De benodigde reisdocumenten voor Zuid-Afrika bestaan uit een paspoort dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Je mag daarmee als toerist maximaal 90 dagen in het land verblijven, dan is er ook geen visum nodig voor iemand met de Nederlandse nationaliteit. Wel moet je paspoort twee lege pagina’s direct naast elkaar bevatten.

Let op: Bezoek je tijdens je reis Lesotho of Swaziland dan gelden er andere termijnen en visa.

Voor Lesotho krijg je bij aankomst een gratis visum voor 2 weken. Je paspoort dient nog 6 maanden na vertrek geldig te zijn.
Voor een bezoek aan Swaziland is een toeristenvisum noodzakelijk. Bij aankomst krijg je die gratis in je paspoort gestempeld. Soms betaal je een paar euro administratiekosten. Je paspoort dient nog 3 maanden na vertrek geldig te zijn.

Wanneer je langer dan 90 dagen wilt doorbrengen dien je binnen 60 dagen na aankomst toestemming aan te vragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter plaatse.

Op verzoek moet je qua reisdocumenten het volgende kunnen overleggen bij de douane in Zuid-Afrika:

  • Een ticket voor je terugreis of doorvlucht. De douane wil zien dat je van plan bent het land weer te verlaten.
  • Documenten die het doel van de reis aantonen, waaronder dus je reispapieren.
  • Bewijs van voldoende financiële middelen voor de verblijfsperiode.

Reizigers die over een andere nationaliteit beschikken, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s).

Reizen met kinderen

Reis je met kinderen jonger dan 18 jaar? Het ministerie ziet er streng op toe dat er geen ontvoering wordt gepleegd. Zorg dat je een internationaal afschrift van de geboorteakte meeneemt als je met een kind naar Zuid-Afrika reist, deze kun je opvragen bij de gemeente waar het kind geboren is.

Wanneer je als alleenstaande ouder met een minderjarig kind reist, dien je voor vertrek in bezit te zijn van de volgende documenten:

  • Internationaal afschrift van de geboorteakte van het kind.
  • Kopie van het paspoort van de vader/moeder met een handtekening en contactgegevens.
  • Kopie van toestemmingsformulier (Parental Consent Affidavit), inclusief stempel van het gemeentekantoor. Dit toestemmingsformulier dient ondertekend te zijn door de andere ouder zelf. Wanneer je het document bij een gemeentekantoor of notaris laat controleren op echtheid dient deze persoon ook persoonlijk aanwezig te zijn.

Invoerbepalingen

Naast de reisdocumenten zijn er ook bepaalde invoerbepalingen voor Zuid-Afrika.

Bij een intercontinentale vlucht naar Zuid-Afrika gelden de volgende invoerbepalingen: belastingvrij 1 liter sterke drank of 2 liter wijn, 200 sigaretten of 20 sigaren of 250 gram tabak en 50 ml parfum en 250 ml eau de toilette.

Voor groenten en fruit, honing, vlees, kaas en andere zuivelproducten is een invoervergunning nodig.