Denali Nationaal Park is voor veel toeristen het hoogtepunt van hun avontuur in Alaska. En dat is natuurlijk niet vreemd! Denali Nationaal Park is de thuisbasis van de hoogste bergpiek van Noord-Amerika en een walhalla voor bergbeklimmers en avonturiers.

Denali Nationaal Park biedt de grootste kansen om wildlife te zien. Hier zie je grizzlies, elanden, kariboes, lynxen, vossen, en als je geluk hebt zelfs wolven.

Op heldere dagen heb je als extra bonus een schitterend uitzicht op Mount McKinley (6.194 m), de hoogste berg van heel Noord-Amerika.

Hoewel je het grootste deel van Alaska kan ervaren vanaf de autostoel, is het bij Denali zeker de moeite waard om achter je stuur vandaan te kruipen en het avontuur aan te gaan. Het vluchtige zomerseizoen, de enorme populariteit en de regelgeving om het park te beschermen, vergen echter wel een beetje voorbereiding als je van je bezoek een echt succes wilt maken. Volg de volgende tips op om je bezoek aan Denali Park, Alaska onvergetelijk te maken.

WANNEER NAAR DENALI NATIONAAL PARK?

Denali kan je het best bezoeken tussen eind juni en eind augustus. Houd er rekening mee dat ondanks de koele, bewolkte omstandigheden en soms wat motregen, de campings vol kunnen zijn, dat de weg vol is met pendelbussen en dat je bij de entree over de koppen kunt lopen. Maak je echter niet druk, want eenmaal in het park waaieren al die toeristen uit over het park en is het weer rustig.

Tip: als je eind september het park bezoekt, zijn de grote massa’s mensen verdwenen, zijn er ook een stuk minder muggen, de hemel klaart meer op en het schitterende bladerdek van de Indian Summer is oogverblindend. De dag is echter kort, want vanaf half september rijden de pendelbussen niet meer.

Daarnaast is het tijdens de winter een schilderachtige omgeving waar je prachtig kunt langlaufen of met hondensleden op pad kunt.

GLETSJERS EN DE BODEM

De vijf grootste gletsjers in het zuiden zijn de Yetna (32 kilometer lang), Kahiltna (48 kilometer), Tokositna (37 kilometer), Ruth (50 kilometer) Eldrige (48 kilometer). De Ruth gletsjer is meer dan 1.200 meter dik. De grootste is Muldrow gletsjer met een lengte van 51 kilometer en deze ligt aan de noordelijke zijde van het park.

Tijdens de IJstijd was de bodem van heel Denali Nationaal Park permanent bevroren. Tegenwoordig is de bodem met name in het noorden van het park en in de hoger gelegen delen nog permanent bevroren en is er dus sprake van permafrost. De actieve laag (de laag die tijdens het groeiseizoen ontdooit) kan variëren van 2,5 centimeter tot drie meter dik. Noordelijker, in het plaatsje Fox vlakbij Fairbanks, kun je een kijkje nemen in de Permafrost Tunnel, waar de bodem meer dan 40 duizend jaar geconserveerd is gebleven.

WAT NEEM JE MEE?

Verwacht niet dat je met een korte broek, een polo en een heuptas met camera voldoende bent uitgerust om Denali te bezoeken. Een beetje expeditie outfit is wel vereist. Bereid je bijvoorbeeld goed voor op de muggen. Draag bij voorkeur kleding met lange mouwen en broekspijpen.

Houd er ook rekening mee dat je afgezonderd van het kleine winkeltje het Wilderness Access Center, geen levensmiddelen meer te koop zijn. Eten en drinken, batterijen voor je camera en dat soort zaken, moet je dus van elders meenemen, bijvoorbeeld vanuit Anchorage of Fairbanks. Gebruik deze checklist voordat je Denali bezoekt.

Het Wilderness Access Centre, bestaand uit een kleine cadeauwinkel, een koffiezetapparaat en een informatiebalie, ligt op 1,6 kilometer in het park. Dit is ook de belangrijkste locatie om een busrit in het park te maken, want hier kan je reserveren voor de camping of tickets voor de sightseeing bustour boeken. Alle shuttlebussen vertrekken vanaf hier, net als sommige andere rondleidingen.

RESERVEREN

Voordat je naar Denali gaat, zorg dan dat je zeker bent van een plaats op een camping of in de pendelbus het park in. Dit kun je doen via het Denali Nationaal Park Reservation Service. De campings in de regio moet je echt ver van tevoren reserveren, want die zijn enorm populair. Ga je hier op de bonnefooi naartoe, dan is de kans vrijwel zeker dat je een teleurstelling te verwerken krijgt.

65% van de plaatsen in de pendelbussen zijn vooraf te reserveren, de overige 35% kan ter plekke maximaal twee dagen van tevoren worden geboekt.

Met deze tips maak je je bezoek aan Denali Nationaal Park een succes!