• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Bereikbaarheid en vervoer Japan

|

Japan staat wereldwijd bekend om het efficiënte, goed georganiseerde netwerk van openbaar vervoer. Het openbaar vervoer waaronder de trein en bus rijden stipt volgens schema en zijn dus nooit te laat. Daarnaast is het openbaar vervoer ontzettend snel, moet je mobiele telefoon op trilfunctie staan, is iedereen rustig en stil en wordt er alleen maar fluisterend gebeld. Dit is de reden dat de meeste toeristen geen huurauto gebruiken, het openbaar vervoer is de meest efficiënte manier van reizen. Echter betaal je er natuurlijk wel een flinke prijs voor, daarom is de Rail Pass in het leven geroepen om wat kosten te kunnen besparen. Het vervoer naar Japan bestaat eigenlijk alleen uit het vliegtuig.

In geen enkel ander land is het openbaar vervoer zo goed geregeld als in Japan. Niet alleen de trein en bus maar ook het binnenlandse vluchtnetwerk is erg uitgebreid, van goede kwaliteit en het snelste vervoermiddel. Al met al is de trein de meest gebruikte optie en dan met name de Shinkansen, de bullet train. Daarnaast zijn er bussen, binnenlandse vluchten, taxi’s en is er de metro. Het is ondenkbaar dat je in Japan halverwege je reis ergens strand vanwege de vertraging zoals in andere Aziatische landen, al het openbaar vervoer rijdt altijd volgens schema.

De hoofdstad van Japan, Tokyo heeft een enorm uitgebreid en intens openbaar vervoer netwerk met metro’s, treinen en bussen. Deze worden beheerd door een dozijn verschillende vervoersbedrijven. Om de netwerken te kunnen lezen zal je even moeten oefenen en dat geldt ook voor het kopen van een kaartje uit een kaartjesautomaat. Echter zul je snel wennen aan het openbaar vervoer in deze metropool. Onder andere zal je merken dat het een snelle en betaalbare manier is om de hoofdstad te verkennen. Veel borden zijn dan ook in het Engels en de Japanners zijn vriendelijk en bereid genoeg om je te helpen mocht je er niet uitkomen. Doordat de taxi regelmatig vaststaat in het drukke verkeer en ook duurder is, heeft het openbaar vervoer een streepje voor. Om je gemakkelijk in Tokyo te verplaatsen kan je het beste de metro en treinen van spoorwegmaatschappij JR East gebruiken.

Vervoer naar Japan

Vliegtuig

Ondanks dat het door het uitstekende trein netwerk in Japan onnodig is om een binnenlandse vlucht te nemen, is het wel de snelste manier om tussen de diverse eilanden van Japan te reizen. In het uitgestrekte Hokkaido kan vliegen een uitkomst bieden aangezien er geen treinverbindingen zijn op dit eiland. Een nadeel is dat vliegtickets ontzettend duur zijn. Ongeacht dat je flinke kortingen krijgt wanneer je ver van te voren boekt. Voor buitenlanders met een internationaal retourticket hebben de 2 grootste Japanse maatschappijen, Japan Airlines en All Nippon Airlines een speciaal Visit Japan tarief voor binnenlandse vluchten. Let erop dat je altijd goed kijkt vanaf welk vliegveld je vertrekt als je ergens moet overstappen.

Er zijn 2 internationale vliegvelden in Tokyo; Narita International Airport en Haneda International Airport. Waarvan Narita de belangrijkste internationale luchthaven is van Japan, dit vliegveld ligt op 60 km ten oosten van Tokyo. Voor binnenlandse vluchten is Haneda een geschiktere optie. Dit vliegveld ligt op 14 km ten zuiden van Tokyo. Dat betekent dat je vanuit Haneda sneller in het centrum van de hoofdstad bent dan vanuit Narita. Met het openbaar vervoer ben je snel in het centrum.

Voor reizigers met niet al teveel tijd en een iets groter budget bieden de binnenlandse vluchten een goede uitkomst. Een kaartje voor de Shinkansen kan zo maar meer dan €100 kosten terwijl je voor een vliegticket waarschijnlijk iets meer betaald.

Vervoer in Japan

Trein

Het meest gebruikte vervoersmiddel in Japan is de trein, en dan met name tussen de grotere steden. Dit efficiënte vervoersmiddel heeft een uitgebreid netwerk door heel het land en komen in Japan nooit te laat. Daarnaast vind je in Japan de snelste trein ter wereld genaamd de Shinkansen of Bullet Train. Deze voertuigen halen snelheden van meer dan 300 km per uur! Hierdoor is het de ideale manier om de enorme afstanden tussen Japanse steden te overbruggen. De kortere ritten worden gereden door lokale treinen. Samengevat is er in totaal ruim 20.000 km spoor in Japan voor de treinen. Grotere steden zoals Osaka en Tokyo hebben een uitgebreid Mass Transit Rail System (MTRS) waarbij de ondergrondse en treinsporen met elkaar verbonden worden. Naast de Shinkansen en de ‘normale’ lokale treinen zijn er ook intercity’s en nachttreinen.

De meeste treinlijnen worden beheerd door JR, Japan Rail die ook de Rail Pass aanbieden. Meer informatie over de Japan Rail Pass vind je hieronder. Let op! de treinen rijden niet ‘s nachts.

 

Shinkansen

Het is een bezienswaardigheid op zich wanneer je met de Shinkansen of Bullet Train reist. Deze trein is enorm punctueel waardoor je altijd op tijd op je bestemming zal aankomen. Voor de Shinkansen zijn er 6 routes/sporen met als belangrijkste lijnen de Tokaido-Sanyo lijn (van Tokyo eindigend in Fukuoka) en de Tohoku lijn (belangrijkste noordelijke route, Sendai – Shin-Aomori). Vaak zijn de borden op de stations ook in het Engels beschreven zodat je begrijpt hoe het netwerk in elkaar zit.

Overige treinen

De snelste treinen naast de Shinkansen zijn de limited express (Tokkyu) treinen die maar een beperkt aantal stops maken onderweg. Daarnaast heb je nog de minder bekende express (Kyuko) treinen die alleen op grotere stations stoppen.

 

Slaap treinen

De slaaptreinen zoals je die veel in de rest van Azië ziet rijden er in Japan niet veel van. De belangrijkste routes die gereden worden met een slaaptrein zijn van Tokio en Osaka naar Aomori en Sapporo. Houd er rekening mee dat wanneer je voor een ligplaats in de nacht vraagt je dit apart van de Japan Rail Pass moet betalen. Reserveringen voor de nachttrein zijn noodzakelijk.

Japan Rail Pass

De Japan Rail Pass biedt een voordelige en efficiënte manier van reizen door Japan. Hiermee kan je onbeperkt gebruik maken van het uitgebreide JR-netwerk met de keuze uit een 7, 14 of een 21-daagse pas. Met de razendsnelle Shinkansen of Hikari treinen ben je in no-time op je volgende bestemming. Maar ook kan je gebruik maken van bussen en veerboten met de traditionele JRP. Mocht je slechts één lange afstands rit maken met de trein dan is het onnodig om de Japan Rail Pass aan te schaffen. Maak je echter gebruik van meerdere lange treinreizen dan biedt de Japan Rail Pass een goede uitkomst. Wanneer je flexibel wilt zijn gedurende je reis dan is het slim om de uitgebreide Japan Rail Pass te kopen. De regionale JRP is een betere deal wanneer je route al van te voren gepland is en vast staat. Je moet de pas binnen 90 dagen gebruiken na aanschaf, daarna verloopt het. Ook staat de pas op naam en is het dus niet mogelijk om je pas over te dragen aan iemand anders.

Hoe werkt het?

De Japan Rail Pass is inmiddels wel te koop in Japan maar een stuk duurder en lastiger te verkrijgen. Daarom kan je de pas in Nederland aanschaffen en ontvang je bij de reispapieren een voucher. Deze kan je bij aankomst inwisselen en activeren.

Stap 1. Je neemt je voucher en paspoort mee naar de JR Ticket Offices die je op de luchthaven in Japan kunt vinden.

Stap 2. Daar vul je een formulier in en bepaal je zelf op welke dag je de JRP wilt laten ingaan. Het is niet noodzakelijk om dat op dezelfde dag te laten ingaan.

Stap 3. Je ontvangt dan de daadwerkelijke Japan Rail Pass, een kartonnen pas die je moet laten zien aan het personeel bij de poortjes waarna zij je er doorheen laten op het station.

Huurauto

Omdat het openbaar vervoer zo goed functioneert in Japan zie je er nauwelijks huurauto’s rijden. Bovendien zijn de wegen rondom de grote steden vaak erg druk en is er daardoor veel file. Maar ook zijn parkeerplaatsen moeilijk te vinden en aardig aan de prijs. Echter kan een huurauto in de landelijke gebieden wel een optie zijn, met name in Hokkaido. Houd er wel rekening mee dat ze in Japan net als in Engeland aan de linkerkant van de weg rijden.

 

Al met al wordt met een huurauto rijden steeds populairder in Japan. De trein is erg prijzig en daarmee is het huren van een auto een stuk voordeliger en kan je meer van de gebaande paden. De wegen in Japan zijn uitstekend en de meerderheid van de borden op de belangrijkste autoroutes zijn ook aangegeven in het Engels. Echter moet je op de snelwegen wel tol betalen om daar te willen rijden (ongeveer ¥30 per kilometer), maar er zijn ook genoeg wegen gratis te betreden. Gewone benzine kost je zo’n ¥105 per liter. Met name wanneer je met een groep reist is een auto huren beter en goedkoper dan gebruik maken van het openbaar vervoer.

 

Daarnaast is het mogelijk om een auto voor een halve dag en korte trips te huren. Alleen als je tussendoor een dagje geen gebruik willen maken van het openbaar vervoer.

Bus

Mocht je liever met de bus reizen dan kan je de zogenaamde highway buses nemen die dezelfde route volgen als de shinkansen-treinen. Ondanks dat ze er een stuk langer over doen dan de shinkansen zijn ze wel veel goedkoper. Met name tussen de steden Tokyo en Kyoto, Osaka en Kobe zijn de prijzen laag. Je moet er wel rekening mee houden dat je weinig beenruimte hebt tenzij je extra betaald. En als je dan meer betaald is de trein uiteindelijk alsnog een beter alternatief.

In de stad zijn bussen vaak erg lastig om te gebruiken voor toeristen doordat alles alleen in het Japans aangegeven wordt. Daarnaast zijn de routes ook erg gecompliceerd. Dit is dan ook waarom bussen in Japan het beste tot hun recht komen in de landelijke delen van het land. Immers rijden daar weinig of zelfs geen treinen.

Metro

In de grote steden van Japan is de metro het belangrijkste vervoermiddel. Zo kan je in Tokyo overal komen door de metro te nemen. Het zal in het begin even wennen zijn aangezien de spoorboekjes en routekaarten een tikkeltje ingewikkeld zijn. Net als de treinen en het overige openbaar vervoer rijdt de metro altijd op tijd. De metro is niet duur, erg efficiënt en opvallend schoon. In Tokyo zijn er 2 verschillende metronetwerken: Tokyo Metro (privébedrijf met 9 metrolijnen) en Toei Subway (vervoersbedrijf van gemeente Tokyo met 4 metrolijnen). Deze dekken samen het centrum van Tokyo zodat je alle bezienswaardigheden van de hoofdstad kunt ontdekken.

Je kunt ook lijnen combineren van deze 2 verschillende bedrijven. Al met al zijn er in totaal meer dan 200 metrostations in Tokyo waar ook gratis wifi tot je beschikking is.

 

Met een metropas kan je meerdere ritten maken, je zet tegoed op de kaart en zo wordt er bij de poortjes automatisch uitgerekend hoeveel je moet betalen. Daarnaast is het mogelijk om een Common One-Day Ticket te kopen, een dagkaart waarmee je alle 13 metrolijnen kunt gebruiken. Bij de kaartautomaten op de metrostations kan je deze dagkaarten kopen.

Taxi

Taxi’s zijn overal te vinden in Japan, zelfs op het platteland. Bovendien zijn taxi’s veilig en de auto’s zijn altijd zeer schoon. Aan de andere kant zijn er een paar nadelen zoals het feit dat de ritten met een taxi ontzettend duur zijn. Daarnaast spreken de meeste taxichauffeurs nauwelijks Engels dus is het handig om je bestemming in het Japans te laten opschrijven door iemand. Al met al wordt de taxi alleen gebruikt in de stad en dan vooral om naar het vliegveld of treinstation te komen.

 

Boot

Omdat Japan bestaat uit 6.825 eilanden zou je denken dat de boot een veelgebruikt vervoermiddel is. Echter ligt dat in de praktijk anders en wordt de boot amper gebruikt. Zo zijn de meeste eilanden met een brug of tunnel met elkaar verbonden. Desondanks gaan er tussen de kleinere eilanden wel veerboten. Het is geen snelle manier van reizen maar wel een leuke manier. Aangezien je een ander perspectief krijgt dan vanuit de trein, auto of bus! ‘s Nachts gaan er ook een aantal veerboten met name tussen Honshu en Hokkaido in het noorden en Kyushu en Shikoku in het zuiden.

Japanreizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Yakushima
Japan
Yakushima
In het verleden werden de cederbossen uitgebreid gekapt. En dan met name tijdens de Edo-periode voor de productie van cederdakspanen. Uiteindelijk zijn de bossen hersteld van de houtkap uit het verleden en is het eiland uitgeroepen tot nationaal park. Toeristen komen veelal naar het eiland om wandelingen te maken door de cederbossen en de oude cederbomen te bewonderen.
Nikko national park
Japan
Nationale parken van Japan
Van alle nationale parken heeft ieder zijn eigen kenmerken wat betreft landschap en omgeving. Qua natuur kan je vulkanen, bossen, moerassen, stranden en prachtige kustlijnen tegenkomen. Vooral buitenactiviteiten zijn populair zoals wandelen, vissen, varen, snorkelen, duiken en het bezoeken van warmwaterbronnen. Soms kun je ook eco-vriendelijke activiteiten ondernemen zoals walvis- en dolfijn tours of begeleide natuurwandeltochten. Hieronder vind je een aantal noemenswaardige nationale parken per regio.
Tokyo
Japan
Highlights van Tokyo
Zowat iedere vrije centimeter is volgebouwd in deze enorme metropool. Desalniettemin is de stad toch een relaxte plek aangezien het verkeer voor Aziatische begrippen rustig is en het metronetwerk modern en geavanceerd. En dat niet alleen, Tokyo behoort namelijk tot de veiligste steden wereldwijd!
Mount Fuji
Japan
Mount Fuji
Op heldere dagen is de vulkaan te zien vanuit Tokyo en Yokohama. Wanneer je de shinkansen neemt vanuit Tokyo richting Nagoya, Kyoto en Osaka dan kun je genieten van het beste uitzicht op de berg vanaf het Shin-Fuji station aan de rechterkant van de trein. Mocht je in een rustiger tempo de mooie natuurlijke omgeving rondom Mt. Fiji willen verkennen kun je naar het Fuji Five Lake (Fujigoko) gebied. Dit is gelegen aan de noordelijke voet van de berg.
Osaka's Castle
Japan
Miljoenenstad Osaka
Bovendien is Osaka al eeuwenlang de economische stad van de Kansai-regio. Bezoek het culturele erfgoed, de uitgaansgelegenheden, ga winkelen of bezoek een van de tempels en bovenal maak kennis met de Japanse tradities.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: IJsland / Canada
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
In Japan lopen moderne technologie en traditie naadloos in elkaar over. Alles is strak georganiseerd en dat maakt Japan voor velen een zeer populaire reisbestemming. Culturele highlights; tempels, rotstuinen, eeuwenoude heiligdommen, hypermoderne wereld steden, schilderachtige dorpjes wisselen af met de Japanse alpen, vulkanische landschappen, Shinkansen treinen. Het land van de rijzende zon staat in het teken van een diversiteit aan indrukken.
Het weer en klimaat in Japan is erg verschillend doordat het land een enorme oppervlakte beslaat. Bovendien verschilt het weer en klimaat in Japan niet alleen per seizoen maar ook per regio die kan worden onderverdeeld in Zuid, Centraal en Noord. Lees hier meer over het weer en klimaat in Japan
De beste reistijd voor Japan verschilt per regio. Zo zijn de beste maanden om naar Noord-Japan te reizen mei, juni, augustus, september en oktober. Voor Midden- en Zuid-Japan zijn de beste maanden april, mei, september en oktober. Lees hier meer over de beste reistijd van Japan
In Japan heb je te maken met tijdsverschil. Tijdens de zomertijd is het in Japan 7 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is het 8 uur later dan in Nederland.
Voor een reis naar Japan dien je in bezit te zijn van een geldig paspoort, die nog minimaal geldig is voor de reisduur in Japan. Ga je langer dan 90 dagen dan is een visum wel noodzakelijk. Lees hier meer over reisdocumenten in Japan
Japan is één van de duurste landen ter wereld met als munteenheid de Yen (JPY of ¥). Lees hier meer over de munteenheid in Japan

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge