Onze Lisanne ging in januari met haar familie naar Fins Lapland, Iso Syöte om precies te zijn. Ze gingen er skiën, huskytochten maken, sneeuwscooteren, sneeuwschoenwandelingen maken en ze zaken het noorderlicht. Een prachtig familieavontuur.

Een week lang in winterwonderland!

Op 28 januari vertrokken wij met zijn vijven naar Iso-Syöte in Finland! Iso-Syöte is net gelegen onder de Poolcirkel. Een week lang verbleven we in dit plaatsje en ondernamen we verschillende activiteiten. Hieronder lees je ons reisverhaal!

Zaterdag 28 januari | Amsterdam – Iso Syöte

Vandaag was het dan eindelijk zover! We vertrokken met zijn vijven naar Iso-Syöte in Finland! Rond een uur of 8 in de ochtend namen we de trein richting Schiphol. Op Schiphol aten we voordat we vliegtuig in gingen nog een taartje voor mijn verjaardag! We vlogen via Helsinki naar Kuusamo, waar we aankwamen op een schattig klein vliegveld. In Kuusamo werden we opgehaald door de taxi die ons naar Iso-Syöte, een klein wintersportgebied, bracht. Rond 19:30 uur kwamen we aan bij de accommodatie.

We verbleven in een cottage waarvandaan we een schitterend uitzicht hadden op de besneeuwde bomen. Nadat we onze spullen in het huisje hadden neergezet zijn we wat gaan eten in het hotel waarbij de cottages horen. Bij het hotel, boven op het dak, zit een Skywalk. Vanaf de Skywalk heb je uitzicht op de pistes en de omgeving van Iso-Syöte. Toen wij er stonden was het helaas bewolkt, dus hebben we niet heel veel van de omgeving kunnen zien. Vanaf maandag beginnen onze activiteiten.

Zondag 29 januari | skiën

Vanmorgen toen we wakker werden hadden we super mooi uitzicht over de besneeuwde bomen die voor ons huisje staan. Na een uitgebreid ontbijt in het hotel zijn we warm gekleed de berg, waarop het hotel staat, afgelopen. Onderweg liepen we langs de met sneeuw bedekte bomen. Eenmaal beneden hadden we boodschappen gedaan in de kleine lokale supermarkt van Iso-Syöte. Wanneer je in de cottage verblijft, kan je ook kiezen voor halfpension, maar wij hadden er voor gekozen om zelf te koken de hele week. Naast de boodschappen, hebben we ook ski’s gehuurd voor de gehele week. Wanneer je van skiën of snowboarden houdt, is dit zeker een aanrader om te doen. Vanaf het hotel stap je namelijk zo de piste op!

Omdat de skibus op zondagen niet rijdt, gingen de boodschappen op de rug mee met de sleeplift (ankerliftje) naar boven. Het skigebied van Iso-Syöte is niet super groot, er zijn blauwe, rode en zwarte pistes. Tussen het skiën door hebben we nog even een pauze genomen voor een warme chocolademelk, inclusief spekkies, chocoladesaus en van die Dr. Oekter zilveren parels. Na het skiën hebben we nog even een duik genomen in de Artic Spa in het hotel. Morgen hebben we onze eerste activiteit, we gaan de sneeuwscooter op!

Maandag 30 januari | Wilderness Sneeuwscootersafari

Vanmorgen toen we wakker werden zagen we dat het had gesneeuwd en nog steeds aan het sneeuwen was! Vandaag stond om 12:30 uur de Wilderness Safari op het programma. Dus in de ochtend hadden we nog even tijd om te gaan skiën. Omdat het best wel veel had gesneeuwd vannacht lag er een heerlijke laag nieuwe sneeuw op de piste. Na het skiën even snel wat gegeten en toen door naar de eerste activiteit van deze week: een sneeuwscootersafari. Eerst ontvingen we allemaal een overall, schoenen en wanten die we de hele week mogen gebruiken tijdens de activiteiten. Daarna konden we door naar de sneeuwscooters. Zelf zat ik samen met mijn zus op de sneeuwscooter.

We hadden afgesproken dat ik het eerste deel zou rijden en als er een mogelijkheid was om te wisselen, zou mijn zus gaan rijden. De excursie ging door een prachtige omgeving met weer allemaal besneeuwde bomen. Tijdens de excursie maak je een korte stop bij een hutje die gebouwd zijn voor de wandelaars in Finland. Hier kregen we een kopje thee/koffie/of de echte Finse bessensap met een heerlijke lekkernij.

Toen we teruggingen richting het hotel begon het te schemeren, dit leverde hele mooie plaatjes op. In de avond zagen we op de Aurora app dat er een kans was op het noorderlicht, we zijn tot ongeveer middernacht buiten geweest om te kijken of we het konden zien. Helaas was het te bewolkt en hebben we het niet gezien, maar misschien is er later deze week nog een kans! De lucht was wel mooi oranje gekleurd (dit kwam waarschijnlijk door een lamp in het dorp, maar het was wel erg mooi).

Dinsdag 31 januari | Sneeuwwandeling en Noorderlichtsafari

In de ochtend hebben we eerst nog 2 uurtjes geskied. We namen alleen een piste die ze niet hadden geprepareerd, dus dat werd zelf even de piste prepareren. Na de lunch hebben we een wandeling gemaakt door een echt winterwonderland. Je zou denken dat de besneeuwde bomen gaan vervelen, maar elke boom is weer anders en het blijft prachtig! Ook was het vandaag een stuk helderder, dus konden we best wel ver kijken. Na de wandeling hadden we ons zelf getrakteerd op een stuk taart en een warme chocolademelk/koffie.

Meestal doen we na het avondeten een spelletje met zijn allen, maar omdat we om 20:00 uur de sneeuwscootersafari hadden, hebben we het spelletje voor het eten gedaan. Zoals gezegd begon de sneeuwscootersafari, ook wel de noorderlichtsafari om 20:00 uur. De kans op het noorderlicht was erg klein omdat het weer te bewolkt was. Op maandag hadden we natuurlijk al de uitleg gekregen hoe de sneeuwscooter werkte, dus stapte ik iets zelfverzekerder de sneeuwscooter op. Halverwege hadden we een klein probleempje, want een van onze sneeuwscooters kwam een heuvel niet op doordat het ijzig was en omdat de voorgangers ineens een stuk langzamer reden. Hierdoor stond ik samen met mijn zus midden op de heuvel stil.

Met hulp van de gids, kwamen beide sneeuwscooters weer veilig beneden. Helaas hebben we zoals we al dachten geen noorderlicht gezien. Na de tocht zijn we snel ons bed weer ingedoken, want de volgende dag hadden we al vroeg onze volgende activiteit.

Woensdag 1 februari | Husky-safari en Arctic Spa

Vandaag werden we opgehaald door een taxi die ons naar de huskyfarm bracht, we hebben namelijk de husky-safari. Toen we aankwamen bij de huskyfarm werden we vriendelijk ontvangen door de blaffende husky’s. Na een korte uitleg over hoe je de slee moet besturen, konden we vertrekken. Onze slee werd voorgetrokken door Oma en Armas (de voorste), Edi en Supra (de middelste), Fiia en Lukaku (de achterste).

In het begin hadden onze honden het tempo er goed in, maar na een tijdje dachten ze we kunnen ook stapvoets gaan. Hierdoor konden we wel beter genieten van de omgeving. Tijdens een korte pauze konden we even knuffelen met de husky’s. Toen we terugkwamen bij de huskyfarm stond er een heerlijke pan soep voor ons klaar en kregen we nog een korte uitleg over de farm en de honden. Op de farm zijn zo’n 90 honden en ze weten alle namen van de honden. De honden worden hier in ieder geval goed verzorgd. We werden door de taxi weer terug gebracht naar onze accommodatie. In de middag hebben we even gezwommen in de Artic Spa en daarna hebben we gegeten in het hotel.

Donderdag 2 februari | Sneeuwschoenwandeling

Om 12:00 uur stond de sneeuwschoensafari op het programma, dus hadden we daarvoor nog tijd om te skiën. We hadden nog boodschappen nodig, dus dit konden we mooi combineren. Voor de sneeuwschoensafari kregen we sneeuwschoenen die je onder je eigen schoenen moesten vastbinden. Hierna begon de wandeling vanaf het hotel. We liepen over de dikke sneeuw en langs alle besneeuwde bomen. Het was een hele mooie wandeling, want je komt op plekken waar je zelf nooit heen zou lopen. Tijdens de wandeling namen we even een pauze, waar de gids ons vroeg om even 1 minuut stil te zijn en te genieten van de rust. Het was een minuut lang echt doodstil, je hoorde helemaal niets.

Na de wandeling hebben we wat gedronken in het hotel en zijn we naar de Skywalk geweest. Dit is het uitzichtpunt op het dak van het hotel, het was een stuk helderder dan zaterdag dus we hadden mooi uitzicht over de omgeving. Hierna zijn we naar ons huisje gegaan en hebben we nog wat spelletjes gedaan. Het zou vanavond een stuk minder bewolkt zijn volgens de Aurora app, dus we zijn weer een poging gaan wagen om het noorderlicht te zien. Helaas hebben we het ook deze avond niet gezien. Maar het leverde wel mooie foto’s op!

Vrijdag 3 februari | Rendiersafari

Vandaag hadden we om 11:30 uur de rendierensafari. Vanaf het hotel werden we met een busje naar het rendierpark gebracht. Hier kregen we een korte uitleg over de rendieren en hoe we in de slee moesten stappen. Per twee personen kreeg je een slee toegewezen. De slee die wij kregen werd voortgetrokken door rendier Niko. Voordat we vertrokken voor het rondje met de slee, werd alvast onze kerstkaart voor dit jaar gemaakt. De mensen van het rendierenpark liepen voorop en alle sleeën kwamen daar achteraan. Het rondje met de slee ging weer door een prachtige sneeuwrijke omgeving.

Toen we weer bijna terug waren, werd ons touw los gemaakt van de slee voor ons, waardoor wij zelf de slee moesten besturen, gelukkig luisterde Niko goed naar ons. Na het rondje met de slee kregen we nog een lunch die bestond uit pancakes en een worst die we zelf mochten opwarmen bij het kampvuur. Eenmaal terug in ons huisje hebben we onze safaripakken, die we de hele week hebben geleend, ingeleverd en nog even geskied. Vanavond is onze laatste kans op het zien van het noorderlicht! De Aurora app gaf aan dat we het rond 19:00 uur konden zien. Warm aangekleed naar buiten want het was erg koud! Buiten kwamen we Nederlanders tegen die zeiden, dat als we de berg iets hoger op liepen we het konden zien.

Dit keer zagen we het ook iets beter met onze ogen, maar door de camera zag je de groene kleuren toch een stuk beter. Dit was ook verteld tijdens onze noorderlichtsafari. Ook waren de sterren vanavond goed te zien. Wat ook prachtig was!

Met je eigen ogen kon je het niet zo goed zien, af en toe zag je de lucht oplichten. Maar door de camera zag je het groene licht goed! Een paar keer een bevroren hand gehad, maar dat leverde wel mooie plaatjes op! Toen het iets minder leek te worden zijn we weer naar binnen gegaan voor een spelletje. Na het eerste spelletje zijn we weer naar buiten gegaan omdat het percentage op het zien van het noorderlicht steeds hoger werd.