Flora
Omdat Japan tot het gematigde subtropische Euraziatische floragebied behoort, zijn er veel plantensoorten die voorkomen in Europa. De rijke plantenwereld van Japan telt meer dan 3.000 soorten. Hierbij bestaat het grotendeel uit bomen en struiken. Zo’n 2/3e van Japan is bedekt met uitgestrekte bosgebieden. Daarentegen kan je in de bloeiperiodes de vele bloesems bewonderen. De kersenbloesem in de bomen en struiken vind je voornamelijk in de lente. Op de grote eilanden van Japan komen een aantal opvallende bomen voor. Zo heb je de bekende Japanse ceder die een lengte kan bereiken van 40 tot 70 meter. Maar ook de ginkgo, een naaldbomensoort met bladeren. En verder komen de camelia, esdoorns en zo’n 100 bamboesoorten veel voor in Japan. Een aantal typisch Japanse bomen zijn de sugi, kiri, hinoki en de urushi.
De Japanners zijn meesters in tuin- en parkaanleg waarbij vaak azalea’s, irissen en chrysanten gebruikt worden. Ook opvallend zijn de lotusvijvers en de wereldberoemde bonzai-boompjes. Deze zijn in gekweekte vorm een imitatie van de door het barre klimaat gevormde boompjes in het gebergte.
Kyushu
Op Kyushu vind je voornamelijk subtropische, altijd-groene bossen die eiken, lauriersoorten zoals de kamferboom, palmen, peperbomen en tulpenbomen omvat. Maar ook herbergt dit eiland veel varens, bamboe en op bomen groeiende orchideeën.
Ryuku
In de kuststreken van de zuidelijke Ryuku-eilanden komen voornamelijk mangrovemoerassen voor. Tussen Kyushu en de Ryuku-eilanden op het eiland Yaku-shima staan ceders die meer dan 2.000 jaar oud zijn.
Honshu
Op het eiland Honshu vind je ook veel subtropische Japanse loof- en naaldbossen die hun loof daarentegen wel verliezen. Bovendien groeien hier verschillende soorten eiken, Japanse ceder, kransspar, berken, beuken, haagbeuken en elzen. Maar ook vele soorten lianen, heesters en een dichte kruidenlaag.
Hokkaido
De bossen van het eiland Hokkaido bestaan grotendeels uit naaldbomen en dan met name in het noordelijkste gedeelte. Hier vind je tevens essen en berken.