Schilderachtige fjorden, ruige bergen en mooie stranden. Dit en nog meer hebben de Vesterålen te bieden. Deze eilandengroep ligt ten noorden van de Lofoten en boven de poolcirkel.

De Vesterålen is een eilandengroep en bestaat uit, naast de verschillende kleinere eilanden, ook uit vier wat grotere eilanden. Dit zijn Andøya, Hadseløya, Hinnøya en Langøya. Als je richting de Vesterålen rijdt kan je deze van ver al zien liggen. De hoogste bergtoppen steken meer dan 1.200 meter boven het zeeniveau uit.

Op de Vesterålen wonen zo’n 30.000 inwoners. Voor deze inwoners is de zee altijd belangrijk geweest en dat geldt nu nog steeds. Wanneer je over de eilandengroep rijdt, ontdek je karakteristieke oude vissersdorpjes met gekleurde houten huizen. In deze gekleurde houten huizen leefden eeuwenlang vissers en vishandelaren.

Activiteiten op de Vesterålen

Op de Vesterålen kun je verschillende activiteiten ondernemen, zowel in de zomer als in de winter.

Neem in de zomer je vooral wandelschoenen mee. En maak een mooie wandeling over een van de gemarkeerde wandelpaden. Een voorbeeld van een mooie wandeling is de Dronningruta, vertaling ‘de Koninginnenroute’. Deze wandeling is 15 km lang en gaat langs de kustlijn en over de bergen tussen de oude vissersdorpjes Nyksund en Stø.

Vooral voor de skiërs die graag een keer in de ongerepte natuur willen skiën, zijn de Vesterålen in de winter daar de ideale bestemming voor. Vooral de off-pisteskiërs en telemarkskiërs komen graag naar deze plek. Want de bergen zijn hier geschikt om buiten de pistes te gaan en je eigen traject te volgen. Langlaufen over de goed onderhouden pistes is ook mogelijk op de Vesterålen.