De Permafrost Tunnel in het plaatsje Fox, Alaska is een fascinerende plek om te bezoeken wanneer je in de regio Fairbanks bent. In de jaren 1963-1969 werd deze tunnel gebouwd, dwars door de permafrost, de bodem die permanent bevroren blijft.

U.S. Army Corps of Engineers bouwde deze tunnel ooit om mijn- en bouwtechnieken te bestuderen in permafrostomgevingen. Tegenwoordig is de tunnel een geweldige manier om te leren over de natuurgeschiedenis van Alaska. In deze tunnel begeef je je in een unieke omgeving waar het verleden letterlijk is bevroren in de tijd.

DE PERMAFROST TUNNEL IN ALASKA

In de Permafrost Tunnel zie je overblijfselen van dieren en planten uit verschillende tijdperken tot wel 40 duizend jaar oud. Een tour door de tunnel is een indrukwekkende ervaring, waarbij je wandelt in de altijd bevroren bodem.

De tunnel werd ingegraven in een helling en de wandeling is 150 meter lang en gaat tot ongeveer 14 meter onder de grond. Rondleidingen zijn op aanvraag beschikbaar en alle deelnemers krijgen van tevoren een veiligheidsbriefing. Tijdens de gegidste tour draag je een helm, aangezien er soms gruis en klein gesteente van het plafond naar beneden kan vallen. Tijdens de rondleiding loop je over een metalen loopbrug.

De Permafrost Tunnel blijft hele jaar door bevroren en tijdens de zomer houdt een airconditioning de tunnel koud en in de winter blazen enorme ventilators de omringende bevroren lucht de tunnel in.

Een sterk systeem zorgt ervoor dat de tunnel goed gestut is en veilig is voor onderzoekers en bezoekers.

TERUG IN DE TIJD

De tunnel biedt onderzoekers toegang tot oude aardlagen van meer dan 40.000 jaar oud. Hierin bevinden zich talloze fossielen. Je kunt er ook de onderkaak zien van een jonge bizonsoort (Bison priscus), die reeds lang is uitgestorven. Het kaakbot van deze bizon die 14.500 jaar geleden stierf is uitstekend geconserveerd gebleven in de bevroren wand van de tunnel.

Het is prachtig om tijdens de gegidste tour te horen hoe de onderzoekers voortdurend nieuwe zaken ontdekken, ondanks dat de tunnel niet enorm van omvang is. Zo vinden zij bijvoorbeeld wortels van planten die zelfs na 10 duizend jaar nog altijd groen gekleurd zijn door de chlorofyl. Ook ontdekten de bezoekers een 30 duizend jaar oude, bevroren vijver, met bacteriën die zij tot leven konden wekken door het water te ontdooien.

De wetenschappers doen nog altijd onderzoek in de Permafrost Tunnel in Fox, Alaska en blijven voortdurend fascinerende ontdekkingen doen. Tegenwoordig richten zij zich op de diepst gelegen delen van de tunnel. Daartoe heeft het publiek nog geen toegang. Meer informatie over de gegidste tours in de tunnel vind je op de website CCREL Permafrost Tunnel Website.