat de gebaande paden van Alaska slechts een fractie uitmaken van de onmetelijke wildernis in het westen en noorden van de staat.

Want waarom zou je tijdens je vakantie naar Alaska niet met een bushplane naar het verre noorden reizen en de noordkust van Alaska bezoeken? Of het enorme Gates of the Arctic National Park?

Ook verder naar het westen in Alaska liggen enorme gebieden die vrijwel volledig ontgonnen zijn, of die bewoond worden door de oorspronkelijke bewoners. Ook de Aleutische eilanden, de keten eilanden die zich vanaf de zuidkust helemaal uitstrekken door de Beringzee, zijn geweldig om te bezoeken. Hier vind je actieve vulkanen en woeste natuur. Hoewel het inspanning vergt om deze gebieden te bereiken, kom je op plaatsen waar nog maar weinig of zelfs geen toeristen ooit zijn geweest.

4. Er zijn zeer weinig wegen

In tegenstelling tot de andere Amerikaanse staten heeft Alaska een relatief beperkt wegennet. In feite is meer dan 70 procent van de staat niet per auto bereikbaar. In deze gebieden ben je als toerist dus aangewezen op bushplanes en floatplanes.

En waar er geen wegen zijn, daar ligt het avontuur! Kom buiten de gebaande paden door op pad te gaan met een lokale piloot die je naar de prachtigste afgelegen gebieden brengt.

5. Mount McKinley, de hoogste berg van Noord-Amerika

Mount McKinley, ook wel Mount Denali genoemd, is de hoogste bergpiek van heel Noord-Amerika. Met een hoogte van 6.190 meter torent de majestueuze berg hoog uit boven de omgeving van Denali National Park en jaarlijks proberen honderden bergbeklimmers de berg te bedwingen.

De berg staat bekend om de onvoorspelbare weersomstandigheden en extremiteiten. Het weerstation dat op 5.700 meter is gelegen mat ooit temperaturen van min 57 graden Celsius, met gevoelstemperaturen die onder de min 80 kwamen.

6. Ongeëvenaard hoeveelheid wildlife

Aangezien de natuur in het grootste deel van Alaska nog onontgonnen is, heeft het wildlife hier natuurlijk alle ruimte. Dat biedt natuurlijk uitgelezen kansen om wildlife te gaan spotten. Ga op zoek naar enorme elanden, grizzlyberen, berggeiten en Dall schapen. Ook wolven, coyotes en lynxen komen hier voor. In het noordelijke deel van Alaska komen grote kuddes migrerende kariboes voor die de uitgestrekte toendra’s bevolken.

Voor de kust leeft een enorme varieteit aan marien leven. Dolfijnen, zeehonden, walrussen en ten minste een tiental soorten walvissen bevolken de visrijke gronden voor de kust van Alaska.

Toch is het de enorme bevolking van beren die Alaska echt onderscheidt van andere bestemmingen. Er wordt geschat dat er ongeveer 130.000 beren in Alaska leven, waarbij de zwarte beer verreweg de meest voorkomende is.

De reuzenberen van Kodiak Island voor de kust zijn in feite grizzlyberen die aanzienlijk groter zijn dan hun neefje die op het vasteland van Alaska voorkomt. Deze Kodiak beren kunnen tot wel 700 kilo wegen. Wanneer de beer rechtop staat, kan de beer wel drie meter hoog zijn.

7. Weinig toerisme

Natuurlijk komen er op zoveel natuurschoon veel toeristen af. Deze concentreren zich echter op de highlights voornamelijk langs de kust en rond de Inside Passage. Dit betekent dat  wanneer je met je vakantie naar Alaska deze concentraties ontloopt dat je in Alaska nog echt de mogelijkheid hebt voor een avontuurlijke vakantie in de wildernis zonder massa toerisme.

In een tijd waarin de mens zo mobiel is, is het lastig om nog onontgonnen plakken te vinden waar je geen (massa)toerisme tegenkomt. Wanneer je de regio rond Anchorage en de Panhandle vermijdt, ben je zo ver van de beschaving weg dat je weinig andere mensen zult tegenkomen. Daarmee onderscheidt Alaska zich van de meeste bestemmingen.

Nieuwsgierig geworden naar een vakantie Alaska?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Alaska / Canada / Groenland / IJsland / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Alaska af te reizen is in de maanden mei t/m september. Tijdens deze periode ben je vrijwel verzekerd dat je leuke excursies kunt ondernemen. Door de noordelijke ligging van Alaska heb je gedurende deze maanden het meeste profijt van het aantal zonuren. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Alaska heb je een geldig paspoort nodig, die minstens drie maanden na terugkomst geldig moet zijn. Omdat Alaska bij de Verenigde Staten hoort dien je ook een ESTA aan te vragen. Lees hier meer over de reisdocumenten in Alaska.
Het weer in Alaska is vooral veelzijdig en verschilt nog al per regio. Ongeveer een derde van Alaska ligt boven de poolcirkel. De temperaturen in die gebieden zijn daar dan ook in de zomer een stuk koeler en in de winter ijskoud. In het zuiden langs de kust en in het westen heb je te maken met een zeeklimaat hier is de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 20 graden en in de winter -15 graden. In het oosten en het midden van Alaska heb je te maken met een landklimaat en dus hogere temperaturen. In de zomer kan het 25 graden worden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Alaska.
Alaska behoort tot de Verenigde Staten hierdoor betaal je in Alaska met de Amerikaanse dollar. Lees hier meer over de munteenheid in Alaska
Ben jij een outdoor liefhebber en/of een avontuurlijk reiziger dan is een Alaska daar een perfecte bestemming voor. Met 20 nationale parken, 14 verschillende bergketens, meer dan 3 miljoen meren, een oppervlakte van ruim 1,7 miljoen vierkante kilometer en bijna 22 miljoen hectare nationaal bos, is Alaska gemakkelijk een van de wildste plaatsen in de VS – zo niet de hele wereld. Een reis naar Alaska biedt garantie op prachtige en extreme natuur, veel wilde dieren, gletsjers en vulkanen.
In Alaska heb je te maken met tijdsverschil. Er zijn twee verschillende tijdzones in Alaska. In het grootste deel van Alaska is het tijdens de wintertijd 10 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd 9 uur vroeger. Op de Aleoeten is het tijdens de wintertijd 11 vroeger dan in Nederland en tijdens de zomer tijd 10 uur vroeger.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge