Pyramiden is een Russische nederzetting en kolenmijnwerkersgemeenschap op Spitsbergen, Noorwegen. Het plaatsje werd in 1910 gesticht door de Zweden en in 1927 verkocht aan de Russen. Sinds 1998 is de mijn bij Pyramiden gesloten en tegenwoordig is het dorpje grotendeels verlaten, maar de infrastructuur en gebouwen zijn nog als vanouds. Sinds 2007 zijn er pogingen om het spookdorpje nieuw leven in te blazen en er een toeristische attractie van te maken.
Pyramiden ligt aan de voet van de Billefjorden, centraal gelegen op het grootste eiland. Het dorpje is vernoemd naar de gelijknamige piramidevormige berg naast het stadje. De dichtstbijzijnde nederzettingen zijn de hoofdstad Longyearbyen, ongeveer 50 kilometer naar het zuiden, Barentsburg ongeveer 100 kilometer naar het zuidwesten en de kleine onderzoekscommunity Ny-Ålesund, 100 kilometer ten westen.
Toen de kolenmijn nog eigendom was van het staatsbedrijf Russische mijnbouwbedrijf Arktikugol Trust, had Pyramiden ooit meer dan 1.000 inwoners. Op 31 maart 1998 werd de mijn definitief gesloten. Tot 2007 was Pyramiden bijna een spookstad en alles bleef er zoals het in 1998 was achtergelaten.
De Noorse schrijver Kjartan Fløgstad schreef ooit een boek over Pyramiden. Men heeft weleens voorspeld dat over 500 jaar de gebouwen nog steeds zichtbaar zijn, aangezien het koude klimaat het verval van de gebouwen zo erg vertraagt.
Pyramiden tegenwoordig
Pyramiden is uitsluitend bereikbaar per boot of sneeuwscooter vanuit Longyearbyen. De locatie is namelijk een populaire bezienswaardigheid voor toeristen. Je kan het stadje op eigen houtje bezoeken of met een gegidste rondleiding. Deze laatste optie is aan te raden, aangezien een gids veel interessante details weet te vertellen.
Als je de nederzetting toch alleen wilt verkennen is het belangrijk om te weten dat de stad nog steeds eigendom is van Arktikugol Trust en dat het bezoekers niet is toegestaan om de gebouwen te betreden zonder toestemming, ook niet als ze open zijn.
Helaas hebben ze die regels moeten invoeren, aangezien er in het verleden zaken vernield en gestolen zijn. De vernielingen dragen bij aan een versnelde verpaupering van de gebouwen.
Sinds 2007 is Arktikugol nauw betrokken bij de renovatie van het hotel en de verbetering van de infrastructuur in Pyramiden, waarbij ook de bouw van een nieuwe centrale met dieselgenerators. Op die manier kunnen toeristen worden ontvangen.
Tot 30 werknemers wonen reeds in de nederzetting om de faciliteiten te onderhouden en de bezoekers te begeleiden.
Sinds 2013 is het Tulip hotel heropend en kunnen bezoekers overnachten in Pyramiden. Het Tulip hotel huisvest ook een klein museum. Op de langere termijn is men van plan de hele nederzetting op te knappen en te heropenen.