Het klimaat van Ierland is een zeeklimaat. De winters zijn mild en de zomers zijn koel. In de zomers komen de temperaturen eigenlijk nooit boven de 25 graden. Aan de kust komen nooit echte winters voor, terwijl in het binnenland er wel een kans is op vorst en sneeuw.

In Ierland schijnt de zon niet heel veel. Aan de westkust is het vaak bewolkt en aan de zuidkust zijn er veel mistdagen. Per jaar is in Ierland gemiddeld 1200 uur zon zichtbaar. In het zuidoosten van het land komen de zonuren op 15 uur per jaar. Wel valt in Ierland relatief veel neerslag, tussen de 750 en 1000 millimeter regen. Aan de westkust en op de heuvels en de bergen valt de meeste regen.

Stormen

In Ierland is de kans op harde wind en stormen redelijk hoog. De grootste oorzaak hiervan is de ligging van Ierland. Ierland ligt ten westen van Engeland en het vasteland van Europa, waardoor de wind vaak vrij spel heel. Het waait in Ierland eigenlijk het gehele jaar door. In de herfst heb je te maken met herfststormen, die vaak worden veroorzaak door een overblijfsel van een orkaan die over de Atlantische Oceaan richting het oosten trok. Maar ook in de winterperiode kunnen er veel stromen voorkomen, wat er soms toe leidt dat het verkeer daar veel last van heeft.