Het officiële betaalmiddel van Zweden is de Zweedse kroon. Hoewel Zweden lid is van de EU is het niet mogelijk om met de euro te betalen. De Zweedse kroon wordt aangegeven met SEK. Het munt geld is beschikbaar in: 1, 2, 5 en 10 kronen. Het papiergeld is beschikbaar in: 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen. Lees hier alles over geldzaken Zweden.

In Zweden worden vrijwel alle pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) geaccepteerd. Het land beschikt over voldoende geldautomaten, als worden dit er sinds 2015 wel steeds minder. In Zweden wordt steeds minder gebruik gemaakt van contant geld. Houd er daarom rekening mee dat in sommige winkels en het openbaar vervoer contant geld niet meer word geaccepteerd.

Is Zweden duur of goedkoop?

Het prijsniveau van Nederland en Zweden is bijna gelijk. Sommige spullen zijn duurder in Zweden dan hier, maar andere spullen zijn bijvoorbeeld weer een stuk duurder in Nederland dan in Zweden.

De alcoholprijs in Zweden ligt bijvoorbeeld hoger dan hier in Nederland. Dit zal je merken wanneer je in een restaurant of op een terrasje een glas of fles alcohol besteld. Voor een driegangendiner met iets te drinken erbij betaal je gemiddeld tussen de 25 – 50 euro.

Fooien

Bedieningsgeld en service zit bij een hotelrekening zit inbegrepen. Mocht je fooi willen geven in een hotel, dan is dit mogelijk maar er wordt niet op gerekend. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van 7 tot 10% op het totaal bedrag. Neem je een taxi dan verwachten de taxichauffeurs ook een fooi, deze ligt gelijk aan de fooi in een restaurant.