Je hebt een huskysledetocht geboekt. Misschien omdat je husky’s mooie honden vindt, misschien omdat je het mushen wel eens op tv hebt gezien en dacht, dat wil ik ook! Wat de reden ook is, wij delen alvast onze tips om jouw huskysledetocht tot een succes te maken. Want eenmaal aangekomen bij de husky’s, kan dat mushen toch best spannend zijn.

Een oorverdovend geblaf gevolgd door een wild gehuil van de husky’s die om je heen staan te trappelen om van start te gaan. Wanneer je nog nooit een huskysledetocht gemaakt hebt, zul je toch best wat spanning voelen wanneer je tussen een energiek en wollig orkest husky’s staat te wachten. Maar wees gerust, zelfs als beginnende musher kun je met onze tips straks zonder problemen met je team op pad. Hier vind je de do’s en don’ts voor jouw husky-avontuur.

Tip: Je wordt van top tot teen voorzien van warme kleding. Zo krijg je over je reguliere winterkleding nog een extra laag te leen, bestaande uit warme schoenen, een winter-overall en een dikke overjas. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je het koud krijgt.

Do’s

  • Voorafgaand aan elke huskytocht zul je een duidelijke uitleg krijgen hoe je je slee en je team moet besturen. Door alle prikkels om je heen, zul je misschien snel afgeleid zijn, maar probeer goed op te letten. De uitleg leert je de belangrijkste kneepjes van het mushers vak.
  • Help je gids bij het optuigen van de husky’s, zo leer je meteen je team husky’s kennen (let wel: bij de ene huskykennel zal dit vanzelf gaan, bij de andere zul je het even moeten vragen).
  • Geef je team de nodige liefde, dat is niet alleen leuk voor de husky’s, maar ook voor jou. Wanneer je team in de wacht staat om te vertrekken, kun je ze makkelijk één voor één een knuffel geven – en misschien zelfs wat kalmeren.
  • Ready, set, go! Het is zover: het vertrek! Probeer gedoseerd te remmen. Je gids heeft je hier alles over verteld tijdens de uitleg. Gebruik de remmat om zachtjes af te remmen, en ga op met twee voeten op de grote rem staan om tot stilstand te komen.
  • Probeer je team zoveel mogelijk te ontlasten. Dit betekent gedoseerd remmen met de remmat, en meestappen op de heuvels en steilere stukken omhoog.
  • Stuur mee in de bochten. Je team zal sommige bochten wat scherp nemen. Probeer in deze bochten wat mee te sturen door je gewicht naar links of rechts te verplaatsen. Je zult zien, je slee gaat als vanzelf achter je gewicht aan.
  • Wissel van bestuurder. Je gids zal een aantal keer stoppen. Bij de langere stops is het mogelijk van bestuurder te wisselen. Dit is niet alleen leuk voor de ervaring, maar ook een welkome afwisseling tegen het stilzitten in de kou.
  • Ben je aan de beurt om in de slee te zitten? Geniet, geniet en geniet! Maar vergeet ook niet mee te sturen.
  • Uitgemushed? Geef je team een knuffel én beloning. Wat een bijzondere ervaring was dit!