Door de invloed van de golfstroom heeft Zweden een veel milder klimaat dan de meeste gebieden die in dit deel van Europa zijn gelegen. Deze golfstroom komt vanuit de westkust van Noorwegen. De vele meren die het land rijk is en de Botnische Golf zorgen er ook voor dat het klimaat in Zweden relatief warm is. Lees hier alles over weer en klimaat Zweden.

Als je Zweden op de kaart bekijkt kan je zien dat het een vrij langgerekt land is. Mede hierom kent het land ook verschillende klimaten. In het zuiden van Zweden heb je te maken met een gematigd zeeklimaat, de zomers in dit deel van het land zijn dan ook relatief warm. In Midden- en Noord- Zweden heerst een landklimaat, de winters zijn koud en de zomers warm. Ga je helemaal naar het uiterste noorden van Zweden, ook wel Zweeds-Lapland genoemd, dan krijg je in de winter te maken met koude winters.

ZOMER

De temperaturen in de zomer zijn te vergelijken met de temperaturen in Nederland. Nu is het weer in Zweden wel een stuk minder wisselvallig dan hier in Nederland. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 graden.

WINTER

De winters in Zweden zijn koud, warme en dikke winterkleding is dus zeker aan te raden. De gemiddelde temperatuur in de winter op de meeste plaatsen ligt tussen de 0 en -10 graden. Maar hoe meer je naar het noorden reist hoe kouder het wordt. In de regio’s Västerbotten en Norrbotten zijn temperaturen van -20 tot -30 geen uitzondering.

Aan de oostkust van Zweden valt de minste regen. Dit komt doordat die deel van Zweden het verste weg ligt van de bergen in Noorwegen. Het weer in dit deel is vrij stabiel en heeft veel zonuren.