• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

De Seed Vault op Spitsbergen

De plek waar zaden van alle gewassen ter wereld worden bewaard
|

Wanneer je op het noordelijke archipel van Spitsbergen bent, dan is het een prachtige ervaring om een excursie te maken naar de Global Seed Vault, de globale zaadbank, waar de zaden van alle gewassen ter wereld worden bewaard. De Seed Vault op Spitsbergen is een indrukwekkende bunker.

Vlak buiten Longyearbyen, de grootste stad van Spitsbergen, ligt een back-up van de globale vegetatie. Het doel van deze zaadbunker is om alle gewassen ter wereld te beschermen tegen een eventuele ramp, waarbij planten uitsterven. Dit zou kunnen gebeuren door de inslag van een meteoriet of door een enorme natuurramp. Wetenschappers zijn van mening dat de 400 meter diepe bunker in de permafrost elke ramp kan doorstaan.

Natuurlijk zijn er wereldwijd talloze van dergelijke faciliteiten, maar de meeste hiervan zijn kwetsbaar voor natuurrampen en oorlog. De afgelegen ligging en de permafrost garanderen een ultieme bescherming voor de gewassen.

Wat zit er in de Seed Vault op Spitsbergen?

De Seed Vault heeft de capaciteit om 4,5 miljoen variëteiten van gewassen op te slaan. Elke variant bevat gemiddeld 500 zaden, zodat maximaal 2,5 miljard zaden in de Vault kunnen worden opgeslagen.

Momenteel bezit de Vault meer dan 930.000 monsters, afkomstig uit bijna elk land ter wereld. Variërend van de voornaamste basisgewassen, zoals Afrikaanse en Aziatische rijst, maar ook maïs, rijst, tarwe en sorghum. Ook zijn er alle mogelijke varianten opgeslagen van de Europese en Zuid-Amerikaanse aubergine, sla, gerst en aardappel. In feite bezit de Vault ‘s werelds meest uiteenlopende verzameling zaden.

De focus van de Vault op Spitsbergen is om zo veel mogelijk genetisch materiaal van de wereld te beschermen, terwijl ook onnodige duplicatie wordt vermeden. Het duurt natuurlijk de nodige jaren, aangezien sommige zadenbanken eerst hun voorraden moeten vermenigvuldigen, alvorens ze naar de zaadbank in Spitsbergen kunnen worden verzonden.

Op de website van NordGen’s publieke online database staat een compleet overzicht van de gewassen die in de Seed Vault op Spitsbergen worden bewaard.

Om de optimaal te kunnen conserveren is een temperatuur vereist van -18 °C en de zaden worden in folie verpakt en verzegeld opgeslagen. De pakketten worden in dozen in de kluis opgeslagen. De lage temperatuur en vochtniveaus in de Vault zorgen voor een minimale metabolische activiteit, waardoor de zaden langdurig levensvatbaar zijn. Ter illustratie: in de Permafrost Tunnel in Alaska hebben wetenschappers een 30 duizend jaar oude vijver ontdooid, waardoor de bacteriën in de vijver weer tot leven kwamen.

De Seed Vault op Spitsbergen bezoeken

De Seed Vault is te bezoeken, maar vanwege de veiligheid worden er geen bezoekers binnen in de bunker gelaten. Je ziet bij een excursie dus slechts de smalle entree aan de buitenkant. Lokaal kun je deze excursie boeken. Deze video is opgenomen binnen in de bunker en bekijk hier de 360° virtuele tour in de Vault.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.8

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.
Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.
Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.
Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.
In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge