• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

De onontdekte schoonheid van Zweeds Lapland

|

Wie gevraagd wordt Lapland aan te wijzen op de kaart, landt al snel met z’n vinger in Noord-Finland. Toch is Lapland veel groter dan dat. En dat maakt nieuwsgierig. Barbara en Nyncke van Creating Stories gingen op ontdekkingstocht in de regio Västerbotten, en maakten daar kennis met het nog onbekende Lapland in Zweden.

Het is muisstil. Het enige wat ik hoor is mijn slee, die vloeiend door de zachte sneeuw naar voren glijdt. 1-2-1-2-1-2. Ik tel de stappen die de 5 husky’s voor mij maken. Mijn blik valt op de roze kussentjes onder hun poten die één voor één zachtjes landen in de sneeuw. Als je goed luistert hoor je naast het glijden van de slee het ritmische gekraak die de pootjes bij landing in de sneeuw maken. Het is als een meditatie. Ik kijk om me heen en zie een enorme ijsvlakte vol sneeuw die precies in het midden wordt afgesneden door statige groen-witte sparren, berken en blauwe lucht. De zon warmt mijn hart en mijn wangen, maar mijn tranen trekken zich hier niks van aan. Ik voel ze in mijn ogen opwellen en naar beneden vallen, om direct daarna op mijn wangen te bevriezen. Het is hier ijzingwekkend mooi.

 

We zijn op pad met Morgan Liljemark, eigenaar en musher (sleehondenmenner) van Wild Lapland. Zijn kennel nabij Ruskträsk is gelegen in een onwaarschijnlijk mooie omgeving. Als doorgewinterde mushers besturen Barbara en ik vandaag om beurten onze houten slee. Althans, zo voelt het, wanneer we na een ochtend sleeën langzaam de slag te pakken krijgen. In een linkse bocht naar links leunen, meestappen op de stukken die omhoog gaan, gedoseerd remmen om ‘ons team’ te ontlasten en dan ook nog genieten van al het moois om ons heen. Het is niet niks, dat mushen.

 

In de middag houden we stil bij een Zweedse lavvu, een tent die veel weg heeft van een tipi, en door de Sámi wordt gebruikt als nomadisch onderkomen. Wij gebruiken ‘m vandaag voor de lunch. We worden getrakteerd op warme soep en een sterke bak koffie. ‘I don’t do cooking. I do dogs’, laat Morgan ons lachend weten. Toch heb ik zelden zo’n heerlijke tomatensoep gegeten. Een dag mushen is hard werken, maar de beloning is groot.

Wild Lapland

Op pad met Morgan Liljemark

Warme ontmoetingen in de koude sneeuw

 

Dat dit Lapland nog niet ontdekt is door de massa merken we wanneer we voor vertrek onderzoek doen naar de regio. Een online ontdekkingstocht leert ons dat de meeste bezienswaardigheden en activiteiten in Västerbotten enkel in het Zweeds beschreven zijn. En hoewel Zweeds meer overeenkomsten lijkt te hebben met Nederlands dan Fins, is het nog knap lastig om van ‘det var av en slump som detta överhuvudtaget startade för vi hade inga direkta planer att ta emot turister’ chocola te maken. Het zal vast iets met directe plannen en toeristen te maken hebben, maar zeker weten doen we het niet.

 

Börje Stenlund weet ons gelukkig te verlossen wanneer we aankomen bij zijn enorme kudde rendieren om deze te voeren. Zijn onderneming is per toeval ontstaan, zoals je het dus ook in het Zweeds op zijn website kunt lezen. Börje vertelt maar wat graag over zijn werk als rendierhouder en sinds een aantal jaar laat hij toeristen op deze manier kennis maken met zijn leven. We weten inmiddels dat alleen de Samen in Lapland rendieren mogen houden en even later bevestigd Börje ons dan ook zijn roots. De ontmoeting lijkt bijna net zo toevallig als de oprichting van zijn onderneming. Geen onnodige opsmuk, maar gewoon een Sámi met zijn rendieren. ‘They just need the extra food in winter.’ Zo simpel kan het zijn.

 

Wanneer we hem later op de avond in zijn skogskåta (8-hoekige blokhut) in Malå treffen, heeft hij op het houtvuur in de hut een weergaloze maaltijd voor ons bereid. Arctische zalm met aardappelpuree, en natuurlijk zijn eigen rendiervlees. Hij vertelt ons over zijn onderneming, zijn uitdagingen en zijn dromen. Wat nog op zijn bucketlijst staat? Een bezoek aan de Bahama’s. Natuurlijk. Ik moet lachen om de manier waarop hij dit mij vertelt, vol overtuiging en met een knipoog: ‘and I don’t even like the heat.’ Het is inmiddels -21 buiten, en tegenover mij staat een Sámi die droomt van een bezoek aan de Bahama’s. Het is een oprechte en warme ontmoeting. Eén van de vele in Zweeds Lapland.

Börje Stenlund

Een bezoek aan een gewone Sámi

Het snipje van Granö

 

Op ongeveer een uur rijden van Umeå, ook wel de hoofdstad van Noord-Zweden genoemd,  ligt eco-lodge Granö Beckasin. De lodge, gelegen in het gelijknamige plaatsje Granö, ligt verscholen tussen hoge sparren en witte berken. Je moet het maar net weten te vinden. Christopher Storm, de drijvende kracht achter Granö Beckasin, laat ons de ‘birds nests’ zien, waar wij vanavond neer zullen strijken. Maar voordat het zover is, klikt Christopher ons elk een paar sneeuwschoenen onder voor een avondwandeling bij een frisse -15 in de sneeuw. Met rammelende benen en een rammelende maag schuiven we een uur later in het knusse restaurant aan tafel.

 

De grote inspiratie achter de lodge blijkt een klein vogeltje te zijn. Aan tafel legt Christopher uit dat het allemaal bij natuurliefhebber en local Jan-Erik Sjöblom begonnen is. Toen Jan-Erik nog een kleine jongen was, vond hij op een dag een dood snipje – een beckasin in het Zweeds. Hij vond het beestje zó mooi, dat hij het besloot op te zetten. Een hobby was geboren, maar ook een idee. Na dit snipje volgden nog duizenden vogels, die Jan-Erik elk met dezelfde liefde preserveerde. Voor zijn dood doneerde hij zijn collectie van 1500 vogels aan de gemeenschap in Granö. ‘Though Jan-Erik is no longer with us, it was his life’s work that made us decide to start an eco-lodge’, knikt Christopher, wanneer hij zijn laatste slok wijn achterover slaat.

 

De volgende ochtend valt ons bij het ontbijt een klein vogeltje op, die vanaf een boekenplank op ons en een grote pot koffie neerkijkt. Met zijn lange snavel en een gedrongen bruin lijfje is het in ieder geval duidelijk dat het een snip is. Ik ben geïntrigeerd door het beestje en maak voor vertrek nog snel een foto. Zou dit het snipje van Granö zijn? Ik kan het niet meer vragen, maar weet nu wel: dit kleine vogeltje heeft een groot verhaal.

De boom in

Slapen bij Granö Beckasin

Het ene Lapland is het andere niet

 

Tijdens de lunch in de lavvu vertelt Morgan ons nog over de start van Wild Lapland. Het begon voor hem allemaal in Abisko, ‘way up North’, maar daar kon hij zijn draai toch niet vinden. Genoeg toerisme, maar geen goede fit met de toeristen. Het ene Lapland, is het andere niet, denk ik bij mijzelf.

 

Terug in het vliegtuig tuur ik nog één keer uit het raam over de besneeuwde vlaktes van Västerbotten. Ik denk terug aan de oprechte ontmoetingen en ongereptheid van de regio. Dit wil je eigenlijk met iedereen, maar tegelijkertijd met niemand delen. En dat is precies de reden waarom we naar dit deel van Lapland zijn gereisd. Thuis krijg ik nog een berichtje van Morgan. “Thank you for your time! Thank you for helping us live this life!!” Ik besluit snel achter mijn laptop te kruipen en aan de slag te gaan om Västerbotten op de kaart te zetten, zodat die vinger ook eens in Zweeds Lapland belandt.

Zweeds Lapland op maat

Altijd al gedroomd over een reis naar Lapland? Creating Stories neemt je mee naar onontdekt Västerbotten. Van een allereerste schets tot jouw reisverhaal na thuiskomst. De experts van Creating Stories staan voor je klaar. Pas je reis door Lapland geheel aan naar jouw wensen. Een dag langer of korter, een excursie meer of minder. Met Creating Stories creëer je jouw eigen reisverhaal.

 

Praktisch

Vanuit Schiphol vlieg je in een kleine 2 uur naar Stockholm, waarna je na een overstap in een uur doorvliegt naar Umeå, de toegangspoort tot Zweeds Lapland. Vanuit Umeå reis je verder Västerbotten in. Alle reizen naar Lapland zijn op individuele basis. Reis je in de winter? Houd rekening met winterse temperaturen – én winterse wegen. Je krijgt een uitgebreid informatiepakket, inclusief een paklijst die natuurlijk ook winterproof is.


We are Creating Stories

Samen de wereld ontdekken. Van Zweeds Lapland tot zuidelijk Antarctica. Niet alleen de standaardreizen, maar boven alles van de gebaande paden af. Bij elke reis die Creating Stories aanbiedt, sta jij als mens centraal. Hoe wil je reizen? Wat wil je zien? En waar wil je overnachten? Kortom; wat maakt jouw reis onvergetelijk? Samen met jou creëren we jouw eigen unieke reisverhaal. We are Creating Stories.

 

What’s your story?

 

Met dank aan onze lokale partner Best of Scandinavia die de reis tot in de puntjes voor ons heeft verzorgd.

Laat je inspireren

Bekijk hier onze inspiratieverhalen
Winterexcursies Gräno Beckasin
Zweden
Winterexcursies Gräno Beckasin

Ontmoet de rendieren

Maak kennis met de rendieren van de Sámi in Zweeds Lapland. Tijdens de excursie leer je van een echte rendierhouder alles over het werk als rendierherder en natuurlijk ook over de kudde zelf. Tijdens het voeren van de rendieren kun je ondertussen naar de bijzondere verhalen over de Sámi-cultuur.  

Opties

  • Privétour met transfer van 3 uur. Inclusief lunch
  • Groepstour met transfer van 1,5 uur. Extra bij te boeken: lunch op houtvuur
  Rendieren Granö | Beeld: Pressens BildDe rendieren van Börje Rendieren Granö
Huskysledetocht Wild Lapland
Zweden
Hoe word je een goede musher?
Een oorverdovend geblaf gevolgd door een wild gehuil van de husky’s die om je heen staan te trappelen om van start te gaan. Wanneer je nog nooit een huskysledetocht gemaakt hebt, zul je toch best wat spanning voelen wanneer je tussen een energiek en wollig orkest husky’s staat te wachten. Maar wees gerust, zelfs als beginnende musher kun je met onze tips straks zonder problemen met je team op pad. Hier vind je de do’s en don’ts voor jouw husky-avontuur.
Culinair Västerbotten
Zweden
Culinair Västerbotten
Wanneer je de regio Västerbotten bezoekt, maak je allereerst kennis met een grote hoeveelheid aan lokale ingrediënten, die zo vanuit de natuur op je bord belanden. Neem de beroemde Västerbotten-kaas, het rendier- en elandvlees en de verschillende soorten vis die je in de meren en rivieren in de regio kunt vangen. Voor de vegetariër zijn wilde bessen en paddenstoelen (die je gewoon in de omliggende bossen kunt vinden) een must. Duurzamer dan dit ga je het niet krijgen.
Sámi sneeuwscooters en husky's
Zweden
Sámi, sneeuwscooters en husky’s

Sámi

Diep in het hart van Noord-Scandinavië vind je de Sámi terug, de van oorsprong nomadische bevolking die in het noorden van Noorwegen, Zweden en Rusland woont. Ofwel in Sápmi, het land van de Sámi. Veruit de meeste Sámi wonen in Zweeds Lapland – een gebied dat zich uitstrekt van de provincie Västerbotten tot aan het noordelijkste puntje van het land in de provincie Norrbotten. De Sámi staan bekend om hun nauwe relatie met de natuur en de rendieren die ze houden voor voedsel en levensonderhoud.   In Zweeds Lapland maak je kennis met de eeuwenoude cultuur en tradities van de Sámi tijdens een ontmoeting met een lokale rendierhouder. Hoe ziet het dagelijkse leven van een Sámi eruit? Hoe behouden ze hun taal en cultuur? Voor welke uitdagingen staan ze? En wat zijn hun dromen en ambities? In Zweeds Lapland ontdek je het allemaal. Als je geluk hebt, kun je tijdens je bezoek zelfs het magische noorderlicht zien dansen, wat je ontmoeting meer dan onvergetelijk maakt.
Zweeds Lapland - on(ont)dekt
Zweden
Zweeds Lapland – (on)ontdekt
Wij gaan graag van de gebaande paden af. En dat is met deze reis zeker gelukt! Ben je benieuwd, lees dan snel verder. Uiteraard vertellen we er ook graag persoonlijk over. Ben je geïnteresseerd, neem gewoon even contact met ons op. Je zult geen spijt krijgen!

Ook Zweeds Lapland ontdekken?

Bekijk dan onze unieke lezersreis

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Alaska / Canada / Groenland / IJsland / Finland / Zweden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Door de invloed van de golfstroom heeft Zweden een veel milder klimaat dan de meeste gebieden die in dit deel van Europa zijn gelegen. De temperaturen in de zomer zijn te vergelijken met de temperaturen in Nederland, alleen is het weer een stuk minder wisselvallig in Zweden. De winters in Zweden zijn koud, de gemiddelde temperatuur ligt in de winter tussen de 0 en -10 graden.
In Zweden heb je niet te maken met tijdsverschil.
De natuur in Zweden is op zichzelf al een reden om een reis naar Zweden te maken, denk aan de meren, ruige kustlijnen en dennebossen. Houd je van actieve vakanties dan is Zweden daar de ideale bestemming voor. Denk aan wandelen, zwemmen in de meren, kajakken over de meren.
In Zweden betaal je met de Zweedse kroon. Deze wordt aangeduid met SEK. Lees hier meer over de munteenheid in Zweden
De beste maanden om naar Zweden af te reizen zijn de maanden mei t/m september. Lees hier meer over de beste reistijd van Zweden
Voor een reis naar Zweden dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Een visum is niet nodig.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge