Bovenaan de bucketlist van menig reiziger prijkt tegenwoordig niet alleen een wildsafari in Afrika of een reis naar de wildernis in Patagonië, maar ook het spotten van het magisch noorderlicht. Gelukkig kun je het op meerdere plekken, in meerdere maanden en zelfs op meerdere manieren zien. In deze reportage laat Creating Stories haar licht schijnen op het noorderlicht, en neemt je mee naar Noord-Noorwegen.

Pling-pling. Ping-pling. Ik ben net ingeslapen wanneer mijn mobieltje mij plotsklaps uit mijn slaap rukt. Dit keer geen vriend of vage kennis die nog een nachtelijk appje stuurt, maar de luidkeelse app Aurora Forecast, welke ik op m’n telefoon installeerde vóór mijn reis naar Tromsø, ook wel de hoofdstad van noordelijk Noorwegen genoemd. Met eenzelfde ruk hijs ik mijzelf mijn bed uit en mijn jas en schoenen in. Meer kleding is nu niet nodig. Ik heb belangrijkere dingen aan mijn hoofd. Een uur eerder ben ik met mijn wollen thermo-ondergoed, sokken en muts in bed gaan liggen, in afwachting van Lady Aurora, ofwel het noorderlicht.

Eenmaal buiten zet ik op een gammele ijzeren trap, die ik achter het schuurtje van mijn rode blokhut vandaan heb geplukt, mijn camera neer. Even vrees ik dat mijn camera en ik het noorderlicht niet zullen zien deze nacht. Het is pikdonker en het terras is in een paar uur tijd van zachte poedersneeuw in een spekgladde ijsmassa veranderd, waarop het voor zowel trap als mij lastig balanceren is. Neem altijd een statief mee, is de wijze raad die ik uit dit ijsgladde avontuur trek. En een paar stevige crampons voor onder de voeten, zodat je net zo stevig blijft staan.