Het noorderlicht ofwel Aurora Borealis is een spectaculair natuurfenomeen die alleen bovenin het noordelijk halfrond voorkomt. Terwijl veel mensen denken dat ze het noorderlicht alleen in Noord-Europa en op IJsland kunnen zien, is Alaska net zo geschikt om de dansende lichten aan het hemelgewelf te zien.

Het licht ontstaat door botsingen tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die onze atmosfeer binnendringen. Afgezien van het feit dat het Noorderlicht vaak groen is, komen deze lichtjes in allerlei kleuren voor zoals roze, paars, geel of blauw.

Tips voor noorderlicht in Alaska

De beste tijd om het Noorderlicht te aanschouwen is tussen de maanden september en maart. Tijdens die periode zijn de nachten langer en heb je dus relatief meer kans om het noorderlicht te zien.

Ook speelt de bewolking natuurlijk een rol. Wanneer het bewolkt is, is er geen kans om de lichten te zien, die allemaal in de hogere luchtlagen voorkomen.

Een andere factor is lichtvervuiling. In of valk aan de rand van een dorp of stad waar veel lichten voorkomen, contrasteert het noorderlicht te weinig om het goed te kunnen waarnemen.

Ook luchtvervuiling van schoorstenen of rondwaaiend stof kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verminderen. Het is dus altijd belangrijk om een afgelegen plek op te zoeken, ver van lichten en luchtvervuiling.

Door de extreem noordelijke ligging van Alaska is deze Amerikaanse staat een ideale spot om het noorderlicht te kunnen bewonderen waarbij met name Fairbanks de meeste kans bied. Bovendien heb je ten noorden van Anchorage het Denali Nationaal Park met de authentieke Alaskaanse wildernis waar bijna geen lichtvervuiling voorkomt en daardoor een is dat deel van Alaska de meest geschikte plek om het licht te bewonderen.

Naast het Noorderlicht behoort Alaska ook tot het midzomernacht gebied die te maken heeft met de kanteling van de aarde ten opzichte van de zon. Deze periode ligt rond 21 juni waarbij er permanent zonlicht is en de zon enkele weken niet onder zal gaan.