De Zweedse taal behoort tot de Noord-Germaanse of Scandinavische taal en wordt door ongeveer 9 miljoen mensen gesproken. De taal wordt door de meeste inwoners van Zweden gesproken, maar in het Samische deel van het land wordt de taal van de Sámi gesproken. Ben je op reis in Zweden dan kom je met Engels ook heel ver. De Zweden beheersen deze taal goed.

Alfabet

In Zweden hebben ze hetzelfde alfabet als in Nederland, maar in plaats van 26 letters hebben ze er 29. De extra letters zijn: å, ä, ö. De uitspraak van sommige letters is ook anders dan in het Nederlands, zo spreken ze bijvoorbeeld de letter ‘k’, wanneer deze wordt gevolgd door de letter, i, ä en ö, uit als een ‘ch’ zoals in het woord China. Overige woorden spreek je wel uit zoals wij de ‘k’ uitspreken.

De letter ‘g’ spreken ze soms uit als een ‘j’. Dit geldt alleen op het moment wanneer de ‘g’ wordt gevolgd door een medeklinker en als de ‘g’ aan het eind van een woord staat. Voorbeeld is bijvoorbeeld de stad Götenborg, deze spreek je in het Zweeds op de volgende manier uit “Jeuteborje”.

De letter ‘v’ spreek je in het Zweeds uit als de Nederlandse letter ‘w’.

Handige woorden en zinnen

Tellen:

1 = en/ett
2 = två
3 = tre
4 = fyra
5 = fem
10 = tio
100 = ett hundra
1000 = ett  tusen
1000000 = en miljon

Handige woorden:

Ja = Ja
Nee = Nej
Misschien = Kanske
Alstublieft = Var så god
Bedankt = Tack
Graag gedaan = Tack/varsågod!

Begroetingen:

Hallo = Hej
Hoi = Hej
Goedendag = Goddag!
Goedemorgen = God morgon!
Goedenavond = God kväll!
Welkom = Välkommen
Hoe heet je? = Vad heter du?
Ik heet .. = Jag heter

Handige zinnetjes:

Hoe gaat het? = Hur mår du?
Goed, dank u = Bra, tack
Hoe oud ben je? = Hur gammal du ?
Ik ben … jaar oud = Jag är … gammal