• Altijd persoonlijk contact met een specialist
  • Hét reisbureau voor jouw op maat vakantie
  • Niet gebonden aan vaste vertrekdata
Persoonlijk contact? 010 71 444 53 Stel een vraag Bel me terug

IJsberen op Spitsbergen

Koning van de witte wildernis
|

De ijsberen op Spitsbergen zijn een van de voornaamste redenen waarom je naar de eilandengroep wilt. Deze indrukwekkende dieren zijn de grootste landcarnivoren en bovendien een symbool van de arctische wildernis.

De ijsbeer wordt beschouwd als een zeezoogdier, aangezien hij het grootste deel van zijn leven doorbrengt in zee en op drijfpakijs. Op en rond de eilanden van Spitsbergen, kun je een groot aantal ijsberen vinden. Ze leven met name op en rond de oostelijke eilanden, maar ook elders moet je er altijd op berekend zijn dat je ze kunt tegenkomen.

De ijsberen op Spitsbergen

De ijsberen op Spitsbergen brengen hun welpen vaak ter wereld in zelf gegraven sneeuwholen, waarna de welpen nog zo’n twee jaar bij hun moeder blijven. Hun dieet bestaat vooral uit de zeehonden die voorkomen in de wateren rond Spitsbergen.

IJsberen zijn natuurlijk indrukwekkende wezens. Met een gewicht dat varieert van 200 tot wel 800 kilo kan een enkele klap al voldoende zijn om een mens te doden.

De populatie van ijsberen op Spitsbergen wordt geschat op ongeveer 3000 dieren. Aangezien dit een aanzienlijk aantal is, zijn confrontaties met de mens dan ook regelmatig aan de orde. Het zelfstandig op pad gaan op de eilanden wordt dan ook ten sterkste afgeraden wanneer men niet in het bezit is van een vuurwapen of schietervaring heeft.

Wanneer je met Creating Stories een reis naar Spitsbergen maakt waarbij je aan land gaat, is een bezoek aan de schietbaan inbegrepen, puur vanuit veiligheidsoverwegingen.

Op Spitsbergen kun je het hele jaar door ijsberen tegenkomen, dus wanneer je je verblijfplaats verlaat, doe dit dan onder begeleiding van een gids of gewapend met een vuurwapen. Sinds 1973 wordt de ijsbeer beschouwd als een beschermde diersoort. Om die reden is het verboden om een beer op te jagen, te lokken, te storen of te voederen.

Hoewel vervelende confrontaties niet bijzonder vaak voorkomen, gaan de meeste bewoners van Spitsbergen wel gewapend op pad voor het geval dat.

Wat doe je bij een confrontatie met een ijsbeer?

Goede voorbereidingen zijn belangrijk om een ​​vervelende confrontatie met een ijsbeer te vermijden.

  • Wees oplettend en zorg dat je je zoveel mogelijk begeeft in open vlaktes om het overzicht te kunnen bewaren.
  • Trek je rustig terug als je een ijsbeer ziet. Hoe graag je ook een foto wilt maken, achtervolg een ijsbeer nooit! Het zal niet de eerste keer zijn dat er gewonden of zelfs doden vallen onder toeristen die de natuur onderschatten.
  • De meeste confrontaties met ijsberen op Spitsbergen doen zich voor op of rondom een kampement. Zorg dat er rondom het kamp altijd goed en vrij overzicht is in alle richtingen.
  • Zet een kamp nooit op langs de kustlijn.
  • Alle kampen moeten worden omringd door alarmdraad, een laag bij de grond bespannen draad die alarm slaat wanneer een beer ertegenaan loopt.
  • Bewaar voedsel veilig, op afstand van de slaaptenten.
  • Vermijd sterk ruikend voedsel direct bij de tenten, aangezien de geur nog lang in het tentdoek blijft hangen.
  • Zorg dat er altijd een schietklaar vuurwapen voorhanden is, liefst van een aanzienlijk kaliber, zoals .308 of 30-06 of zwaarder.

IJsberen zien mensen niet als voedselbron, maar komen vaak vanuit nieuwsgierigheid of vanwege honger toch op mensen af op zoek naar eten.

Wanneer je echt een confrontatie met een ijsbeer hebt die op je afkomt, maak jezelf dan goed zichtbaar en maak ook geluid. Schreeuwen en klappen van de handen helpt, of het starten van een motor van een sneeuwscooter of buitenboordmotor is vaak al voldoende om de ijsbeer af te schrikken.

Ook ijsberen spotten op Spitsbergen?

Bekijk hier ons aanbod

Boeken bij Creating Stories?

Onze specialisten staan voor je klaar
icon-customerserivce Created with Sketch.

Altijd persoonlijk contact met een specialist

Om een uniek reisverhaal te kunnen samenstellen die perfect aansluit op jouw wensen is persoonlijk contact met een van onze reisspecialisten vanzelfsprekend. Op afspraak, telefonisch en per mail staan onze specialisten voor je klaar.

Group 3 Created with Sketch.

Hét reisbureau voor jouw vakantie op maat

Wil je een reis aanpassen, zelf je reis samenstellen of een bijzondere excursie in je reis opnemen? Wij denken graag met je mee en stellen op basis van jouw wensen een vrijblijvende offerte op.

Icon plane

Niet gebonden aan vaste data

Bij Creating Stories ben je niet verbonden aan vaste vertrekdata. Wij regelen je vluchten, het vervoer, de accommodatie en eventuele activiteiten indien je flexibel bent betreffende je reisperiode, dan zoeken wij graag de meest gunstige tarieven en beschikbaarheid voor je uit. Dit geldt niet voor de groepsreizen, hierbij ben je wel gebonden aan vaste vertrekdata.

Onze klanten geven ons een 8.9

Contact

Heb je een vraag? We helpen je graag verder

Persoonlijk contact

Creating Stories Marieke Boerema Specialisme: IJsland / Spitsbergen / Faeröer eilanden
+31(0)10 71 444 53
Wij zijn bereikbaar op ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Bezoek alleen op afspraak ma t/m vrij 09.00 – 17.00. Liever mailen? info@creatingstories.nl

Bekijk algemene vragen

Meer vragen
Er is op Spitsbergen geen tijdsverschil met Nederland.
Alle seizoenen op Spitsbergen hebben hun charme. In de zomermaanden is het meeste ijs verdwenen, waardoor er rondom Spitsbergen gevaren kan worden. Lees hier meer over de beste reistijd.
Voor een reis naar Spitsbergen heb je een geldig paspoort nodig. Voor Spitsbergen heb je geen visum nodig. Lees hier meer over reisdocumenten op Spitsbergen.
Op Spitsbergen vind je uitgestrekte vlaktes, ijsschotsen in zee, besneeuwde bergtoppen en kleine (soms verlaten) nederzettingen. Naast de prachtige natuurverschijnselen, zijn er ook veel dieren te vinden op Spitsbergen. Zoals zeehonden, vogelkolonies, rendieren, poolvossen en de koning van de noordpool; de ijsbeer. Vaar rondom Spitsbergen, waarbij je af en toe voet aan land zet. En treed in de voetsporen van de Nederlandse poolreiziger Willem Barentz.
In de winter is de gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Longyearbyen -14 graden, maar deze kan oplopen tot wel -30 graden. In de zomermaanden is de temperatuur ongeveer 6 graden. Doordat Spitsbergen is omgeven door de zee kan het weer snel omslaan. Lees hier meer over het weer en klimaat op Spitsbergen.

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderdstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge