Het weer in Alaska is blootgesteld aan talloze invloeden zoals luchtstromen, zeestromen en gebergten. Door deze veelvoud aan factoren is het lastig om een eenduidige klimaatschets te geven en verschilt het weer per regio.

Southcentral & Interior

Vanuit het noorden ligt de Southcentral regio in de luwte van de bergketen en vanuit het zuiden heeft de Golf van Alaska een grote invloed op het klimaat en het weer. Tijdens de barre winters ligt dit gebied aangenaam in de luwte van de bergketens waardoor de steenkoude poollucht niet kan doordringen tot aan de kuststrook. Bovendien zorgt de aanvoer van de relatief warme zeelucht ervoor dat het niet al te hard kan afkoelen. Dat wil niet zeggen dat het tijdens de winter niet koud kan worden en ligt de gemiddelde wintertemperatuur in Anchorage tussen de min 11 en min 5 graden Celsius. Tijdens de zomer zorgt de invloed van de zee voor een wisselvallig weertype met veel neerslag alhoewel de maanden mei, juni en juli wat droger zijn.

De Interior regio heeft een extreem landklimaat maar dan met een subarctische invloed waarbij de heetste en koudste temperaturen optreden. Tijdens de zomers kunnen temperaturen worden bereikt van wel 34 °C, terwijl in de winter de temperatuur kan dalen tot wel -45 °C. Neerslag komt amper voor maar de meeste neerslag valt in juli en augustus en bestaat uit korte stevige buien wanneer de lucht te snel opgewarmd is.

Inside Passage (Alaskan Panhandle)

Deze regio kenmerkt zich door torenhoge kustgebergten, enorme fjordensystem en weelderig groene gematigde regenwouden. Dit deel van Alaska is heel vochtig en het warmste, natste en gematigde weertype van de staat. Deze regio heeft milde temperaturen in de winter en veel neerslag gedurende het hele jaar. Daarnaast kan het weer hier door de fjordensystemen en de hoge kustgebergten van de ene op de andere minuut omslaan. De temperaturen variëren van gemiddeld min 5 graden tijdens de wintermaanden tot een graad of 10-15 tijdens de zomermaanden. In de hoger gelegen delen is het aanzienlijk kouder wat te zien is aan de gletsjers die op de bergen van het vasteland liggen.

Het Verre Noorden

Het klimaat in het uiterste noorden van Alaska is zoals verwachting een arctisch klimaat waarbij lange en zeer koude winters en korte, koele zomers voorkomen. Zelfs in juli komt de gemiddelde lage temperatuur nauwelijks boven het vriespunt en elke maand van het jaar kan hier sneeuw vallen. Een Alaska vakantie naar dit gebied vergt dus wat extra voorbereidingen.

West-Alaska

In het westen van Alaska is het weer vrij aantrekkelijk, desondanks is de regio zeer dun bevolkt. Langs de westkust is het weer aanzienlijk grilliger doordat het uit laaglanden en moerassen bestaat en daardoor geen bescherming van bergketens heeft. De natste maanden van deze regio zijn augustus en september alhoewel er geen grote hoeveelheden neerslag vallen. De temperatuur varieert tijdens de zomermaanden meestal tussen de 10 en 15 graden. In de winter is de gemiddelde temperatuur zo’n min 8 graden Celsius.

Weer en klimaat Alaska

Zoals je ziet loopt het klimaat en weer in Alaska van regio tot regio uiteen. In de ene streek is er sprake van een landklimaat, elders een poolklimaat en in de Panhandle kunnen onder invloed van het zachte maar vochtige klimaat enorme gematigde regenwouden gedijen.

Het weer in Alaska is dus enorm variabel en met name aan de kusten vrij onvoorspelbaar. Afhankelijk van de hoogte waarop je verblijft kan het ook tijdens de zomer soms koud zijn. Lees ons kledingadvies voor Alaska, aangezien dat in dit deel van de wereld in sommige gevallen een kwestie van overleven kan zijn.