De regio van Småland biedt een combinatie van natuur en cultuur. In de regio zijn meer dan 5.000 meren en rivieren, 200 km kustlijn en 400 verschillende natuurreservaten. Småland is een van de grotere provincies van Zweden.

Steden in Småland

Naast de vele kleine dorpjes zijn er in de regio Småland ook een aantal steden die zeker een bezoek waard zijn.

Jönköpig

Jönköpig is gelegen aan de zuidelijke rand van de op een na grootste meren van Zweden, het Vättern meer. In Jönköpig kan je een bezoek brengen aan een van de vele musea. Een voorbeeld van een museum is het Tändsticksmuseet, het Lucifer Museum. In Jönköpig komen het stadsgevoel en de natuur samen.

Kalmar

Kalmar ligt aan de zuidoostkust van Småland. De stad heeft een oud centrum en veel culturele bezienswaardigheden. In het Länsmuseum kun je de overblijfselen van het scheepswrak, de Kronen bekijken. In de 17e eeuw verging dit schip. Of bekijk de kathadraal van Stortorget, een indrukwekkende kathedraal Vanuit Kalmar kan je naar het eiland Öland. In de zomer kan je de veerboot naar dit eiland of ga over de vaste brug, deze brug is 6 km lang. Voor de Zweden is Öland is een van de favoriete zomerbestemmingen. Op het eiland zijn verschillende witte zandstranden en vele wandelpaden.

Växjö

Ligt midden in de regio Småland. Växjö is een culinaire stad, vijf restaurants in de stad staan vermeld in een toonaangevende restaurantgids van Scandinavië. En een restaurant heeft een Michelin-ster.

Bezienswaardigheden Småland

Astrid Lindgren Värld

In Vimmerby kan je een bezoek brengen aan Astrid Lindgrens Värld (Astrid Lindgren’s wereld). Astrid Lindgren is een Zweedse schrijfster, haar bekendste boeken zijn die van Pippi Langkous. De karakters uit de verschillende boeken van Astrid Lindgren kom je tegen in een omgeving die je zult herkennen uit de boeken, denk aan Pippi Langkous. In het park worden dagelijks verschillende toneelvoorstellingen gehouden en en muziekoptredens gegeven. Deze optredens zijn wel voor het grootste gedeelte in het Zweeds.

Gränna

Het kleine plaatsje Gränna staat bekend om de zuurstokken. In Zweden worden de rood-wit gestreepte pepermuntsoepgoed polkagris genoemd. In 1859 werden de snoepjes voor het eerst gemaakt door Amalia Erikson, een alleenstaande moeder. Bij Grenna Polkagriskokeri heb je de mogelijkheid om zelf zuurstokken te leren maken.

Het is mogelijk in Gränna zelf zuurstokken te leren maken.

Mythische bossen in Småland

Tussen de plekken Gränna en Husqvarna ligt een stuk vos dat is gevormd door de bekende schilder John Bauer uit Jönköpig. John Bauer staat bekend om zijn landschappen met kabouters, trollen en andere mythische wezens uit de Zweedse Folkoren.