• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Geldzaken en actuele koers Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse Rand
|

Voor geldzaken en actuele koers van Zuid-Afrika kun je hier meer informatie verkrijgen. De munteenheid van Zuid-Afrika is de rand, aangeduid als ZAR of R. Er zijn munten beschikbaar van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en munten van 1, 2 en 5 rand. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

Op de biljetten staan afbeeldingen van de Big Five: neushoorn (R10), olifant (R20), leeuw (R50), buffel (R100) en luipaard (R200). Sinds 2012 staat ook het portret van Nelson Mandela op biljetten.

 

Bankpas & creditcard

Vrijwel overal kun je met bankpas en creditcard betalen. Met name in de steden en wat grotere dorpen kun je geld opnemen bij een ATM. Vergeet echter niet de bankpas voor vertrek op wereldstand te zetten zodat je ook buiten Europa kunt pinnen.

 

We raden je aan direct na aankomst op het vliegveld geld te pinnen met je bankpas. Dat kan bij de geldautomaten die de symbolen dragen die ook op je pasje afgedrukt staan. Met een Maestro bankpas kun je terecht bij geldautomaten met Cirrus en/of Maestro logo.

Vooraf geld laten wisselen is niet noodzakelijk.

Let op: In afgelegen gebieden kun je vaak alleen contant betalen. Ook brandstof kan in deze gebieden soms alleen contant betaald worden. In wildparken kan je vaak wel met je pinpas betalen, maar geen geld opnemen. Pin dus van tevoren voldoende.

Bij de meeste banken kan je maximaal een bedrag van 2.000 of 3.000 rand (circa € 120,- of € 185,-) opnemen. De waarde van de rand fluctueert de afgelopen jaren tussen 15 en 20 rand tegen 1 euro.

 

In Lesotho hanteren ze de munteenheid de loti, meervoud maloti (M). In Swaziland heeft men de lilangeni (SZL), meervoud emalangeni (E). De waarde van de loti en lilangeni zijn gekoppeld aan de rand en de rand wordt dan ook overal geaccepteerd, hoewel je wisselgeld in loti en lilangeni terug zult krijgen.

Zuid-Afrikareizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Kaapstad
Zuid-Afrika
Kaapstad
En dat niet alleen, de stad heeft namelijk een boeiende geschiedenis en is ontzettend veelzijdig. Zo kun je walvissen spotten bij Kaap de Goede Hoop, de Tafelberg beklimmen voor een fenomenaal uitzicht, zonnen op een van de mooie stranden of bezoek het beruchte Robbeneiland.
Durban
Zuid-Afrika
Durban
Daarnaast wonen hier ook de meeste Indiërs buiten India waardoor je er heerlijke curries kunt eten. Als laatste wordt Durban ook wel het Miami van Zuid-Afrika genoemd doordat er meer dan 300 dagen zon per jaar zijn.
Nationale parken, Kruger
Zuid-Afrika
De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika
Maar ook de mooie nationale parken zijn erg divers qua natuur. Een grote variëteit aan flora en fauna vind je bijvoorbeeld in het Pilanesberg National Park terwijl je in het Addo Elephant National Park veelal olifanten kunt bewonderen. Zo zijn de nationale parken een absoluut hoogtepunt voor een vakantie Zuid-Afrika.
Johannesburg
Zuid-Afrika
Johannesburg, een stad met verleden
Maar bovenal vormt de grootste stad van Zuid-Afrika het economische hart van het land. Dompel je onder in de geschiedenis van de Apartheid door bijvoorbeeld de townships te verkennen van Soweto. Het beste is om de stad te verkennen met een lokale gids.
Knysna
Zuid-Afrika
Knysna
De geweldige ligging, omringd door een felblauwe lagune en uitgestrekt oerbos maakt het één van de mooiste plekken langs de Tuinroute. Bovendien is Knysna de belangrijkste oesterproducent van heel Zuid-Afrika waardoor je overal oesters kan proeven.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Alaska / Canada / Groenland / IJsland / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Zuid-Afrika ervaar je de unieke Afrikaanse natuur van wijde vlaktes, bergen, heuvels en het Afrikaanse platteland. De diversiteit biedt ruimte om de Zuid-Afrikaanse sfeer te proeven op verschillende manieren. Bovendien heb je kans om de beroemde Big Five te spotten!
Het weer en klimaat in Zuid-Afrika is over het algemeen gematigd, maar er zijn ook gebieden waar andere klimaten voorkomen. De gemiddelde dagtemperatuur komt in Zuid-Afrika maar zelden onder de twintig graden en ligt in de zomerperiode zelfs vaak boven de dertig graden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Zuid-Afrika
De beste reistijd voor Zuid-Afrika is geheel afhankelijk van je wensen. Over het algemeen is Zuid-Afrika het hele jaar door te bezoeken, ieder seizoen heeft zo weer zijn eigen charme. Lees hier meer over de beste reistijd
De munteenheid van Zuid-Afrika is de rand, aangeduid als ZAR of R. Lees hier meer over de munteenheid van Zuid-Afrika
De benodigde reisdocumenten voor Zuid-Afrika bestaan uit een paspoort dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Je mag daarmee als toerist maximaal 90 dagen in het land verblijven, dan is er ook geen visum nodig voor iemand met de Nederlandse nationaliteit. Lees hier meer over reisdocumenten in Zuid-Afrika
Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland. Tijdens de wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan in Nederland.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge