Reisverhaal van Barbara en Nyncke, op ontdekkingstocht door onontdekt Zweeds Lapland in maart 2023.

Wij gaan graag van de gebaande paden af. En dat is met deze reis zeker gelukt! Ben je benieuwd, lees dan snel verder. Uiteraard vertellen we er ook graag persoonlijk over. Ben je geïnteresseerd, neem gewoon even contact met ons op. Je zult geen spijt krijgen!

Deze reis is een dubbele kennismaking. Niet alleen gaan Nyncke en ik op ontdekkingstocht door Zweeds Lapland, het is ook een kennismaking met elkaar. Nyncke werkt sinds een maand bij ons en gaat zich onder andere bezighouden met het vertellen van ‘onze’ verhalen. En verhalen vertellen kan ze. Binnenkort lees je haar reisverhaal van deze reis, dat ook te lezen zal zijn in Lifestyle Magazine Villa d’Arte, dat in mei 2023 verschijnt. 

Dag 1 | Amsterdam – Umeå – Granö

We vertrekken vroeg in de ochtend vroeg naar Schiphol voor de vlucht van 10:35 van Amsterdam Stockholm en van daar verder door naar Umeå.  We vertrekken voor 6 dagen naar het andere Lapland. Het lijkt wel of je deze winter overal Fins Lapland hoort. Zelfs in een reclamespotje op televisie, dat niet van een reisorganisatie is, zie ik beelden van Fins Lapland. Dat is natuurlijk niet voor niets van het is er echt prachtig en er zijn de laatste jaren prachtige accommodatie gebouwd en er is heel veel gedaan om het toerisme zo goed mogelijk te ontwikkelen. Wij hebben niet voor niets ook programma’s op onze website die je naar Fins Lapland brengen. De reactie die we terugkrijgen van onze reizigers zijn ook heel erg positief. Onze Lisanne (inmiddels werkzaam buiten de reiswereld), maakte deze reis afgelopen januari met haar familie en stuurde ons een fantastische reportage.  

Het andere lapland

Toch zijn we ook heel benieuwd naar het andere Lapland. Het nog veel minder ontwikkelde gedeelte van Lapland dat je onder andere via Umeå in de regio Västerbotten bereikt. Hier is in de winter nog geen massa toerisme. Zeker niet van buitenlandse toerisme. De Zweden zelf weten de ongerepte omgeving natuurlijk al wel beter te vinden. Op uitnodiging van onze partner in Scandinavië en de lokale toeristenbureaus vertrokken we dus, zeer benieuwd, naar Zweeds Lapland.  

Het vliegtuig had een beetje vertraging in Stockholm en we zaten al een beetje te kijken of we onze aansluiting wel zouden halen. Eenmaal uitgestapt, bleek dat we een kwartier later in hetzelfde vliegtuig konden stappen. Wat een grap! Geheel ontspannen vervolgen we de reis. Het vliegveld van Umeå is een heel klein overzichtelijk vliegveld met een aankomstruimte met twee bagagebanden, waarin we wat later helemaal alleen stonden. Geen andere toerist meer te bekennen, slecht een van de andere deelnemers van onze famtrip, Laurent, een Fransman uit Noorwegen. Het begin van een prachtige week met veel talen de hele dag door; Nederlands, Engels, Frans, Duits en natuurlijk Zweeds.  

Koffie en fika

De taxichauffeur zet ons bij het verkeerde hotel af, maar het juiste hotel is op loopafstand en daar wachtte ons een heerlijke Zweeds ‘Fika’, een koffiepauze met lekkers dan wel zoet dan wel hartig. Zweden is een echt koffieland, zelden heb ik op zoveel momenten van de dag koffiegedronken.  

Na kennismaking en rondleiding door het hotel gaan we dan echt op pad, naar Gräno Beckasin. Deze plek heeft hotelkamers die als vogelnest in de bomen zijn gebouwd. De eerste ontmoeting met een bijna geheel witte wereld bij temperaturen van minimaal –15 en dat bleek achteraf lekker warm, want later kregen we ook te maken met temperaturen van –30. De lucht is echter heel droog waardoor het toch minder heftig voelt dan het klinkt. Daarnaast raak je er ook echt snel aan gewend.  

Voor het diner gaan Nyncke en ik al even de omgeving verkennen op de sneeuwschoenen, onder de laag sneeuw ligt op sommige plekken echt super glad ijs en de sneeuwschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe. Buiten brand een mooi kampvuur met zitjes met rendiervellen eromheen. De sneeuw, het vuur, de lichten van de ‘vogelnesten’ creëren een sprookjesachtige sfeer. Wat een mazzelaars zijn wij, dat we dit mogen (gaan) beleven. We hadden er al zin in, maar laat het avontuur maar snel echt beginnen. We zijn er helemaal klaar voor! 

Het restaurant bevindt zich in het gebouw waar ook de receptie is. Het lijkt van buiten meer op een sportkantine of algemene ruimte van een camping, maar eenmaal binnen is de sfeer super gezellig en de kwaliteit van zowel eten als de wijnen is echt goed. Een keuken met veel aandacht voor lokale producten en fantastische service. In een nieuwe groep moet iedereen een beetje aan elkaar wennen, maar het is de eerste avond al meteen heel gezellig.  

De kans op noorderlicht is deze avond niet zo groot, maar toch zet ik mijn statief klaar in mijn ‘vogelnest’ en maak wat testopnamen van het uitzicht uit mijn ramen. Ik bevind me namelijk in een soort half terrarium en heb dus ruim uitzicht naar buiten. Ik slaap de hele nacht zonder gordijnen en geniet iedere keer als ik kort wakker word van het uitzicht.