Een expeditie cruise naar Antarctica of Spitsbergen is een bijzondere ervaring! Je gaat mee op één van de expeditieschepen die aangeboden worden. Daarnaast zijn er verschillende landingen waarbij je met een kleine rubberboot ofwel Zodiac richting land vaart. Geniet van de mooie sneeuwlandschappen en de unieke flora en fauna.

De meeste cruises naar Antarctica vertrekken vanuit Ushuaia in het uiterste zuiden van Argentinië. Echter zijn er ook een aantal schepen die vanuit Punta Arenas in Chili of het zuiden van Nieuw-Zeeland vertrekken.

Voor een expeditie naar Spitsbergen vertrek je meestal vanuit de grootste nederzetting van het land, Longyearbyen. Hier moet je uiteraard naartoe vliegen voordat de expeditie begint.

Soorten expeditieschepen

De expeditieschepen die worden gebruikt zijn de m/v Ortelius, m/v Plancius, m/v Hondius en de Spirit of Enderby. Dit zijn allemaal ijsversterkte schepen die ontworpen zijn voor expeditie reizen in het Zuid- en Noordpoolgebied. Er moet vaak door pakijs gevaren worden waarvoor ze speciaal zijn ontworpen.

m/v Ortelius

In 1989 is de Ortelius gebouwd in Polen als ”Marina Svetaeva” voor de Russische Academie der Wetenschappen.

Hutten aan boord van de schepen

Lees hier meer over de verschillende soorten hutten die op ieder expeditie schip te vinden zijn.