De beste reistijd voor Zuid-Afrika is geheel afhankelijk van je wensen. Over het algemeen is Zuid-Afrika het hele jaar door te bezoeken, ieder seizoen heeft zo weer zijn eigen charme. Daarnaast kun je rekening houden met de regio die je graag bezoekt.

Doordat vrijwel het hele jaar de zon schijnt is elk jaargetijde geschikt voor een reis naar Zuid-Afrika. De meest aanbevolen tijd is maart-april (najaar) en september-oktober (voorjaar). De seizoenen zijn in Zuid-Afrika immers tegenovergesteld aan die in Nederland. Geïnteresseerd in de flora van Zuid-Afrika dan zijn de maanden augustus en september ideaal. In de winterperiode tot het voorjaar kun je prachtig de wilde dieren spotten. Er is dan immers minder begroeiing. De grootste kans om de walvissen, die heel dicht bij de kust komen, te spotten is vanaf medio juni tot en met oktober.

Wil je liever aan het strand liggen dan zul je echt tijdens hoogzomer (onze winter) moeten reizen.

Daarnaast kun je bij je planning rekening houden met vakantieperiodes en feestdagen/evenementen die je kunt bijwonen. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar en vrijwel geheel januari hebben Zuid-Afrikanen zelf zomervakantie. Dit is ook de periode dat veel Europeanen de gure winter inruilen voor zonnig Zuid-Afrika. Het kan in deze periode dus erg druk zijn.

Ook met Pasen is het ontzettend druk in Zuid-Afrika met name doordat ook in die periode de Zuid-Afrikaanse schoolvakantie valt. Hierdoor gaan ook de lokale bewoners op reis in eigen land.