De taal Lapland loopt uiteen van Noors, Zweeds en Fins tot Samisch. Lapland is de thuisbasis van de Sámi, met Samisch als gesproken en geschreven taal. Er zijn verschillende Samische talen, zoals Noord-, Zuid-, Oost-, Lule- en Skolt-Samisch, gesproken in delen van Noorwegen, Zweden en Finland. Elke taal heeft verschillende dialecten. Samisch heeft een geheel eigen grammatica en klank. Vroeger was het vooral een gesproken taal, maar tegenwoordig wordt het ook op scholen onderwezen.

Taal Noorwegen

Noors is de meest gesproken taal in Noorwegen en behoort tot de Germaanse taalfamilie, afgeleid van Oudnoors. Bokmål en Nynorsk zijn de twee schrijfwijzen, waarbij Bokmål gebaseerd is op geschreven Deens en Nynorsk een combinatie van West-Noorse dialecten. Beide hebben gelijke status en zijn onderling begrijpelijk. Wie Noors beheerst, kan ook effectief communiceren met Zweden en Denen. Dialecten zijn belangrijk in Noorwegen, maar de meeste Noren spreken ook vloeiend Engels.

Het Noorse alfabet heeft 29 letters, inclusief æ, ø en å.

Taal Zweden

Zweeds, een Noord-Germaanse taal, is de dominante taal in Zweden en wordt door ongeveer 9 miljoen mensen gesproken. Engels wordt ook veel begrepen in Zweden.

Het Zweedse alfabet heeft 29 letters, inclusief å, ä, en ö. Enkele letters hebben een andere uitspraak dan in het Nederlands, zoals ‘k’ die wordt uitgesproken als ‘ch’ wanneer gevolgd door i, ä, en ö. Ook wordt ‘g’ soms uitgesproken als ‘j’ wanneer gevolgd door een medeklinker of aan het eind van een woord. De letter ‘v’ klinkt als de Nederlandse ‘w.’

Taal Finland

In Finland zijn Fins en Zweeds officiële talen. Fins behoort tot de Finoegrische stam van de Oeralische taalfamilie en vertoont gelijkenis met Estisch (Estland) en Karalisch (Russisch Karelië). Het leren van Fins is niet makkelijk, vanwege het gebrek aan overeenkomsten met het Nederlands en de grammaticale structuur met veel verbuigingen en lange samenvoegingen.

Het Fins alfabet telt 29 letters, inclusief Å, Ä, en Ö. Veel buitenlandse woorden gebruiken letters als Å, B, C, F, W, G, Q, X, en Z. Opvallend is het frequente gebruik van klinkers in Finse woorden.