Niet alleen in de Japanse cultuur zijn er verschillen met de Nederlandse cultuur. Ook de lokale keuken Japan staat garant voor een speciale beleving. Wie bij de lokale keuken Japan voornamelijk aan sushi en noedels denkt heeft het mis. Er zijn nog veel meer bijzondere gerechten. Laat je verrassen in de typisch Japanse eetgelegenheden in de steden en het binnenland. En we verklappen alvast: de Japanse keuken hoeft niet duur te zijn.

Houd er wel rekening mee dat het in Japan niet de bedoeling is om op straat of in het openbaar te eten, zoals in de trein of metro. Voor Japanners is eten eveneens een uiting van waardering voor degene die het bereid heeft. Daardoor is het respectloos om even snel onderweg iets te eten. Een uitzondering geldt voor de Shinkansen, dit zijn vaak lange treinritten waar je je meegebrachte eten wel zonder problemen kan nuttigen.

Eet-etiquette

De Japanners gebruiken het woord “gohan” voor eten, eigenlijk verwijst dit woord letterlijk naar gestoomde rijst. Omdat rijst belangrijk is voor de Japanse keuken verwijst “gohan” tegenwoordig naar alle maaltijden. Voordat Japanners beginnen met eten wordt er “Itadakimasu” gezegd, wat ongeveer betekent “ik ontvang dit voedsel.” Dit laat zien hoe dankbaar ze zijn voor degene die de maaltijd heeft bereid. Na het eten wordt er afgesloten met “Gochisousama-deshita” wat betekent “het was een feest.”

De manier van eten van Japanners is anders dan in Nederland. Zo eten veel Japanners eerst van het hoofd- of bijgerecht met stokjes, eten dan wat witte rijst, gevolgd door soep, rechtstreeks uit de kom zonder lepel. Aan het einde van de maaltijd is er rijst over, wat je opeet met de groenten.

Japanse gerechten

Sushi (すし)

Iedereen weet dat sushi en sashimi uit de Japanse keuken komt en nog altijd zijn dit de meest populaire gerechten in het land. De sushi in Japan is vaak simpeler dan de sushi die in Nederland gegeten wordt. De bekendste sushi zijn de nigiri, bestaande uit plakjes vlees of vis op rijst en de maki, bestaande uit rijst met stukjes vis en/of groente in nori (zeewier) gerold. Edamame en wakame zijn populaire bijgerechten.

Sashimi (刺身)

Sashimi komt uit de Japanse keuken en is dungesneden rauwe vis die geserveerd wordt met sojasaus, gemalen gember en wasabi. In elk restaurant krijg je verse vis en zijn er allerlei soorten verkrijgbaar. Daarnaast kan sashimi ook als dungesneden vlees of tofu geserveerd worden. Een aantal voorbeelden zijn maguro (tonijn), sake (zalm), tai (zeebrasem) en saba (makreel).

Donburi (丼)

Donburi is een kom met gekookte rijst met toppings erbovenop, zoals gestoofd rundvlees (gyudon), varkenskotelet (tonkatsu), gefrituurde zeevruchten of groenten (tempura), kip en ei (oyakodon), rauwe zeevruchten (kaisendon) of tonijn (tekkadon).

Miso (みそ)

Eén van de bekendere Japanse gerechten is misosoep, dagelijks gegeten door Japanners. Miso is een traditionele pasta van gefermenteerde sojabonen. De basis van misosoep bestaat uit miso, rijst, zout, visbouillon (dashi) van zeewier en gedroogde visvlokken. Vervolgens wordt er naar keuze groenten, vlees, vis of tofu toegevoegd.

Soba (そば)

Soba, gemaakt van boekweit, is een relatief eenvoudig Japans gerecht. De noedels zijn een van de bekendste traditionele gerechten die in Japan te vinden zijn. Soba wordt over het algemeen geserveerd met tsuyu (つ ゆ), een soepbasis gemaakt van gedroogde bonito (tonijn), dashi (bouillon) en sojasaus en andere toppings en wordt zowel koud als warm gegeten.