Voor geldzaken en actuele koers van Zuid-Afrika kun je hier meer informatie verkrijgen. De munteenheid van Zuid-Afrika is de rand, aangeduid als ZAR of R. Er zijn munten beschikbaar van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en munten van 1, 2 en 5 rand. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Op de biljetten staan afbeeldingen van de Big Five: neushoorn (R10), olifant (R20), leeuw (R50), buffel (R100) en luipaard (R200). Sinds 2012 staat ook het portret van Nelson Mandela op biljetten.

Bankpas & creditcard

Vrijwel overal kun je met bankpas en creditcard betalen. Met name in de steden en wat grotere dorpen kun je geld opnemen bij een ATM. Vergeet echter niet de bankpas voor vertrek op wereldstand te zetten zodat je ook buiten Europa kunt pinnen.

We raden je aan direct na aankomst op het vliegveld geld te pinnen met je bankpas. Dat kan bij de geldautomaten die de symbolen dragen die ook op je pasje afgedrukt staan. Met een Maestro bankpas kun je terecht bij geldautomaten met Cirrus en/of Maestro logo.

Vooraf geld laten wisselen is niet noodzakelijk.

Let op: In afgelegen gebieden kun je vaak alleen contant betalen. Ook brandstof kan in deze gebieden soms alleen contant betaald worden. In wildparken kan je vaak wel met je pinpas betalen, maar geen geld opnemen. Pin dus van tevoren voldoende.

Bij de meeste banken kan je maximaal een bedrag van 2.000 of 3.000 rand (circa € 120,- of € 185,-) opnemen. De waarde van de rand fluctueert de afgelopen jaren tussen 15 en 20 rand tegen 1 euro.

In Lesotho hanteren ze de munteenheid de loti, meervoud maloti (M). In Swaziland heeft men de lilangeni (SZL), meervoud emalangeni (E). De waarde van de loti en lilangeni zijn gekoppeld aan de rand en de rand wordt dan ook overal geaccepteerd, hoewel je wisselgeld in loti en lilangeni terug zult krijgen.