De ijsberen op Spitsbergen zijn een van de voornaamste redenen waarom veel reizigers naar deze noordelijke eilandengroep afreizen. Deze indrukwekkende dieren zijn het symbool van de arctische wildernis.

De ijsbeer wordt beschouwd als een zeezoogdier, aangezien hij het grootste deel van zijn leven doorbrengt in zee en op drijvend pakijs. Op en rond de eilanden van Spitsbergen, kun je een groot aantal ijsberen vinden. Ze leven met name op en rond de oostelijke eilanden, maar ook elders op Spitsbergen kun je ijsberen tegenkomen.

De ijsberen op Spitsbergen

IJsberen op Spitsbergen brengen hun welpen vaak ter wereld in zelf gegraven sneeuwholen, waarna de welpen nog zo’n twee jaar bij hun moeder blijven. Het dieet van de ijsbeer bestaat vooral uit de zeehonden die leven in de wateren rond Spitsbergen.

Met een gewicht dat varieert van 200 tot wel 800 kilo zijn het misschien wel de meest indrukwekkende bewoners van het noordelijk halfrond.

Sinds 1973 wordt de ijsbeer beschouwd als een beschermde diersoort. Om die reden is het verboden om een beer op te jagen, te lokken, te storen of te voederen.

De populatie van ijsberen op Spitsbergen wordt geschat op ongeveer 3000 dieren, een aanzienlijk aantal. Zelfstandig op pad gaan op Spitsbergen wordt dan ook ten sterkste afgeraden. Er wordt ten alle tijde geadviseerd om onder begeleiding van een ervaren gids op pad te gaan. Wanneer je met Creating Stories een reis naar Spitsbergen maakt waarbij je aan land gaat, is een briefing op een schietbaan vanuit veiligheidsoverwegingen inbegrepen.

Hoewel confrontaties niet bijzonder vaak voorkomen, gaan de meeste bewoners van Spitsbergen altijd gewapend op pad.

Wat moet je doen als je een ijsbeer tegenkomt?

Goede voorbereidingen zijn belangrijk om een confrontatie met een ijsbeer te voorkomen. Voor de veiligheid van jou – en de ijsbeer.

  • Wees oplettend en zorg dat je je zoveel mogelijk begeeft in open vlaktes om het overzicht te kunnen bewaren.
  • Trek je rustig terug als je een ijsbeer ziet. Hoe graag je ook een foto wilt maken, achtervolg een ijsbeer nooit! Het zal niet de eerste keer zijn dat er gewonden of zelfs doden vallen onder toeristen die de natuur onderschatten.
  • De meeste confrontaties met ijsberen op Spitsbergen doen zich voor op of rondom een kampement. Zorg dat er rondom het kamp altijd goed en vrij zicht is in alle richtingen.
  • Zet een kamp nooit op langs de kustlijn.
  • Alle kampen moeten worden omringd door alarmdraad, een laag bij de grond bespannen draad die alarm slaat wanneer een beer ertegenaan loopt.
  • Bewaar voedsel veilig, op ruime afstand van de slaaptenten.
  • Vermijd sterk ruikend voedsel direct bij de tenten, aangezien de geur nog lang in het tentdoek blijft hangen.
  • Zorg dat er altijd een schietklaar vuurwapen voorhanden is – en je te allen tijden met een ervaren gids op pad gaat

IJsberen zien mensen niet als voedselbron, maar komen vaak vanuit nieuwsgierigheid of vanwege honger toch op mensen af op zoek naar eten. Wanneer er een ijsbeer op je afkomt, maak jezelf dan goed zichtbaar en maak ook geluid. Schreeuwen en klappen van de handen helpt, of het starten van een motor van een sneeuwscooter of buitenboordmotor is vaak al voldoende om de ijsbeer af te schrikken.