In Noorwegen zijn 18 verschillende nationaal toeristische routes, Noors: Nasjonale Turistveger, aangewezen. De natuur onderweg op deze routes is adembenemend en door de uitkijkpunten die zijn geplaatst, kun je een stop maken om te genieten van de prachtige uitzichten.

In totaal is er 2136 kilometer aan routes door heel Noorwegen, waarbij je langs nationale parken, hoge bergtoppen, watervallen en bergplateaus komt. Rijd tijdens je rondreis door Noorwegen langs een van de 18 nationaal toeristische routes.

West-Noorwegen (Fjord-Noorwegen)

In dit deel van Noorwegen lopen de meeste Scenic Routes van Noorwegen. Van de 18 wegen, zijn er 10 in dit deel van Noorwegen te vinden. Langs de routes vind je verschillende picknickplaatsen en uitzichtpunten. Maak onderweg zeker een aantal stops om zo meer te genieten van de schitterende natuur waar je door heen rijdt.

Hardangervidda

De nationaal toeristische route gaat door Hardangervidda nationaal park. Van het hoge bergplateaus door de canyons naar de Hardangerfjord. Je passeert onderweg het grootste bergplateau van Noord-Europa, de Vøringsfossen, de spectaculaire Måbødalen-kloof en het prachtige fjordenlandschap. Op deze nationaal toeristische route zijn genoeg mogelijkheden om een stop te maken. Het is zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan het natuurcentrum Hardangervidda, hier zijn tentoonstellingen en een indrukwekkende panoramafilm over de omgeving. Ook zijn er onderweg voldoende opties om mooie wandelingen te maken. Deze nationaal toeristische route loopt van Eidfjord naar Haugastøl en heeft een totale afstand van 67 km (weg 7).