Wanneer je op het noordelijke archipel van Spitsbergen bent, dan is het een prachtige ervaring om een excursie te maken naar de Global Seed Vault, de globale zaadbank, waar de zaden van alle gewassen ter wereld worden bewaard. De Seed Vault op Spitsbergen is een indrukwekkende bunker.

Vlak buiten Longyearbyen, de grootste stad van Spitsbergen, ligt een back-up van de globale vegetatie. Het doel van deze zaadbunker is om alle gewassen ter wereld te beschermen tegen een eventuele ramp, waarbij planten uitsterven. Dit zou kunnen gebeuren door de inslag van een meteoriet of door een enorme natuurramp. Wetenschappers zijn van mening dat de 400 meter diepe bunker in de permafrost elke ramp kan doorstaan.

Natuurlijk zijn er wereldwijd talloze van dergelijke faciliteiten, maar de meeste hiervan zijn kwetsbaar voor natuurrampen en oorlog. De afgelegen ligging en de permafrost garanderen een ultieme bescherming voor de gewassen.

Wat zit er in de Seed Vault op Spitsbergen?

De Seed Vault heeft de capaciteit om 4,5 miljoen variëteiten van gewassen op te slaan. Elke variant bevat gemiddeld 500 zaden, zodat maximaal 2,5 miljard zaden in de Vault kunnen worden opgeslagen.

Momenteel bezit de Vault meer dan 930.000 monsters, afkomstig uit bijna elk land ter wereld. Variërend van de voornaamste basisgewassen, zoals Afrikaanse en Aziatische rijst, maar ook maïs, rijst, tarwe en sorghum. Ook zijn er alle mogelijke varianten opgeslagen van de Europese en Zuid-Amerikaanse aubergine, sla, gerst en aardappel. In feite bezit de Vault ‘s werelds meest uiteenlopende verzameling zaden.

De focus van de Vault op Spitsbergen is om zo veel mogelijk genetisch materiaal van de wereld te beschermen, terwijl ook onnodige duplicatie wordt vermeden. Het duurt natuurlijk de nodige jaren, aangezien sommige zadenbanken eerst hun voorraden moeten vermenigvuldigen, alvorens ze naar de zaadbank in Spitsbergen kunnen worden verzonden.

Op de website van NordGen’s publieke online database staat een compleet overzicht van de gewassen die in de Seed Vault op Spitsbergen worden bewaard.

Om de optimaal te kunnen conserveren is een temperatuur vereist van -18 °C en de zaden worden in folie verpakt en verzegeld opgeslagen. De pakketten worden in dozen in de kluis opgeslagen. De lage temperatuur en vochtniveaus in de Vault zorgen voor een minimale metabolische activiteit, waardoor de zaden langdurig levensvatbaar zijn. Ter illustratie: in de Permafrost Tunnel in Alaska hebben wetenschappers een 30 duizend jaar oude vijver ontdooid, waardoor de bacteriën in de vijver weer tot leven kwamen.

De Seed Vault op Spitsbergen bezoeken

De Seed Vault is te bezoeken, maar vanwege de veiligheid worden er geen bezoekers binnen in de bunker gelaten. Je ziet bij een excursie dus slechts de smalle entree aan de buitenkant. Lokaal kun je deze excursie boeken. Deze video is opgenomen binnen in de bunker en bekijk hier de 360° virtuele tour in de Vault.