Voor een reis naar Ierland heb je een geldig paspoort of geldige identiteitskaart nodig. Reis je vanuit een EU-land naar de Republiek Ierland dan mag je met je identiteitskaart reizen. Reis je vanuit een EU-land meteen naar Noord-Ierland dan reis je met je paspoort.

Wanneer je EU-burger bent, kun je met je identiteitskaart over het hele eiland van Ierland reizen, dit is dus inclusief Noord-Ierland. Let wel op dit geldt alleen wanneer je het land binnenkomt via de Republiek Ierland. Dit kan dus via een vlucht of met de veerboot.

Reis je direct vanuit een EU-land naar Noord-Ierland dan heb je wel een paspoort nodig. Dit komt omdat Noord-Ierland een onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk.

De douane in Ierland werkt met drie verschillende sluizen (blauw, groen en rood). Deze zijn aanwezig op vrijwel elke luchthavens en in de haven. Reis je vanuit een EU-land of het Verenigd Koninkrijk dan gebruik je na het ophalen van je bagage de blauwe sluis. Deze zone wordt door douaneambtenaren gemonitord en kan het zomaar gebeuren dat je ook wordt gecontroleerd. De rode en groene sluis zijn voor reizigers die van buiten de EU naar Ierland reizen. De groene sluis is bedoelt voor de reizigers die niets hoeven aan te geven en de

Invoerbepalingen

Voor goederen die vanuit een EU-land mee worden genomen naar Ierland hoeft geen belasting te worden betaald. Mochten bepaalde hoeveelheden worden overschreden dan kan de douane vragen om bewijs dat de goederen enkel voor persoonlijk gebruik zijn.

Het is toegestaan om dierlijke producten die vanuit de EU komen in te voeren in Ierland. Dit is wel op voorwaarde dat de producten in overeenstemming met de EU-regels zijn geproduceerd en dat ze voor eigen gebruik zijn. Vlees en melkproducten uit bijna alle landen buiten de EU zijn verboden om in te voeren.