• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Cruise naar Alaska: de prachtige Inside Passage

Douglas, Juneau
|

Een cruise naar Alaska is een bucketlistervaring, waarbij je via de Inside Passage langs de Canadese kust naar het noorden vaart. De Inside Passage is al sinds mensenheugenis een veilige vaarroute naar het noorden, waar de schepen op een natuurlijke manier worden beschermd tegen de grillige weersomstandigheden onder invloed van de Stille Oceaan.

Deze prachtige tocht per cruiseschip brengt je tussen de vele eilanden van de Canadese kust door naar het hoge noorden. De cruise naar Alaska kun je vanuit verschillende plekken aanvangen. Zo bestaat er zelfs de mogelijkheid om vanuit California helemaal per cruiseschip naar Alaska te reizen.

Wij concentreren ons op de cruises die vanuit bijvoorbeeld Seattle, Vancouver, Port Hardy en Prince Rupert naar Alaska vertrekken.

Over de Inside Passage

Al duizenden jaren lang wordt de Inside Passage over een afstand van bijna 1600 kilometer gebruikt als veilige vaarweg naar het noorden. Grofweg loopt de Inside Passage van Puget Sound in de Amerikaanse staat Washington langs de kust van British Columbia, tot aan het zuidoosten van Alaska, Glacier Bay National Park and Preserve om precies te zijn.

Inside Passage British Columbia

Het deel van de route langs de kust van British Columbia omvat de Straight of Georgia tussen Vancouver Island en het vasteland. Vanaf hier, helemaal tot aan Prince Rupert, wordt de route beschermd tegen stormen van de oceaan. Dit deel van de route omvat meer dan 40.000 kilometer kustlijn door de vele eilanden.

Vanaf daar, ter hoogte van Haida Gwaii, is er een open stuk zonder kusteilanden. Maar al snel vaart de cruise naar Alaska alweer tussen de kusteilanden van de Alaskan Panhandle het Tongass National Forest in.

Inside Passage Alaska

Het deel van de Inside Passage van Alaska strekt zich uit over een afstand van 800 kilometer van noord naar zuid en 160 kilometer van oost naar west. Het gebied omvat meer dan duizend eilanden, en 24.000 kilometer aan kustlijn met vele duizenden baaien en kloven.

Hoewel het Alexander-archipel in Alaska bescherming biedt tegen het weer van de Stille Oceaan, zijn er in dit gebied wel sterke half-daggetijden, die extreme verschillen kunnen veroorzaken in eb en vloed.

Historie van de Inside Passage

De Britse marine-officier George Vancouver had de opdracht de westkust van Noord-Amerika in kaart te brengen en ontdekte dat het huidige Vancouver Island een eiland was. Hij volgde de kustlijn naar het noorden, inclusief de kusten van alle fjorden en voer ruim 40 duizend kilometer om alles in kaart te brengen. Deze enorme afstand geeft aan hoeveel kustlijn er in dit gebied ligt.

Ervaringen met een cruise naar Alaska/Inside Passage

Tijdens het grootste deel van de cruise naar Alaska door de Inside Passage, breng je de tijd door op het cruiseschip. Langs de kust zijn er door de ruige natuur en de kustgebergten nauwelijks wegen en de infrastructuur beperkt zich tot de vaarwegen. Onderweg kom je dus door de meest ongerepte wildernis.

Je passeert diepe groene fjorden, mistige baaien en bald eagles die het voorbijvarende cruiseschip argwanend voorbij zien waren. Als u kiest voor een reis door een gedeelte van de betoverende Inside Passage dan maakt u een tocht per veerboot van ongeveer 400 km per luxe veerboot door de spectaculaire fjorden aan de westkust van Canada (zie de kaart). Deze dagreis biedt één van de mooiste reiservaringen ter wereld met als “highlights” diepe groene fjorden, overscherende visadelaars.

Onderweg kom je door de glasheldere wateren van de kuststrook. Door de relatief warme zeestromingen is er met name in het zuidelijke deel van de Inside Passage een bijzonder grote biodiversiteit, waar veel grotere zeedieren op afkomen. Hierdoor heb je een goede kans dat je verschillende soorten walvissen, dolfijnen, zeehonden, zeeotters, zeeleeuwen en bald eagles kunt zien. Kortom, de mooiste ervaringen doe je op aan dek van het cruiseschip.

In de Inside Passage komen ook orka’s voor. De schattingen zijn dat er ongeveer 500-600 exemplaren voorkomen, dus als je er een ziet, heb je echt geluk. Daarnaast zie je in de fjorden regelmatig prachtige watervallen vanaf de bergen de zee instromen. Regelmatig zie je bij riviermondingen beren vissen en bald eagles in duikvlucht een vis uit het water plukken.

Verschil tussen ferry en cruiseschip Inside Passage

Belangrijk is het verschil tussen een ferry en een cruiseschip waarmee je de Inside Passage aflegt. Helaas is hierover vaak verwarring. De veerboten waarmee men de Inside Passage aflegt zijn vaak modern en voorzien van de basisgemakken, zoals een restaurant, een lounge, vermaak voor de kinderen, basis hutten (optioneel) en je camper of huurauto gaat gewoon mee aan boord.

De meeste mensen die gebruik maken van de veerboot ‘doen’ slechts een klein deel van de Inside Passage en hebben dus minder behoefte aan comfort. Ze reizen bijvoorbeeld van Seattle naar Vancouver Island of van Port Hardy op Vancouver Island naar het noordelijker gelegen Prince Rupert. Vanuit Prince Rupert is de afstand naar de havens in Alaska een stuk korter.

Wanneer je met een luxe cruise naar Alaska reist, is dat een compleet andere ervaring. In alle luxe reis je langs de prachtige fjorden, baaien en talloze kusteilanden. Aan boord zijn er diverse restaurants, vaak een casino en je hebt alle luxe ter beschikking die je je maar kan wensen. Realiseer je dit verschil dus goed wanneer je een ferry of cruise naar Alaska boekt!

Tijdens de cruise naar Alaska maak je diverse stops, waaronder ook de stops die je anders met de veerboot zou maken. Je kan er dus ook voor kiezen om daar de cruise af te ronden en per huurauto of camper verder te reizen. Ook kun je er voor kiezen om je huurauto of camper bijvoorbeeld in Prince Rupert achter te laten en de cruise naar Alaska te maken. Hemelsbreed ligt Prince Rupert op slechts 50 kilometer met de grens met Alaska.

Zowel het reizen per veerboot of cruiseschip is in de omgeving van de Inside Passage een zeer comfortabele ervaring. Aangezien de veerboot of cruiseschip voor 75% van de tijd in de afgeschermde gebieden vaart, is er nauwelijks sprake van zware zeegang. Van zeeziekte is dus geen sprake, een enkele zeer zeldzame uitzondering daargelaten.

Interesse in een reis langs deze bezienswaardigheid?

Bekijk hier bijpassende reizen

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Bij ons ben je niet gebonden aan vaste vertrekdata

Wil je bijvoorbeeld een dag of meerdere dagen extra toevoegen aan één van onze bestaande reizen of heb je zelf een route samengesteld, wij weten als geen ander jouw reis te plannen en te organiseren. Laat je inspireren en maak gebruik van onze jarenlange ervaring en expertise.

Onze klanten geven ons een 8.7

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Mariëlla Luijkx Specialisme: Canada / Alaska
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Alaska af te reizen is in de maanden mei t/m september. Tijdens deze periode ben je vrijwel verzekerd dat je leuke excursies kunt ondernemen. Door de noordelijke ligging van Alaska heb je gedurende deze maanden het meeste profijt van het aantal zonuren. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Alaska heb je een geldig paspoort nodig, die minstens drie maanden na terugkomst geldig moet zijn. Omdat Alaska bij de Verenigde Staten hoort dien je ook een ESTA aan te vragen. Lees hier meer over de reisdocumenten in Alaska.
Het weer in Alaska is vooral veelzijdig en verschilt nog al per regio. Ongeveer een derde van Alaska ligt boven de poolcirkel. De temperaturen in die gebieden zijn daar dan ook in de zomer een stuk koeler en in de winter ijskoud. In het zuiden langs de kust en in het westen heb je te maken met een zeeklimaat hier is de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 20 graden en in de winter -15 graden. In het oosten en het midden van Alaska heb je te maken met een landklimaat en dus hogere temperaturen. In de zomer kan het 25 graden worden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Alaska.
Alaska behoort tot de Verenigde Staten hierdoor betaal je in Alaska met de Amerikaanse dollar. Lees hier meer over de munteenheid in Alaska
Ben jij een outdoor liefhebber en/of een avontuurlijk reiziger dan is een Alaska daar een perfecte bestemming voor. Met 20 nationale parken, 14 verschillende bergketens, meer dan 3 miljoen meren, een oppervlakte van ruim 1,7 miljoen vierkante kilometer en bijna 22 miljoen hectare nationaal bos, is Alaska gemakkelijk een van de wildste plaatsen in de VS – zo niet de hele wereld. Een reis naar Alaska biedt garantie op prachtige en extreme natuur, veel wilde dieren, gletsjers en vulkanen.
In Alaska heb je te maken met tijdsverschil. Er zijn twee verschillende tijdzones in Alaska. In het grootste deel van Alaska is het tijdens de wintertijd 10 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd 9 uur vroeger. Op de Aleoeten is het tijdens de wintertijd 11 vroeger dan in Nederland en tijdens de zomer tijd 10 uur vroeger.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge