• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Weer en klimaat Alaska

Klimaatinformatie van Alaska
|

Het weer in Alaska is blootgesteld aan talloze invloeden zoals luchtstromen, zeestromen en gebergten. Door deze veelvoud aan factoren is het lastig om een eenduidige klimaatschets te geven en verschilt het weer per regio.

Southcentral & Interior

Vanuit het noorden ligt de Southcentral regio in de luwte van de bergketen en vanuit het zuiden heeft de Golf van Alaska een grote invloed op het klimaat en het weer. Tijdens de barre winters ligt dit gebied aangenaam in de luwte van de bergketens waardoor de steenkoude poollucht niet kan doordringen tot aan de kuststrook. Bovendien zorgt de aanvoer van de relatief warme zeelucht ervoor dat het niet al te hard kan afkoelen. Dat wil niet zeggen dat het tijdens de winter niet koud kan worden en ligt de gemiddelde wintertemperatuur in Anchorage tussen de min 11 en min 5 graden Celsius. Tijdens de zomer zorgt de invloed van de zee voor een wisselvallig weertype met veel neerslag alhoewel de maanden mei, juni en juli wat droger zijn.

De Interior regio heeft een extreem landklimaat maar dan met een subarctische invloed waarbij de heetste en koudste temperaturen optreden. Tijdens de zomers kunnen temperaturen worden bereikt van wel 34 °C, terwijl in de winter de temperatuur kan dalen tot wel -45 °C. Neerslag komt amper voor maar de meeste neerslag valt in juli en augustus en bestaat uit korte stevige buien wanneer de lucht te snel opgewarmd is.

 

Inside Passage (Alaskan Panhandle)

Deze regio kenmerkt zich door torenhoge kustgebergten, enorme fjordensystem en weelderig groene gematigde regenwouden. Dit deel van Alaska is heel vochtig en het warmste, natste en gematigde weertype van de staat. Deze regio heeft milde temperaturen in de winter en veel neerslag gedurende het hele jaar. Daarnaast kan het weer hier door de fjordensystemen en de hoge kustgebergten van de ene op de andere minuut omslaan. De temperaturen variëren van gemiddeld min 5 graden tijdens de wintermaanden tot een graad of 10-15 tijdens de zomermaanden. In de hoger gelegen delen is het aanzienlijk kouder wat te zien is aan de gletsjers die op de bergen van het vasteland liggen.

 

Het Verre Noorden

Het klimaat in het uiterste noorden van Alaska is zoals verwachting een arctisch klimaat waarbij lange en zeer koude winters en korte, koele zomers voorkomen. Zelfs in juli komt de gemiddelde lage temperatuur nauwelijks boven het vriespunt en elke maand van het jaar kan hier sneeuw vallen. Een Alaska vakantie naar dit gebied vergt dus wat extra voorbereidingen.

 

West-Alaska

In het westen van Alaska is het weer vrij aantrekkelijk, desondanks is de regio zeer dun bevolkt. Langs de westkust is het weer aanzienlijk grilliger doordat het uit laaglanden en moerassen bestaat en daardoor geen bescherming van bergketens heeft. De natste maanden van deze regio zijn augustus en september alhoewel er geen grote hoeveelheden neerslag vallen. De temperatuur varieert tijdens de zomermaanden meestal tussen de 10 en 15 graden. In de winter is de gemiddelde temperatuur zo’n min 8 graden Celsius.

 

Weer en klimaat Alaska

Zoals je ziet loopt het klimaat en weer in Alaska van regio tot regio uiteen. In de ene streek is er sprake van een landklimaat, elders een poolklimaat en in de Panhandle kunnen onder invloed van het zachte maar vochtige klimaat enorme gematigde regenwouden gedijen.

Het weer in Alaska is dus enorm variabel en met name aan de kusten vrij onvoorspelbaar. Afhankelijk van de hoogte waarop je verblijft kan het ook tijdens de zomer soms koud zijn. Lees ons kledingadvies voor Alaska, aangezien dat in dit deel van de wereld in sommige gevallen een kwestie van overleven kan zijn.

Alaskareizen

Kijk hieronder naar ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Vakantie Alaska
Alaska
Vakantie naar Alaska: 7 redenen voor een reis naar de outback

In de loop der tijd heeft de staat Alaska een aantal unieke bijnamen gekregen. In de taal van de inheemse Aleuten werd het Alyeska genoemd, ofwel “Het Grote Land.” De lange zomerdagen van Alaska hebben ook de bijnaam “Land of the Midnight Sun” opgeleverd. Maar misschien wel de bekendste bijnaam voor Alaska is “The Last Frontier”, ofwel, Alaska is de laatste grens tot de Noordpool.

Glennallen, Alaska
Alaska
Praktische tips voor je Alaska reis

Het ongetemde Alaska wil je natuurlijk zodanig ervaren dat je jezelf één voelt met de natuur en niet temidden van een groep schreeuwende toeristen staat. Met de onderstaande tips weet je zeker dat je het optimale uit je Alaska reis haalt.

Seward, Alaska
Alaska
De leukste dagtrips voor je reis naar Alaska
Met de onderstaande lijst van leukste dagtrips van Alaska, heb je bij elke bestemming de leukste bezienswaardigheden binnen handbereik en hoef je niet uren in de auto te zitten. Zo lijkt het alsof je met een reis van een maand wel drie maanden in Alaska bent geweest.
Anchorage, Alaska
Alaska
Highlights van Anchorage, Alaska
De kustplaats Anchorage is echter misschien wel de beste startplaats om de staat te gaan verkennen. Met internationale, zeer goede voorzieningen en een gezellig centrum is Anchorage een leuke stad.
Denali nationaal park, Alaska
Alaska
De mooiste nationale parken van Alaska
Aangezien de staat bezaaid is met parken en reservaten, hebben we voor jou de mooiste nationale parken van Alaska op een rijtje gezet.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Alaska / Canada / Groenland / IJsland / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Alaska af te reizen is in de maanden mei t/m september. Tijdens deze periode ben je vrijwel verzekerd dat je leuke excursies kunt ondernemen. Door de noordelijke ligging van Alaska heb je gedurende deze maanden het meeste profijt van het aantal zonuren. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Alaska heb je een geldig paspoort nodig, die minstens drie maanden na terugkomst geldig moet zijn. Omdat Alaska bij de Verenigde Staten hoort dien je ook een ESTA aan te vragen. Lees hier meer over de reisdocumenten in Alaska.
Het weer in Alaska is vooral veelzijdig en verschilt nog al per regio. Ongeveer een derde van Alaska ligt boven de poolcirkel. De temperaturen in die gebieden zijn daar dan ook in de zomer een stuk koeler en in de winter ijskoud. In het zuiden langs de kust en in het westen heb je te maken met een zeeklimaat hier is de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 20 graden en in de winter -15 graden. In het oosten en het midden van Alaska heb je te maken met een landklimaat en dus hogere temperaturen. In de zomer kan het 25 graden worden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Alaska.
Alaska behoort tot de Verenigde Staten hierdoor betaal je in Alaska met de Amerikaanse dollar. Lees hier meer over de munteenheid in Alaska
Ben jij een outdoor liefhebber en/of een avontuurlijk reiziger dan is een Alaska daar een perfecte bestemming voor. Met 20 nationale parken, 14 verschillende bergketens, meer dan 3 miljoen meren, een oppervlakte van ruim 1,7 miljoen vierkante kilometer en bijna 22 miljoen hectare nationaal bos, is Alaska gemakkelijk een van de wildste plaatsen in de VS – zo niet de hele wereld. Een reis naar Alaska biedt garantie op prachtige en extreme natuur, veel wilde dieren, gletsjers en vulkanen.
In Alaska heb je te maken met tijdsverschil. Er zijn twee verschillende tijdzones in Alaska. In het grootste deel van Alaska is het tijdens de wintertijd 10 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd 9 uur vroeger. Op de Aleoeten is het tijdens de wintertijd 11 vroeger dan in Nederland en tijdens de zomer tijd 10 uur vroeger.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge