De ligging, het landschap en de uiteenlopende klimaten zorgen voor een enorme biodiversiteit in flora en fauna Japan. Terwijl in het zuiden van Japan subtropische flora en fauna te vinden is, is er in het noorden veel subarctische flora en fauna. Dit zorgt voor veel contrasten over het uitgestrekte land.

Flora en fauna Japan in het kort

Omdat Japan een eiland is afgesloten door de zee, komen er ook veel endemische plantensoorten voor in het land. Wat betreft de fauna leven er zo’n 153 soorten zoogdieren waarvan een aantal met uitsterven bedreigd zijn.

Flora

Omdat Japan tot het gematigde subtropische Euraziatische floragebied behoort, zijn er veel plantensoorten die voorkomen in Europa. De rijke plantenwereld van Japan telt meer dan 3.000 soorten. Hierbij bestaat het grotendeel uit bomen en struiken.

Ongeveer tweederde van Japan is bedekt met uitgestrekte bossen. Daarentegen kan je in de bloeiperiodes de vele bloesems bewonderen. De kersenbloesem luidt elk jaar weer de lente in.

Op de grote eilanden van Japan komen een aantal opvallende bomen voor. Zo heb je de bekende Japanse ceder die een lengte kan bereiken van 40 tot 70 meter. Maar ook de ginkgo, een naaldbomensoort met bladeren. Verder komen de camelia, esdoorns en zo’n 100 bamboesoorten veel voor in Japan. Een aantal typisch Japanse bomen zijn de sugi, kiri, hinoki en de urushi.

De Japanners zijn meesters in tuin- en parkaanleg waarbij vaak azalea’s, irissen en chrysanten gebruikt worden. Ook opvallend zijn de lotusvijvers en de wereldberoemde bonsai. Deze zijn in gekweekte vorm een imitatie van de door het barre klimaat gevormde bomen in de gebergten.

Kyushu

Op Kyushu vind je voornamelijk subtropische, altijd-groene bossen die eiken, lauriersoorten zoals de kamferboom, palmen, peperbomen en tulpenbomen omvat. Maar ook herbergt dit eiland veel varens, bamboe en op bomen groeiende orchideeën.

Ryuku

In de kuststreken van de zuidelijke Ryuku-eilanden komen voornamelijk mangrove-moerassen voor. Tussen Kyushu en de Ryuku-eilanden op sprookjeseiland Yakushima staan ceders die meer dan 2.000 jaar oud zijn.

Honshu

Op het eiland Honshu vind je ook veel subtropische Japanse loof- en naaldbossen die hun loof daarentegen wel verliezen. Bovendien groeien hier verschillende soorten eiken, Japanse ceder, kransspar, berken, beuken, haagbeuken en elzen. Maar ook vele soorten lianen, heesters en een dichte kruidenlaag.

Hokkaido

De bossen van het eiland Hokkaido bestaan grotendeels uit naaldbomen en dan met name in het noordelijkste gedeelte. Hier vind je tevens essen en berken.

Midden Japan

Het midden van Japan herbergt diverse hertensoorten en everzwijnen. Bijvoorbeeld het Sika-hert, een hertensoort afkomstig uit Oost-Azië. Dit hert is overvloedig aanwezig in Japan. De naam heeft het hert te danken aan het Japanse woord ‘Shika’ wat vertaald ‘hert’ betekend. Het hert is één van de weinige soorten herten die wanneer ze volwassen zijn onzichtbare vlekken hebben. Zo gaat het Sika-hert overdag continu opzoek naar eten op open plekken in het bos.

Omdat grasland in Japan nauwelijks voorkomt vind je er bijna geen vee. Bijgevolg is dat ze op stal gehouden moeten worden. De Japanse wolf is uitgestorven en er zijn een aantal bedreigde diersoorten waaronder de Iriomote-kat, de Tsushima-kat, Blakiston-visuil en de Japanse rivierotter.