Gletsjers hebben een bepaalde aantrekkingskracht. Misschien is het hun massieve uiterlijk, of misschien wel hun enorme kracht. Wanneer je naar de laatste ijstijd kijkt en wat de gletsjers hebben veranderd aan het landschap, is het niet vreemd dat we onder de indruk zijn.

De gletsjers van Alaska zijn ontzettend indrukwekkend. Sommige zijn groot, sommige zijn kleiner, maar ze zijn allemaal zó spectaculair dat het zeker een bezoek waard is!

De meeste gletsjers van Alaska zijn alleen na een urenlange wandeling te bezichtigen. En soms kun je er zelfs alleen met een gecharterde vlucht of boottrip komen. Deze 6 gletsjers zijn goed bereikbaar en prachtig om van nabij te bewonderen.

6 prachtige gletsjers van Alaska

1. Exit Glacier, omgeving van Seward

De Exit Glacier ligt op ongeveer 125 kilometer ten zuiden van Anchorage en is een uitloper van de Harding Icefield. Vlakbij Seward is er een duidelijke afslag op de Seward Highway: Mile 3.7. Daar draai je de Exit Glacier Road op en deze rijd je helemaal af tot het Exit Glacier Nature Center. Van daar af kun je lopend naar de gletsjer.

2. Middle & Explorer Glacier, omgeving Anchorage

Hoewel de Middle Glacier en de Explorer Glacier qua formaat niet groot zijn, zijn ze qua uiterlijk wel indrukwekkend. Deze opvallende hangende gletsjers hangen uit de bergen in het Chugach National Forest. Ze voeden de nabijgelegen beken en riviertjes waarin veel soorten zalm en forel voorkomen.

Tangle Pond en Tangle Creek zijn de favoriete visplaatsen voor de lokale bevolking, en er zijn veel plaatsen om in Portage Valley zelf te kamperen.

Ga vanuit Anchorage in zuidelijke richting op de Seward Highway en bij het plaatsje Portage sla je linksaf de Portage Glacier Road op. Halverwege naar Portage Lake zie je de gletsjers aan de kant van de weg.

3. Matanuska Glacier, omgeving Anchorage

Rijd vanuit Anchorage richting het noorden over de Glenn Highway. Bij Mile 102 kun je naar het gletsjerpark rijden. Er geldt een dagvergoeding om naar de gletsjer te mogen wandelen. Met een korte wandeling van 15-20 minuten ben je bij de voet van de gletsjer. Het kan goed dat je hier enkele ijsbeklimmers ziet.

4. Mendenhall Glacier, omgeving Juneau

De Mendenhall Glacier is vanuit Juneau bijzonder eenvoudig bereikbaar. Vanaf Juneau rijd je richting het noorden en neem je Egan Drive. Vervolgens sla je rechtsaf bij Mendenhall Loop Road. Mendenhall Loop Road gaat over in Glacier Spur Road en eindigt bij het bezoekerscentrum.

Deze gletsjer maakt deel uit van het Tongass National Forest en het bezoekerscentrum ligt op slechts een halve kilometer van de voet van de gletsjer.

5. Worthington Glacier, omgeving Valdez

De Worthington gletsjer vind je langs Thompson Pass op Mile 28,7 van de Richardson Highway. Hier valt het meeste sneeuw van de hele staat. Om die reden heeft deze gletsjer zich nog niet zoveel teruggetrokken als veel andere gletsjers van Alaska. Er is een korte wandeling over een verhard pad naar een kijkplatform.

6. Child’s Glacier, omgeving Cordova

Technisch kan je alleen in de Cordova komen met de boot of per vliegtuig, maar eenmaal daar is de Child’s Glacier eenvoudig bereikbaar over de weg. Rijd naar boven en kijk hoe de gletsjer afkalft en hoe enorme stukken ijs zich met geweld naar beneden storten. Met name tijdens de zomer wanneer het ijs het hardst smelt, valt er elk kwartier wel een brok ijs naar beneden.