Alaska is een vakantiebestemming met veel ruige natuur en wildlife. De enorme omvang van wel 41 keer de oppervlakte van Nederland, maakt het soms lastig om te kiezen uit zoveel moois.

Op het eerste gezicht lijkt Alaska geen ideale bestemming voor kinderen, maar het tegendeel is waar. We hebben de leukste bezienswaardigheden van Alaska voor je op een rijtje gezet.

DE ALASKA ZOO

Gelegen in Anchorage, de grootste stad van Alaska, is de Alaska Zoo met ruim 200.000 bezoekers per jaar een attractie die je niet mag overslaan. De dierentuin is in 1969 opgericht en huisvest de inheemse dieren van Alaska, maar ook prachtige soorten zoals de Siberische tijger, kamelen, yaks en sneeuwluipaarden.

De dierentuin is een van de leukste bezienswaardigheden van Alaska en richt zich niet alleen op het kijken naar de mooie dieren, maar ook op educatie, onderzoek en rehabilitatie van verweesde en gewonde dieren. Veel dieren in de dierentuin zijn hier als wees of gewond binnengekomen en indien mogelijk worden deze dieren in het wild weer losgelaten.

De geschiedenis van de dierentuin is opzienbarend. In 1966 won een kruidenier een prijs: “3.000 dollar of een babyolifant”. Hij koos voor de babyolifant Annabelle en al snel was Annabelle zo’n attractie dat hij een non-profit dierenparkje opzette, waar het publiek kon leren over de dieren die hier leefden.

De organisatie groeide en groeide door gedoneerde dieren en sinds 1969 was er echt sprake van een dierentuin. In 1983 kreeg Annabelle gezelschap van Maggie. Bezoek de website van de Alaska Zoo.

ALYESKA AERIAL TRAM

Alyeska Resort is een skioord in Girdwood op ongeveer 44 kilometer afstand van Anchorage. Het resort is het grootste skigebied van heel Alaska. Niet alleen tijdens de winter kun je hier terecht voor een heerlijk uitje, ook tijdens de andere seizoenen kun je hier heerlijk van de mooie omgeving genieten.

Met de Alyeska Aerial Tram heb je prachtige uitzichten over de bergketens, de gletsjers en met een beetje geluk zie je beren vanuit de cabine. Bovenaan de kabelbaan kun je heerlijk lunchen in de knisperende berglucht. Bezoek de website van Alyeska Resort.

BROOKS LODGE IN KATMAI NATIONAL PARK

Katmai National Park ligt ten zuidwesten van Anchorage en is uitsluitend per boot of vliegtuig bereikbaar. Ondanks de afgelegen ligging is het park een van de mooiste bezienswaardigheden van Alaska.

In het park van 16 duizend vierkante kilometer zijn achttien vulkanen te vinden, waarvan er zeven nog actief zijn geweest na 1900. De rivieren die door het park stromen zijn bijzonder rijk aan zalm en forel en dat betekent dat hier veel beren zijn.

Beroemd in het park is de Brooks Lodge, een plek waar je vanaf een uitkijkplatform soms wel tientallen beren tegelijk kunt zien vissen in de rivier. Dit is de ultieme plek in Alaska om beren te spotten. Bezoek de website voor meer informatie.

PORTAGE GLACIER

De bekendste gletsjer van Alaska is de Portage Glacier, gelegen op het Kenai Peninsula in het Chugach National Forest. Het smeltwater komt uit in Portage Lake en de gletsjer ligt op slechts zes kilometer van het kustplaatsje Whittier.

Om de gletsjer goed te kunnen zien, kun je het best een boottripje maken over Portage Lake. Met een beetje geluk breekt er een flinke ijsschots af die zich donderend naar beneden in het water stort.

Bij het Begich Boggs Visitor Center vind je alle informatie over de gletsjer, de boottochten en het omliggende Chugach National Forest. Je kan ook een prachtige wandeling langs de rand van het meer maken en de ronddrijvende ijsschotsen bewonderen. Bezoek de website van het Visitor Center.

ALASKA NATIVE HERITAGE CENTER

Het Alaska Native Heritage Center in Anchorage is de place to be als je alles wilt weten over de culturele geschiedenis van Alaska. In de Hall of Culture vind je veel traditionele gebruiksvoorwerpen en kleding van de oorspronkelijke bewoners.

In het museum doorloop je 10 duizend jaar geschiedenis van Alaska. Naast de doorlopende expositie zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Bezoek de website van het Alaska Native Heritage Center.

MCCARTHY/KENNECOTT MINES

Diep in het Wrangell–St. Elias National Park and Preserve ligt het kleine dorpje McCarthy en de kopermijnen van de Kennecott Mines. Deze omgeving verwierf wereldwijd bekendheid door de Discovery-serie Edge of Alaska.

Verken de schitterende natuur en bezoek natuurlijk de mijnen met hun iconische okerrode gebouwen. Aanrader: maak een flightseeing tour over de omgeving. Bezoek de website van de Kennecott Mines.

LIARSVILLE GOLD RUSH TRAIL CAMP

Het Liarsville Gold Rush Camp, dichtbij het stadje Skagway, is een attractie waar je de Goldrush van eind negentiende eeuw kunt beleven. Hier leer je alles over de goudkoorts van weleer en krijg je zelf de kans om met ‘panning’ goud te zoeken. Een heel leuke attractie met kinderen!
Bezoek de website van de Liarsville Gold Rush Trail Camp.

FAIRBANKS AURORA ICE MUSEUM

Het Fairbanks Ice Museum ligt in de stad Fairbanks en is een wel heel bijzonder museum en absoluut een van de leukste bezienswaardigheden van Alaska. Chena Hot Springs Resort is de thuisbasis van ’s werelds grootste ijsomgeving ter wereld, het Aurora Ice Museum. Het museum is opgebouwd uit meer dan 1.000 ton ijs en sneeuw.

Het museum werd in januari 2005 opgeleverd en binnenin blijft de temperatuur -7 ° Celsius. Deze ijzige kou wordt ook tijdens de zomertemperaturen door een gepatenteerde absorptiekoeler gehandhaafd.

Sommige ijskunstwerken zijn gemaakt door meervoudig wereldkampioen Ice Art Steve Brice. In de Aurora Ice Bar kun je nog lekker iets drinken uit een glas gemaakt van ijs. Door speciale technologie die wordt gebruikt is het Ice Museum het gehele jaar door te bezoeken. Bezoek de website van het Ice Museum.