• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Flora en Fauna Japan

|

De ligging, het landschap en de uiteenlopende klimaten zorgen voor een enorme biodiversiteit in Japan. Terwijl in het zuiden van Japan subtropische flora en fauna te vinden is, is er in het noorden veel subarctische flora en fauna. Dit zorgt voor veel contrasten over het uitgestrekte land.

Omdat Japan is afgesloten door de zee en daardoor erg geïsoleerd is komen er ook veel endemische plantensoorten voor in het land. Wat betreft de fauna leven er zo’n 153 soorten zoogdieren waarvan een aantal met uitsterven bedreigd zijn.

Flora

Omdat Japan tot het gematigde subtropische Euraziatische floragebied behoort, zijn er veel plantensoorten die voorkomen in Europa. De rijke plantenwereld van Japan telt meer dan 3.000 soorten. Hierbij bestaat het grotendeel uit bomen en struiken. Zo’n 2/3e van Japan is bedekt met uitgestrekte bosgebieden. Daarentegen kan je in de bloeiperiodes de vele bloesems bewonderen. De kersenbloesem in de bomen en struiken vind je voornamelijk in de lente. Op de grote eilanden van Japan komen een aantal opvallende bomen voor. Zo heb je de bekende Japanse ceder die een lengte kan bereiken van 40 tot 70 meter. Maar ook de ginkgo, een naaldbomensoort met bladeren. En verder komen de camelia, esdoorns en zo’n 100 bamboesoorten veel voor in Japan. Een aantal typisch Japanse bomen zijn de sugi, kiri, hinoki en de urushi.

 

De Japanners zijn meesters in tuin- en parkaanleg waarbij vaak azalea’s, irissen en chrysanten gebruikt worden. Ook opvallend zijn de lotusvijvers en de wereldberoemde bonzai-boompjes. Deze zijn in gekweekte vorm een imitatie van de door het barre klimaat gevormde boompjes in het gebergte.

 

Kyushu

Op Kyushu vind je voornamelijk subtropische, altijd-groene bossen die eiken, lauriersoorten zoals de kamferboom, palmen, peperbomen en tulpenbomen omvat. Maar ook herbergt dit eiland veel varens, bamboe en op bomen groeiende orchideeën.

 

Ryuku

In de kuststreken van de zuidelijke Ryuku-eilanden komen voornamelijk mangrovemoerassen voor. Tussen Kyushu en de Ryuku-eilanden op het eiland Yaku-shima staan ceders die meer dan 2.000 jaar oud zijn.

 

Honshu

Op het eiland Honshu vind je ook veel subtropische Japanse loof- en naaldbossen die hun loof daarentegen wel verliezen. Bovendien groeien hier verschillende soorten eiken, Japanse ceder, kransspar, berken, beuken, haagbeuken en elzen. Maar ook vele soorten lianen, heesters en een dichte kruidenlaag.

 

Hokkaido

De bossen van het eiland Hokkaido bestaan grotendeels uit naaldbomen en dan met name in het noordelijkste gedeelte. Hier vind je tevens essen en berken.

Midden Japan

Het midden van Japan herbergt diverse hertensoorten en everzwijnen. Als voorbeeld het Sika-hert, een hertensoort die afkomstig is uit delen van Oost-Azië. Daarnaast is dit hert overvloedig aanwezig in Japan. Bovendien komt de naam van het Japanse woord ‘Shika’ wat herten betekent. Dit hert is één van de weinige soorten herten die wanneer ze volwassen zijn onzichtbare vlekken hebben. Zo gaat het Sika-hert overdag continu opzoek naar eten op open plekken in het bos. Omdat grasland in Japan nauwelijks voorkomt vind je er bijna geen vee. Bijgevolg is dat ze op stal gehouden moeten worden. De Japanse wolf is al uitgestorven en er zijn een aantal bedreigde diersoorten waaronder de Iriomote-kat, de Tsushima-kat, Blakiston-visuil en de Japanse rivierotter.

Vogels

Al met al is de vogelwereld in Japan rijk aan vele soorten, zo’n 450 soorten in totaal. Op het eiland Hokkaido komen vooral kraanvogels door, op de groene rijstvelden vind je zwermen met kleine witte reigers. De zeevogels die in Japan voorkomen zijn meeuwen, sterns en alken. Watervogels zijn de ooievaars, eenden, ganzen en reigers en als laatste heb je nog de roofvogels zoals adelaars en haviken.

 

Japanse kraanvogel

De Japanse kraanvogel is een symbool voor Japan en eveneens het symbool van geluk en een lang leven. Bovendien behoort de roodgekroonde kraan (Japanse kraanvogel) tot de zeldzaamste Oost-Aziatische kranen. Zijn naam heeft de kraan te danken aan het stukje rode kale huid op de kruin. Samengevat, ze leven op het noordelijke eiland Hokkaido en in totaal zijn er tussen de 600-700 kranen in Japan.

Rode kranen

 

Een andere vogel is de groene fazant, een endemische soort die oorspronkelijk uit de Japanse archipel komt. Eveneens is dit de nationale vogel van Japan. De groene fazant komt voor in Honshu, Kyushu en Shikoku en is te zien op landbouwgronden en menselijke nederzettingen. Aan de ene kant heeft het mannetje een groen verenkleed op zijn borst en flanken, terwijl het vrouwtje een bruinzwart verenkleed heeft. In Japan is het toegestaan om op deze vogels te jagen met een jachtvergunning. Echter mogen er geen foto’s gemaakt worden van een vrouwtjes groene fazant.

 

Reptielen en amfibieën

Ook reptielen en amfibieën komen in grote getalen voor in Japan. Met name onder de hagedissen komen er veel Aziatische soorten voor zoals gekko’s en skinken. Echter is de bekendste amfibie de endemische Japanse reuzensalamander oftewel Megalobatrachus japonicus. Deze amfibie heeft een lengte van bijna 1,5 meter en is daarmee het grootste amfibie ter wereld. De reuzensalamander leeft voornamelijk in Kyushu en West-Honshu. Bovendien vind je op Okinawa 2 soorten giftige slangen zoals de ‘habu’, een Japanse rattenslang van zo’n 1,5 meter lang. In de vijvers van Japan leven daarnaast ook vele schildpadden. Gesteld dat de Japanse vijverschildpad endemisch is voor Japan. Het aantal vijverschildpadden is behoorlijk afgenomen als gevolg van verlies van leefgebied. Wat betreft de zoetwatervissen herbergt Japan vele karperachtigen en zalm, forel en rivierkreeften. In de vijvers vind je koi’s die gekweekt worden met speciale kleurpatronen.

 

Zeeleven

De dieren die bij de kust leven zijn walvissen, zeehonden en walrussen. Maar Kyushu is bekend vanwege de zeeschilpadden. Daarnaast leven er in de zee veel vissoorten die gebruikt worden in de Japanse keuken. Denk hierbij aan tonijn, makreel, harder, sardine, zeebrasem, haring en kabeljauw. Maar ook krabben, garnalen, oesters en mosselen. Daarnaast heb je de Doejong, een zeezoogdier dat familie is van één van de levende soorten van de Dugongidae. Doejongs komen voornamelijk voor in warme kustwateren en wordt ‘zeekoe’ genoemd doordat zijn dieet bestaat uit zeegras. Ze hebben een groot lichaam en de huid is dik en glad, bleek van kleur en wordt donkerder naarmate ze ouder worden.

 

Insect

Een bijzonder insect dat in Japan voorkomt is de Japanse kever, dit insect is ontzettend berucht doordat het in staat is om in 15 minuten tijd een complete boom kaal te vreten.

Japanreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Yakushima
Japan
Yakushima
In het verleden werden de cederbossen uitgebreid gekapt. En dan met name tijdens de Edo-periode voor de productie van cederdakspanen. Uiteindelijk zijn de bossen hersteld van de houtkap uit het verleden en is het eiland uitgeroepen tot nationaal park. Toeristen komen veelal naar het eiland om wandelingen te maken door de cederbossen en de oude cederbomen te bewonderen.
Sikahert
Japan
Top 5 unieke dieren in Japan
Ondanks de isolatie van Japan leven er unieke dieren op het eiland door de diverse landschappen die het land omvat. Daarbij zijn ook de verschillen in klimaat erg groot, in het noorden van Japan kan het namelijk vrij koud zijn. Aan de andere kant is het eiland Okinawa in het zuiden juist tropisch warm. Hieronder krijg je meer informatie over de top 5 unieke dieren in Japan.
Nikko national park
Japan
Nationale parken van Japan
Van alle nationale parken heeft ieder zijn eigen kenmerken wat betreft landschap en omgeving. Qua natuur kan je vulkanen, bossen, moerassen, stranden en prachtige kustlijnen tegenkomen. Vooral buitenactiviteiten zijn populair zoals wandelen, vissen, varen, snorkelen, duiken en het bezoeken van warmwaterbronnen. Soms kun je ook eco-vriendelijke activiteiten ondernemen zoals walvis- en dolfijn tours of begeleide natuurwandeltochten. Hieronder vind je een aantal noemenswaardige nationale parken per regio.
Mount Fuji
Japan
Mount Fuji
Op heldere dagen is de vulkaan te zien vanuit Tokyo en Yokohama. Wanneer je de shinkansen neemt vanuit Tokyo richting Nagoya, Kyoto en Osaka dan kun je genieten van het beste uitzicht op de berg vanaf het Shin-Fuji station aan de rechterkant van de trein. Mocht je in een rustiger tempo de mooie natuurlijke omgeving rondom Mt. Fiji willen verkennen kun je naar het Fuji Five Lake (Fujigoko) gebied. Dit is gelegen aan de noordelijke voet van de berg.
Nara
Japan
Nara
En dat niet alleen, Nara is namelijk het leefgebied van vele heilige Nara herten, zo’n 1.200 in totaal. Het Nara Park vind je langs de oostelijke rand van de stad Nara in de gelijknamige prefectuur. De oude stad Nara is erg traditioneel en staat vol met ryokan, de traditionele herbergen in Japanse stijl waar je kunt overnachten.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: IJsland / Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Japan lopen moderne technologie en traditie naadloos in elkaar over. Alles is strak georganiseerd en dat maakt Japan voor velen een zeer populaire reisbestemming. Culturele highlights; tempels, rotstuinen, eeuwenoude heiligdommen, hypermoderne wereld steden, schilderachtige dorpjes wisselen af met de Japanse alpen, vulkanische landschappen, Shinkansen treinen. Het land van de rijzende zon staat in het teken van een diversiteit aan indrukken.
Het weer en klimaat in Japan is erg verschillend doordat het land een enorme oppervlakte beslaat. Bovendien verschilt het weer en klimaat in Japan niet alleen per seizoen maar ook per regio die kan worden onderverdeeld in Zuid, Centraal en Noord. Lees hier meer over het weer en klimaat in Japan
De beste reistijd voor Japan verschilt per regio. Zo zijn de beste maanden om naar Noord-Japan te reizen mei, juni, augustus, september en oktober. Voor Midden- en Zuid-Japan zijn de beste maanden april, mei, september en oktober. Lees hier meer over de beste reistijd van Japan
In Japan heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het in Japan 7 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is het 8 uur later dan in Nederland.
Voor een reis naar Japan dien je in bezit te zijn van een geldig paspoort, die nog minimaal geldig is voor de reisduur in Japan. Ga je langer dan 90 dagen dan is een visum wel noodzakelijk. Lees hier meer over reisdocumenten in Japan
Japan is één van de duurste landen ter wereld met als munteenheid de Yen (JPY of ¥). Lees hier meer over de munteenheid in Japan

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge