Zweden heeft veel verschillende flora en fauna. Het land is voor meer dan de helft bedekt met bossen, hierdoor is er veel wildlife te zien.

De helft van het land wordt bedekt door bos. De bossen in Zweden zijn grotendeels gevuld met dennen, sparren en lariksen. In het zuiden van Zweden staan vooral veel beuken, in het midden van Zweden is het de eik en ga je verder naar het noorden staan veel berken. In Dalarna daalt de boomgrens van 900 à 1000 meter boven zeeniveau tot ca. 500 meter boven zeeniveau aan de grens tussen Zweeds en Noors Lapland.

Naast alle bossen is bijna heel Zweden in de zomer bedekt met bloemen. De bloemen die je tegen kan komen zijn de klaprozen, korenbloemen, margrieten. In het land zijn ongeveer 2000 plantensoorten. In het wild kan je genieten van de bosbessen en frambozen. Door de kalksteengrond die de zonnewarmte goed vasthoudt op de eilanden Öland en Gotland komen hier beschutte plaatsen perzik, moerbij en walnoot voor.

WILDLIFE

In Zweden komen verschillende diersoorten voor. In de bosrijke gebieden van Zweden leven veel elanden. In het noorden van Zweden in Lapland komen grote kuddes rendieren voor. In Zweden leven ook een aantal zeldzame dieren zoals de bruine beer, wolf, lynx en de veelvraat.

In Zweden komen veel verschillende vogelsoorten voor, meer dan 300. In de bossen leven de auerhoen, korhoen, spechten en uilen. Aan de zeekust komen veel verschillende soorten meeuwen, eenden en sterns voor. Bij de meren kan je de volgende vogels spotten: talingen, kiekendieven en talingen. Roofdieren komen ook voor in Zweden denk hierbij aan de arenden, buizerds en de valken. Voor veel van de vogelsoorten die in het noorden leven, is Zweden een belangrijk broedgebied.

In de meren en rivieren leeft veel vis. In de wateren in het noorden van het land zijn dit de baars, snoek, zalm en forel. In de wateren langs de kust leeft de tonijn, haring, makreel en de kabeljauw.

Een groot aantal nationale parken en reservaten liggen verspreid over het land; het bekendste is het in Lapland gelegen Abisko Nationale Park.

NATIONALE PARKEN

Zweden beschikt over 29 officiële nationale parken, deze zijn verdeeld over 731.589 hectaren. Het nationale park Sarek, gelegen in Zweeds Lapland, is het eerste officieel geregistreerde nationale park, dit was in 1909. Het was naast het eerste nationale park in Zweden, ook het eerste nationale park in Europa.