Een cruise naar Alaska is een bucketlistervaring, waarbij je via de Inside Passage langs de Canadese kust naar het noorden vaart. De Inside Passage is al sinds mensenheugenis een veilige vaarroute naar het noorden, waar de schepen op een natuurlijke manier worden beschermd tegen de grillige weersomstandigheden onder invloed van de Stille Oceaan.

Deze prachtige tocht per cruiseschip brengt je tussen de vele eilanden van de Canadese kust door naar het hoge noorden. De cruise naar Alaska kun je vanuit verschillende plekken aanvangen. Zo bestaat er zelfs de mogelijkheid om vanuit California helemaal per cruiseschip naar Alaska te reizen.

Wij concentreren ons op de cruises die vanuit bijvoorbeeld Seattle, Vancouver, Port Hardy en Prince Rupert naar Alaska vertrekken.

OVER DE INSIDE PASSAGE

Al duizenden jaren lang wordt de Inside Passage over een afstand van bijna 1600 kilometer gebruikt als veilige vaarweg naar het noorden. Grofweg loopt de Inside Passage van Puget Sound in de Amerikaanse staat Washington langs de kust van British Columbia, tot aan het zuidoosten van Alaska, Glacier Bay National Park and Preserve om precies te zijn.

INSIDE PASSAGE BRITISH COLUMBIA

Het deel van de route langs de kust van British Columbia omvat de Straight of Georgia tussen Vancouver Island en het vasteland. Vanaf hier, helemaal tot aan Prince Rupert, wordt de route beschermd tegen stormen van de oceaan. Dit deel van de route omvat meer dan 40.000 kilometer kustlijn door de vele eilanden.

Vanaf daar, ter hoogte van Haida Gwaii, is er een open stuk zonder kusteilanden. Maar al snel vaart de cruise naar Alaska alweer tussen de kusteilanden van de Alaskan Panhandle het Tongass National Forest in.

INSIDE PASSAGE ALASKA

Het deel van de Inside Passage van Alaska strekt zich uit over een afstand van 800 kilometer van noord naar zuid en 160 kilometer van oost naar west. Het gebied omvat meer dan duizend eilanden, en 24.000 kilometer aan kustlijn met vele duizenden baaien en kloven.

Hoewel het Alexander-archipel in Alaska bescherming biedt tegen het weer van de Stille Oceaan, zijn er in dit gebied wel sterke half-daggetijden, die extreme verschillen kunnen veroorzaken in eb en vloed.

HISTORIE VAN DE INSIDE PASSAGE

De Britse marine-officier George Vancouver had de opdracht de westkust van Noord-Amerika in kaart te brengen en ontdekte dat het huidige Vancouver Island een eiland was. Hij volgde de kustlijn naar het noorden, inclusief de kusten van alle fjorden en voer ruim 40 duizend kilometer om alles in kaart te brengen. Deze enorme afstand geeft aan hoeveel kustlijn er in dit gebied ligt.

ERVARINGEN MET EEN CRUISE NAAR ALASKA/INSIDE PASSAGE

Tijdens het grootste deel van de cruise naar Alaska door de Inside Passage, breng je de tijd door op het cruiseschip. Langs de kust zijn er door de ruige natuur en de kustgebergten nauwelijks wegen en de infrastructuur beperkt zich tot de vaarwegen. Onderweg kom je dus door de meest ongerepte wildernis.

Je passeert diepe groene fjorden, mistige baaien en bald eagles die het voorbijvarende cruiseschip argwanend voorbij zien waren. Als u kiest voor een reis door een gedeelte van de betoverende Inside Passage dan maakt u een tocht per veerboot van ongeveer 400 km per luxe veerboot door de spectaculaire fjorden aan de westkust van Canada (zie de kaart). Deze dagreis biedt één van de mooiste reiservaringen ter wereld met als “highlights” diepe groene fjorden, overscherende visadelaars.

Onderweg kom je door de glasheldere wateren van de kuststrook. Door de relatief warme zeestromingen is er met name in het zuidelijke deel van de Inside Passage een bijzonder grote biodiversiteit, waar veel grotere zeedieren op afkomen. Hierdoor heb je een goede kans dat je verschillende soorten walvissen, dolfijnen, zeehonden, zeeotters, zeeleeuwen en bald eagles kunt zien. Kortom, de mooiste ervaringen doe je op aan dek van het cruiseschip.

In de Inside Passage komen ook orka’s voor. De schattingen zijn dat er ongeveer 500-600 exemplaren voorkomen, dus als je er een ziet, heb je echt geluk. Daarnaast zie je in de fjorden regelmatig prachtige watervallen vanaf de bergen de zee instromen. Regelmatig zie je bij riviermondingen beren vissen en bald eagles in duikvlucht een vis uit het water plukken.

VERSCHIL TUSSEN FERRY EN CRUISESCHIP INSIDE PASSAGE

Belangrijk is het verschil tussen een ferry en een cruiseschip waarmee je de Inside Passage aflegt. Helaas is hierover vaak verwarring. De veerboten waarmee men de Inside Passage aflegt zijn vaak modern en voorzien van de basisgemakken, zoals een restaurant, een lounge, vermaak voor de kinderen, basis hutten (optioneel) en je camper of huurauto gaat gewoon mee aan boord.

De meeste mensen die gebruik maken van de veerboot ‘doen’ slechts een klein deel van de Inside Passage en hebben dus minder behoefte aan comfort. Ze reizen bijvoorbeeld van Seattle naar Vancouver Island of van Port Hardy op Vancouver Island naar het noordelijker gelegen Prince Rupert. Vanuit Prince Rupert is de afstand naar de havens in Alaska een stuk korter.

Wanneer je met een luxe cruise naar Alaska reist, is dat een compleet andere ervaring. In alle luxe reis je langs de prachtige fjorden, baaien en talloze kusteilanden. Aan boord zijn er diverse restaurants, vaak een casino en je hebt alle luxe ter beschikking die je je maar kan wensen. Realiseer je dit verschil dus goed wanneer je een ferry of cruise naar Alaska boekt!

Tijdens de cruise naar Alaska maak je diverse stops, waaronder ook de stops die je anders met de veerboot zou maken. Je kan er dus ook voor kiezen om daar de cruise af te ronden en per huurauto of camper verder te reizen. Ook kun je er voor kiezen om je huurauto of camper bijvoorbeeld in Prince Rupert achter te laten en de cruise naar Alaska te maken. Hemelsbreed ligt Prince Rupert op slechts 50 kilometer met de grens met Alaska.

Zowel het reizen per veerboot of cruiseschip is in de omgeving van de Inside Passage een zeer comfortabele ervaring. Aangezien de veerboot of cruiseschip voor 75% van de tijd in de afgeschermde gebieden vaart, is er nauwelijks sprake van zware zeegang. Van zeeziekte is dus geen sprake, een enkele zeer zeldzame uitzondering daargelaten.