• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

Noorderlicht in Alaska

Wanneer en waar is het poollicht zichtbaar in Alaska?
|

Het noorderlicht ofwel Aurora Borealis is een spectaculair natuurfenomeen die alleen bovenin het noordelijk halfrond voorkomt. Terwijl veel mensen denken dat ze het noorderlicht alleen in Noord-Europa en op IJsland kunnen zien, is Alaska net zo geschikt om de dansende lichten aan het hemelgewelf te zien. Het licht ontstaat door botsingen tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die onze atmosfeer binnendringen. Afgezien van het feit dat het Noorderlicht vaak groen is, komen deze lichtjes in allerlei kleuren voor zoals roze, paars, geel of blauw.

Tips voor noorderlicht in Alaska

De beste tijd om het Noorderlicht te aanschouwen is tussen de maanden september en maart. Tijdens die periode zijn de nachten langer en heb je dus relatief meer kans om het noorderlicht te zien.

 

Ook speelt de bewolking natuurlijk een rol. Wanneer het bewolkt is, is er geen kans om de lichten te zien, die allemaal in de hogere luchtlagen voorkomen.

 

Een andere factor is lichtvervuiling. In of valk aan de rand van een dorp of stad waar veel lichten voorkomen, contrasteert het noorderlicht te weinig om het goed te kunnen waarnemen.

 

Ook luchtvervuiling van schoorstenen of rondwaaiend stof kan de zichtbaarheid van het noorderlicht verminderen. Het is dus altijd belangrijk om een afgelegen plek op te zoeken, ver van lichten en luchtvervuiling.

 

Door de extreem noordelijke ligging van Alaska is deze Amerikaanse staat een ideale spot om het noorderlicht te kunnen bewonderen waarbij met name Fairbanks de meeste kans bied. Bovendien heb je ten noorden van Anchorage het Denali Nationaal Park met de authentieke Alaskaanse wildernis waar bijna geen lichtvervuiling voorkomt en daardoor een is dat deel van Alaska de meest geschikte plek om het licht te bewonderen.

 

Naast het Noorderlicht behoort Alaska ook tot het midzomernacht gebied die te maken heeft met de kanteling van de aarde ten opzichte van de zon. Deze periode ligt rond 21 juni waarbij er permanent zonlicht is en de zon enkele weken niet onder zal gaan.

 

 

Alaskareizen

Bekijk hier ons aanbod

Inspiratie

We are Creating Stories
Alaska Gletsjer
Canada | Alaska
Rondreis door Alaska 2015, reisverslag van Bert en Lily
Is het nodig om woorden als: fantastisch, adembenemend, indrukwekkend, groots en overweldigend in de mond te nemen? Ja en nee. Ja, want het was zo’n reis, nee, want Alaska is “gewoon” Alaska en biedt geen teleurstellingen.
Watervliegtuig
Alaska
De beste manier van vervoer door Alaska
Op het vasteland van Alaska is een huurauto meer geschikt en wanneer je het verre noorden wilt bezoeken kan een vlucht met een bushplane weer handiger zijn.
Chilkat Inlet, Skagway, Alaska
Alaska
Highlights van Skagway, Alaska
De hoogtepunten van Skagway zijn vooral terug te voeren op de rijke geschiedenis van het stadje. Skagway is een populaire stop voor cruiseschepen die de noordelijke Inside Passage afleggen, de route die van oudsher tussen de vele kleinere en grotere kusteilanden naar het noorden voert. Met name de rijke historie van het stadje is goed te zien in de highlights van Skagway en de ligging tussen de weelderige regenwouden geven deze plek een romantische status en een enorme aantrekkingskracht.
Amerikaanse Zeearend
Alaska
Kodiak Island, Alaska

Kodiak Island is het grootste eiland van de groep. Op het eiland ligt de gelijknamige stad Kodiak, met 6.200 inwoners. Deze stad is het transportknooppunt voor de dorpen die verspreid liggen over het eiland en de meeste inwoners werken dan ook in de visserij- en transportsector.

Bruine beer bij Lake Clark National Park
Alaska
Beren spotten in Alaska
Het zien van een enorme beer, ook al is het maar een vluchtig moment, is een zeldzame en magische ervaring.

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Manuel Rosdorff Specialisme: Alaska / Canada / Groenland / IJsland / Finland
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
De beste periode om naar Alaska af te reizen is in de maanden mei t/m september. Tijdens deze periode ben je vrijwel verzekerd dat je leuke excursies kunt ondernemen. Door de noordelijke ligging van Alaska heb je gedurende deze maanden het meeste profijt van het aantal zonuren. Lees hier meer over de beste reistijd
Voor een reis naar Alaska heb je een geldig paspoort nodig, die minstens drie maanden na terugkomst geldig moet zijn. Omdat Alaska bij de Verenigde Staten hoort dien je ook een ESTA aan te vragen. Lees hier meer over de reisdocumenten in Alaska.
Het weer in Alaska is vooral veelzijdig en verschilt nog al per regio. Ongeveer een derde van Alaska ligt boven de poolcirkel. De temperaturen in die gebieden zijn daar dan ook in de zomer een stuk koeler en in de winter ijskoud. In het zuiden langs de kust en in het westen heb je te maken met een zeeklimaat hier is de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 20 graden en in de winter -15 graden. In het oosten en het midden van Alaska heb je te maken met een landklimaat en dus hogere temperaturen. In de zomer kan het 25 graden worden. Lees hier meer over het weer en klimaat in Alaska.
Alaska behoort tot de Verenigde Staten hierdoor betaal je in Alaska met de Amerikaanse dollar. Lees hier meer over de munteenheid in Alaska
Ben jij een outdoor liefhebber en/of een avontuurlijk reiziger dan is een Alaska daar een perfecte bestemming voor. Met 20 nationale parken, 14 verschillende bergketens, meer dan 3 miljoen meren, een oppervlakte van ruim 1,7 miljoen vierkante kilometer en bijna 22 miljoen hectare nationaal bos, is Alaska gemakkelijk een van de wildste plaatsen in de VS – zo niet de hele wereld. Een reis naar Alaska biedt garantie op prachtige en extreme natuur, veel wilde dieren, gletsjers en vulkanen.
In Alaska heb je te maken met tijdsverschil. Er zijn twee verschillende tijdzones in Alaska. In het grootste deel van Alaska is het tijdens de wintertijd 10 uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd 9 uur vroeger. Op de Aleoeten is het tijdens de wintertijd 11 vroeger dan in Nederland en tijdens de zomer tijd 10 uur vroeger.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge