Feestdagen in Chili zijn over het jaar verspreid. Veel van deze vrije dagen zijn om historische gebeurtenissen, landelijke tradities of katholieke religieuze dagen te herdenken of vieren. In veel gevallen worden gebeurtenissen uit de rijke inheemse geschiedenis van Chili gecombineerd met Europese gebruiken.

Deze vieringen in Chili hebben allemaal één absoluut gemeenschappelijke noemer: ze zijn allemaal bijzonder kleurrijk en heel gezellig! In dit blog lichten we de belangrijkste Chileense feestdagen toe, van het bijzondere Tapiti-festival op Paaseiland tot aan de festivals die jaarlijks in de weelderige wijnstreek worden gevierd.

Feestdagen van Chili

Festival van de Virgen del Carmen

Jaarlijks tussen 12 en 17 juni organiseert elk jaar een klein stadje in de Atacama-woestijn het Festival van de Virgen del Carmen. Het festival viert de beschermheilige van Chili, Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel. Het evenement is echter niet puur katholiek, maar een mooie mix van inheemse en Europese tradities.

Dit festival is een van de meest prominente feestdagen in Chili met veel traditionele muziek en prachtig gekleurde kostuums. Tijdens het festival wordt een optocht gehouden waarbij de deelnemers drums, trompetten en fluiten bespelen, terwijl dansers gekleed in carnavalskostuums de diablada uitvoeren, ofwel de ‘dans van de duivels’. Dit doen zij om de boze geesten te verdrijven.

De processie gaat verder naar het heiligdom van de Maagd, waar een mis wordt voorgedragen en vervolgens de straatfeesten verdergaan.